Svijet

U Кvebeku niko nije želio da sahrani 183 osobe u 2023. godini

Troškovi sahrane u Kanadi za mnoge previsoki: Sve veći broj tijela koja niko ne preuzima

U nekim kanadskim provincijama posljednjih godina zabilježen je porast broja tijela umrlih koji nisu traženi, a najbliži rođaci navode troškove sahrane kao razlog zašto ne preuzimaju posmrtne ostatke svojih najmilijih.

Troškovi sahrane u Kanadi za mnoge previsoki: Sve veći broj tijela koja niko ne preuzima Foto: UGC
AgencijeIzvor

Ovaj fenomen je podstakao najmanje jednu pokrajinu da izgradi novo skladište, piše Rojters.

Ukupna cijena sahrane u Кanadi je porasla na oko 8.800 kanadskih dolara sa oko 6.000 dolara iz 1998. godine, prema procjenama industrijske trgovinske grupe.

U Ontariju, najmnogoljudnijoj kanadskoj provinciji, broj tijela koje niko nije preuzeo porastao je na 1.183 u 2023. godini (242 u 2013), rekao je Dirk Hajer, glavni mrtvozornik provincije.

U većini tih slučajeva, najbliži srodnici su identifikovani, ali nisu mogli da preuzmu tijelo iz raznih razloga, a najčešći je novac.

Finansije čine 20 odsto od ukupnog broja nepotraženih tijela u 2022. prešle na 24 odsto u 2023. godini.

„To je uznemirujuće jer se radi o osobi koja je preminula i nema nikoga – porodice, prijatelja ili drugih – koji bi mogli da daju uputstva ili planove za tu osobu nakon njene smrti“, rekao je Hajer.

Zvanično, u Ontariju, tijelo se smatra nepotraženim nakon 24 sata. Ali nadležni mogu provesti nedjelje pokušavajući da lociraju najbliže rođake, rekao je on.

Ako rođaci potvrde da ne mogu da preuzmu tijelo, lokalna opština radi sa pogrebnim zavodom kako bi obezbijedila jednostavnu sahranu.

U međuvremenu, tijelo se čuva u mrtvačnici ili skladištu sa kontrolisanom temperaturom.

„Uvijek je bilo porodica kojima je potrebna dodatna pomoć. (Ali) nikada nisam video toliki broj posmrtnih ostataka koji trenutno postoje“, rekao je Alan Кol, vlasnik pogrebne kuće Mekinon i Bouz u Torontu.

U Кvebeku je broj tijela koja niko nije želio da sahrani porastao na 183 u 2023. godini, dok ih prije 20 godina bilo 66. U Alberti, broj tijela za koje niko od najbližih rođaka nije mogao da se pronađe i da ih zatraži porastao je na 200 u 2023. u odnosu na 80 u 2016. godini.

Portal Analitika