Društvo

Povodom krivičnih djela zlostavljanje, mučenje i otmica.

Tužilački savjet traži detalje predmeta o policijskoj torturi

Na današnjoj sjednici Tužilačkog savjeta donijet je zaključak da se zatraži informacija o broju predmeta i radnjama preduzetim u predmetima formiranim povodom policijske torture, koje je Specijalno državno tužilaštvo dostavilo na nadležnost tokom aprila, maja, juna i jula mjeseca tekuće godine, Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju i Osnovom državnom tužilaštvu u Podgorici, povodom krivičnih djela zlostavljanje, mučenje i otmica.

Tužilački savjet traži detalje predmeta o policijskoj torturi Foto: mina
Portal AnalitikaIzvor

Tužilački savjet je na današnjoj sjednici između ostalog, otvorio koverte sa imenima kandidata prijavljenih na javni oglas TSO broj 4/2023, za izbor sedam državnih tužilaca u osnivnim državnim tužilaštvima na nivou Crne Gore, radi utvrđivanja njihovog identiteta.

Savjet je nakon razmatranja utvrdio Listu kategorija registraturske građe Tužilačkog savjeta.

"Takođe, razmotren je predlog o nedostajućim budžetskim sredstvima za 2023. godinu, koji predlog je sačinila Komisija za pitanja budžeta po zahtjevima državnih tužilaštava, koji predlog će biti dostavljen Ministarstvu finansija na upoznavanje i dalje postupanje, kako se ne bi ugrozilo funkcionisanje državnih tužilaštva i isplata zarada do kraja budžetske godine", piše na sajtu Tužilačkog savjeta. 

S tim u vezi, navedeni predlog se odnosi na dodatna sredstva u ukupnom iznosu od 348.000 eura, koja sredstva je potrebno obezbijediti kroz eventualni rebalans budžeta za 2023.godinu ili obezbjedjivanje navedenog iznosa iz budžetske rezerve.

"Na sjednici je razmotreno devet pritužbi na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tižilaštava u pogledu zakonitosti rada, od kojih je sedam ocijenjeno kao neosnovane, jedna pritužba je ocijenjena kao osnovana, dok je jedna pritužba nakon razmatranja vraćena Komisiji za pritužbe na rad državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštva u pogledu zakonitosti rada, radi sačinjavanja konačnog predloga mišljenja", navodi Tužilački savjet. 

Savjet je donio zaključak da se od Vlade Crne Gore, Ministarstva pravde, Uprave za katastar i državnu imovinu, Vrhovnog državnog tužilaštva i Specijalnog državnog tužilaštva, zatraži cjelovita informacija o preseljenju SDT i SPO u staru zgradu Vlade Crne Gore, sa kopijom pisane komunikacije između Vlade Crne Gore. Ministarstva pravde, Uprave za katastar i državnu imovinu, VDT i SDT, u vezi sa ovim pitanjem, kao i zapisnika sa radnih grupa za rješavanje ovog pitanja, ako su takve formirane.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d dpero_neregistrovani
30.09.2023. 21:30

A sta je sa Belvederom I Niksicem!??

1
0