Zdravlje

Trombofilija i trudnoća: Dr Jelena Hajder u Poliklinici Moj Lab u Podgorici 15. i 16. juna

Zakažite pregled pozivom na 19989

Trombofilija i trudnoća: Dr Jelena Hajder u Poliklinici Moj Lab u Podgorici 15. i 16. juna Foto: Moj lab
PR sadržaj
PR sadržajAutor
Portal AnalitikaIzvor

Dr Jelena Hajder, specijalista interne medicine, uži subspecijalista hematologije, vodeći stručnjak u Poliklinici Moj Lab u Podgorici 15. i 16. juna.

Trombofilija je urođeni i/ili stečeni poremećaja zgrušavanja krvi, koji povećava rizik za nastanak tromboze i retromboze u venama i arterijama.

Trudnoća je stanje u kome je povećan rizik za nastanak tromboze, zbog fizioloških promjena u koagulacionom sistemu. U trudnoći dolazi do porasta vrijednosti koagulacionih faktora.

Takve promjene su potrebne da bi omogućile normalnu implantaciju i rast posteljice i zaštitile majku od prekomjernog krvarenja tokom porođaja i postporođajno.

Trombofilije mogu biti povezane sa komplikacijama u trudnoći vezanim kako za majku tako i za plod. 

Najčešće komplikacije trombofilije tokom trudnoće i u postporođajnom periodu vezane za majku su duboka venska tromboza i plućna embolija. Većina pacijenata sa trombofilijom nikada ne dobije trombozu, trombofilije su odgovorne za više od 50% tromboembolijskih događaja u trudnoći i postporođajnom periodu. 

Najčešće komplikacije vezane za plod su: ponavljani pobačaji, zastoj u rastu ploda, preeklampsija, odlubljivanje posteljice, prevremeni porođaj ili intrauterina smrt ploda.

Testiranje na urođenu i stečenu trombofiliju treba sprovesti kod žena koje su prethodno imale neki od tromboembolijskih događaja ili komplikacije u trudnoći ili imaju podatak o prisustvu trombofilije ili tromboembolijskih događaja u porodici. 

Širok panel testova koji je neophodan za postavljanje dijagnoze trombofilije se ne može u potpunosti sprovesti u trudnoći i postporođajnom periodu zbog fizioloških promjena u koagulacionom sistemu. 

Testove za dijagnostifikovanje trombofilije, sem genetskih testova, ne treba raditi tokom trudnoće, u periodu od 4-6 nedelja posle porođaja, u periodu aktivne tromboze i šest nedelja nakon tromboze, kao i tokom uzimanja i tri mjeseca nakon primjene antikoagulantnih ljekova, jer se ne mogu sa sigurnošću tumačiti.

Odluka o primjeni antikoagulantne terapije u trudnoći se donosi na osnovu podataka o prethodnim tromboembolijskim događajima, komplikacijama u trudnoći, prisustvu trombofilije i porodične anamneze tromboembolijskim događajima i trombofiliji. Tokom primjene ovih ljekova u trudnoći neophodna je kontrola D-Dimera i anti Xa mjesečno.

Zakažite pregled pozivom na 19989.

Portal Analitika