Literatura

U ime uspomena koje krase jedno vrijeme: Komuna objavila knjigu „TRAGom Mirka Jakovljevića“

Publikovanjem ovog djela časois Komuna je, kako navode, želio osnažiti civilizacijski odnos prema kulturi sjećanja sa kojom iznova trajemo i živimo u novim oblicima ljudske i kulturološke baštine

U ime uspomena koje krase jedno vrijeme: Komuna objavila knjigu „TRAGom Mirka Jakovljevića“ Foto: Komuna
Portal AnalitikaIzvor

U znak pijeteta i sjećanja na prof. dr Mirka Jakovljevića, univerzitetskog profesora, publiciste i dugogodišnjeg novinara koji je prerano preminuo, u izdanju časopisa Komuna upravo je izašla iz štampe knjiga „TRAGom Mirka Jakovljevića“.

Izdavač knjige časopis Komuna i njen priređivač mrAmer Ramusović, kako su naveli u saopštenju, u ime uspomena koje krase jedno vrijeme i zajednički prostor duha, svjetonazora i vrijednosti,odlučili su da mu posvete ovu knjigu zajedno sa tridesetak prijatelja među kojima su između ostalih prof dr Vedada Baraković iz Tuzle, prof. dr Dobrivoje Stanojević, prof dr Boban Tomić, prof.dr Tanja Vulić iz Beograda,prof. dr Draško Došljak, mr Željko Rutović, Kemal Musić, Dragan Mitov Đurović, Dražen Drašković, Dubravka Jovanović, Edin Smailović, Saša Radunović i dr... iz Crne Gore.

„Oni su po različitim osnovama družili sa njim, posvetivši mu knjigu u ime stvaralačkih i ljudskihtragova čiji sveukupni trag u novim oblicima sjećanja zaslužuje i novo trajanje i traganje za njegovim stvaralačkim opusom“, navode iz Komune.

Grafički urednik knjige je Gordan K. Čampar, a sadržaj knjige čini 30 tekstova o Jakovljeviću i jedna pjesma posvećena njemu, jer je, kažu, on bio veliki poštovalac kulture sjećanja, zaslužnik i zadužnik odnosa pažnje prema ljudima, vremenima i događajima. 

Knjiga je ilustrovana sa dva crteža koja podsjećaju na Jakovljevića čiji autori su Slavenko Rakočević i Pero Nikčević, akademski slikar, kao i više fotografija zabilježenih na različitim skupovima i manifestacijama na kojima je Mirko učestvovao.

„O svim Mirkovim tragovima ovom knjigom se čuva i ostaje jedan zbirni trag, publicistički razgranat u više tragalačkih i stvaralačkih rukavaca koje su autori shodno svojoj inspiraciji, emociji, saradnji i prijateljstvu sa Mirkom pripremili tim povodom, čime će biti na adekvtan način obilježen njegov rad i doprinos koji je dao nauci, a posebno novinarstvu u Crnoj Gori. Ovaj rukopis posvećenom njemu da ostaje trajno urezan u kolektivnu pisanu memoriju na koji način mu njegovi prijatelji skromno zahvaljujuna svemu onomšto je iskreno činio za prijatelje, medije,društvo i državu Crnu Goru“, napominju iz Komune.

Publikovanjem knjige posvećene Jakovljeviću časopis Komuna je, kako navode, želio osnažiticivilizacijski odnosprema kulturi sjećanja sa kojomiznova trajemo i živimo u novim oblicimaljudske i kulturološke baštine.

„Jakovljević je živio uspravno, tako je i umro, ostavljajući za sobom impozantno djelo. Crna Gora pamtiće ga kao vrsnog profesionalca, publicistu, novinara i urednika, ali prije svega kao velikog, čovjeka, timskog radnika, druga i prijatelja, strpljivog kolegu, kao novinara pored kojeg su stasavale mnoge generacije“, poručuju iz Komune.

Podsjećaju da je Jakovljević bio svojevremeno jedan od urednika Javnog servisa RTS i Pink M, kao i osnivač i urednik TV K9 u Kragujevcu, osnivač i glavni urednik Kolašinskih novosti, „Sjevera“, urednik Planinarskih novina i časopisa „Trag“.

Napisao je više knjiga, romansiranih biografija: „Nevidljive terazije, Slobodana Stojanovića Kepe“ i grupe„Smak“, „Riblja čorba“, „Bajaga i instruktori“, „Ritam slobode Dragoljuba Đuričića“ „Od Orfeja do danas-Kango rock prorok“, roman „Fleš“, knjigu „Reminiscencija“ roman „Javka smrti“ u izdanju podgoričke Pobjede, sa prim. dr Vladimirom Čarapićem koautor je knjige: „Savremena sportska traumatologija, mediji, sport i medicina“, a pri kraju prošle godine u izdanju časopisa Komun@ pripremio je u koautorstvu sa mr Željkom Rutovićem knjigu o Janku Nikolovskom pod nazivom “Po-etika života“.

Jakovljević je objavio na desetine književnih prikaza za časopis Komuna, Kulturu-dodatak Pobjede, u „Novoj Slobodi“, više naučnih radova u oblasti medija i televizijskog novinarstva, i književnih prikaza u međunarodnom časopisu „Medijski dijalozi“ i časopisu za društvena istraživanja „Tokovi“,“ Odzivi“ i „More“.

Autor je više dokumentarnih filmova, od kojih posebnu pažnu zaslužuje „Istorijat loakalne štampe Crne Gore-kulturološke konsekvence“, „Putevi koji pišu Boža Bulatovića“, „Mirisom cvijeća protiv opijata“… Bio je dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Ovo je inače 14 po redu knjiga koju je Komuna objavila. 

Portal Analitika