Region

I dalje pogoršanje situacije

BIH: Analiziraćemo situaciju i predložiti nove mjere

U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 časa registrovano 387 novih slučajeva korona virusa, podaci su entitetskih zdravstvenih institucija. Preminulo je 13 osoba.

BIH: Analiziraćemo situaciju i predložiti nove mjere Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor


Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.514 uzoraka, od kojih je 260 pozitivno na koronu.

Do sada su testirana ukupno 169.023 uzorka, a korona je potvrđena kod 19.465 osoba.

Trenutno je aktivno 2.777 slučajeva pozitivnih na korona virus.

Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 10 novih smrtnih ishoda. S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 584, i to 390 muškarac i 194 žene.

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 656 laboratorijskih uzoraka, a korona virus potvrđen je kod 127 osoba. U Republici Srpskoj su prijavljena tri smrtna slučaja.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković, rekao je da je u posljednja tri dana došlo do pogoršanja situacije. Najviše zaraženih je iz Banjaluke.

“U narednom periodu ćemo analizirati situaciju i predložiti nove mjere”, rekao je Zeljković.

Kaže da se kroz nepoštovanje mjera virus moze proširiti.

“Osobe koje su asimptomatske, šire virus dalje. Zadovoljni smo epidemiološkom situacijom u školama, u kojima nije došlo do eksponencijalnog rasta. Na dnevnom nivou je najviše zaraženih između 30 i 49 godina”, ističe Zeljković.

Naglašava da građani moraju da budu svjesni da je prioritet njihovo zdravlje.

“Od 95 do 99 odsto građana mora da poštuje mjere, da bi došlo do poboljšanja situacije. Određena privatna okupljanja pokazuju da je bilo svjesnog kršenja mjera”, kaže Zeljković.

.

Portal Analitika