Podgorica

Skoro 30 polupodzemnih kontejnera neiskorišćeno, možda će ih zamijeniti za opremu

U Čistoći trenutno na bolovanju 122 zaposlenih, iz tog podgoričkog preduzeća tvrde da sve funkcioniše bez zastoja

Kažu da su u posljednjih nekoliko mjeseci polupodzmeni kontejneri predmet sve učestalijih devastacija, što je dovelo do sve većeg rasta troškova njihovog održavanja, ali i razmatranja njihove dalje upotrebe. Ističu i da je mehanizacije dovoljno te da se poslovi redovno obavljaju na svim terenima 

U Čistoći trenutno na bolovanju 122 zaposlenih, iz tog podgoričkog preduzeća tvrde da sve funkcioniše bez zastoja Foto: Glavni grad
Biljana Roćen-Knežević
Biljana Roćen-KneževićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Građani Podgorice gotovo svakodnevno obraćaju se Portalu Analitika ukazujući na lošu higijenu u gradu, odnosno na problem sa odvoženjem i gomilanjem smeća. Iz gradske Čistoće za Analitiku kažu da su nabavili dio mehanizacije i da sada - sve funkioniše bez zastoja. 

Tvrde da je gorući problem prilikom preuzimanja dužnosti nove uprave u tom preduzeću bilo izuzetno loše stanje mehanizacije. 

Kvarovi se događaju ali brzo reaguju

“Sada već možemo govoriti o stabilnijoj situaciji. Uz finansijsku podršku Glavnog grada krajem prošle godine nabavljena su dva vozila, auosmećar i jedna radna mašina, a popravljen je i jedan broj vozila, tako da trenutno stanje omogućava da proces rada funkcioniše bez zastoja i da se svi povjereni zadaci obavljaju u zadatim rokovima”, kažu iz Čistoće.

Prema njihovim riječima, u funkciji su i tri vozila - autokiper. 

“To je dovoljno da se, uz manje korekcije, poslovi redovno obavljaju na svim terenima”, tvrde iz Čistoće. 

(FOTO) Nemar građana i aljkavost gradskih službi: Ni na vidiku rješenje problema otpada u Podgorici
3
(FOTO) Nemar građana i aljkavost gradskih službi:…
29.02.2024 12:51

Pojašnjavaju da se kvarovi događaju ali, naglašavaju, brzo reaguju i na takve situacije. 

“Imajući u vidu da se proces rada obavlja u tri smjene, kvarovi su očekivana i realna posljedica cjelodnevnog angažovanja vozila ali se, uz brze reakcije zaposlenih u radionici Društva, vrlo brzo otklanjaju i vozila osposobljavaju za terenske aktivnosti”, navode iz Čistoće.

Iz tog preduzeća saznali smo i da je znatan broj zaposlenih Čistoće na bolovanju. Taj je broj nešto veći nego godinu ranije. 

“U Čistoća d.o.o. trenutno je, po osnovu bolovanja, sa rada odsutno 122 zaposlenih, dok je u februaru 2023. po istom osnovu odsustvovalo 109 zaposlenih”, kažu iz podgoričke Čistoće.

Polupodzemni kontejneri na meti vandala

Nedavno su iz građanske inicijative Oči Pogorice predložili da se svi polupodzemni kontejneri dislociraju sa teritorije glavnog grada. Pitali smo Čistoću jesu li razmatrali ovu ideju.

“Društvo svakodnevno, putem svih kanala komunikacije sa građanima, dobija prijedloge i sugestije, a isti mogu biti razmatrani ukoliko se procijeni njihova opravdanost, ali ovaj vid sugestija svakako ne kreira poslovnu politiku”, navode iz Čistoće. 

Pojašnjavaju da se svake godine priprema i usvaja Program obavljanja komunalnih djelatnosti Društva, koji precizno definiše planirane aktivnosti za poslovnu godinu.

Dupke puni kontejneri naspram zgrade Glavnog grada
11
Dupke puni kontejneri naspram zgrade Glavnog grada
18.12.2023 10:40
(FOTO) Podgorička svakodnevica: Izvrnuti kontejneri, smeće đe mu mjesto nije
1
(FOTO) Podgorička svakodnevica: Izvrnuti kontejneri, smeće…
11.01.2024 14:54

“Sa željom da se obezbijedi sva neophodna komunalna infratruktura, čijim bi se namjenskim korišćenjem doprinijelo komunalnom redu u gradu, prethodnih godina je primijenjen princip ugradnje polupodzemnih kontejnera, čija je svrha primarno bila da doprinesu funkcionalnijem sistemu pravilnog upravljanja otpadom”, kažu iz Čistoće. 

Na jednom broju lokacija, kako dodaju, ove posude opravdale su očekivanja. 

“Međutim, kako se broj posuda i prostor na kojima su ugrađivani povećavao, isti su počeli da pokazuju i određene nedostatke. Tako su u posljednjih nekoliko mjeseci ove posude nažalost predmet sve učestalijih devastacija, uništenja uzrokovanog zapaljenjem vreća ili kompletnih posuda, što je dovelo do sve većeg rasta troškova njihovog održavanja”, ističu iz Čistoće. 

Kažu i da neki građani ne odlažu otpad na adekvatan način kada je riječ o polupodzemnim kontejnerima. 

Čije je ovo naše smeće: Prepunjeni kontejneri u Bloku V, građani revoltirani neažurnošću gradskih službi
10
Čije je ovo naše smeće: Prepunjeni kontejneri u Bloku…
20.11.2023 15:05

“Nepropisno odlaganje otpada od strane pojedinih građana rezultira odlaganjem otpada na samom otvoru posude čime se blokira protok ostalog otpada u dno posude. Nije mali broj ni uništenih poklopaca, pedala, zapaljenih vreća, što na određenom broju lokacija doprinosi nefunkcionalnosti i otežanom pražnjenju jednog broja posuda”, naglašavaju iz Čistoće. 

Ovo preduzeće ima i znatan broj polupodzemnih kontejnera koji se nalaze u reciklažnom dvorištu, a koji nijesu ugrađeni. 

“Imajući u vidu da trenutno raspolažemo sa još 29 polupodzemnih kontejnera čija ugradnja u ovom trenutku nije razmatrana zbog svega navedenog, u perspektivi ćemo sagledati mogućnosti njihove dalje upotrebe ili zamjene za komunalnu opremu koja bi u sadašnjem trenutku bila funkcionalnija”, poručuju iz Čistoće. 

Opet smeće: Kontejneri kod škole u Podgorici puni, niko ih ne prazni
1
Opet smeće: Kontejneri kod škole u Podgorici puni, niko…
08.12.2023 21:02
(FOTO) Ružna zbilja glavnog grada: Podgorica i danas u smeću
6
(FOTO) Ružna zbilja glavnog grada: Podgorica i danas u smeću
30.11.2023 15:43


Portal Analitika