Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Tužna vijest iz Berana: Mladunčad roda stradala pošto su ispala iz gnijezda, dva su moguća scenarija

Riječ je o četvoro ptića

Tužna vijest iz Berana: Mladunčad roda stradala pošto su ispala iz gnijezda, dva su moguća scenarija

Tužna vijest stiže iz Berana, gdje su mladunčad poznatog para roda ispala iz gnijezda i stradala.

Tužna vijest iz Berana: Mladunčad roda stradala pošto su ispala iz gnijezda, dva su moguća scenarija Foto: Arhiva
Portal AnalitikaIzvor

Podsjetimo, riječ je o jedinom gnijezdu roda u Crnoj Gori, a iz Centra za zaštitu i istraživanje ptica istakli su kako su moguća dva scenarija, ali da ni za jedan ne može biti potvrde.

Stradalo je četvoro mladunčadi.

"Jedan scenario je da je treća ptica, dakle jedinka koja nije bila dio ovogodišnjeg para, izbacila ptiće iz gnijezda, a da ja nakon toga došla u sukob sa pripadnikom para koji je tu gnijzedio ove godine. U pitanju bi bio seksualno vođeni infanticid, čime se uništava leglo kako bi se uspostavio novi par, sastavljen od jednog člana starog para i nove jedinke", ističu oni.

Drugi scenario je, dodaju, da je ovogodišnji par izbacio ptiće iz gnijezda.

"Dešava se u godinama kada je manje hrane, i obično rode izbacaju jednog, najslabijeg ptića, kako bi ostatak ptića uspio da preživi. Zanimljivo za ovaj slučaj je da može da se desi i u slučaju stresa koji prouzrokuje prisustvo treće ptice. Ta pojava je poznata kao roditeljski infanticid", navode iz CZIP.

Veća je, kažu, vjerovatnoća za prvi scenario.

"U ovom slučaju, na bazi pretpostavke i imajući u vidu činjenice da su svi ptići izbačeni iz gnijezda, kao i da je treća ptica bila baš tu u tom momentu, više dokaza naginje za prvi scenario, ali napominjemo, sigurni bi bili da su ptice imale prstenove", zaključili su oni.

Portal Analitika