Komentar

Crkveno utamničenje

Trijumf crnogorske nepismenosti

Ima li u famoznoj izbornoj većini od 30. avgusta 2020. godine, koja nas evo više od dvije godine guši i zakiva za dno, možda intelektualaca, tačnije stvaralačkih ličnosti dovoljno afirmisanih u javnosti bilo u nekoj oblasti nauke, bilo publicistike, političke teorije ili sintetizovane prakse da svojim imenom privlači pažnju i imponuje djelom, čak i u slučaju da pripada, ili se javno deklariše kao pristalica sadašnje vladajuće srpske folklorne družine, tačnije izborne većine od 30. avgusta 2020. godine?

Trijumf crnogorske nepismenosti Foto: Pobjeda/S. Vasiljević
Rajko CEROVIĆ
Rajko CEROVIĆAutor
PobjedaIzvor

Teško da se, i pored najbolje volje i moguće sentimentalnosti prema nesrećnim i navodno zapostavljenim crnogorskim Srbima, na gornje pitanje može dati pozitivni odgovor. Dok na drugoj, uslovno rečeno suverenističkoj strani, ima i afirmisanih istoričara, uspješnih pisaca ili rijetko plodnih publicista, u redovima izborne većine od 30. avgusta 2020. godine zjapi praznina obilno nadoknađivana slijepom vjernošću Srpskoj pravoslavnoj crkvi, njenim folklornim mitovima i srednjovjekovnom mračnjaštvu.

Što je najtragičnije, ni novije srpske partije koje bukvalno ne baštine crnogorski fašizam iz devedesetih već su, poput Demokrata, nastale znatno kasnije, ne umiju ni koraka da odmaknu od Amfilohijeve matrice, odnosno srpskog folklornog stepovanja, izmišljajući u jasnom nedostatku ikakvog ideološkog programa predizborne pjesmuljke tipa Mir je naša nacija, Pobjede a ne podjele, ili još besmislenije Idemo ljudi. Nije nimalo slučajno da upravo iz redova te partije čujemo zahtjev za podizanje spomenika mitropolitu Amfilohiju koji je definitivno Crnu Goru zadužio otporom prema civilizovanoj Evropi i ukupnom humanističkom svijetu.

Nije nimalo slučajno da zahtjev tobožnje inspekcijske službe za uklanjanjem famozne spomen-ploče u Morinju, kojom Crna Gora još jednom pokušava da koliko-toliko opere obraz, ispostavlja folklorna skupina srpskih stranaka okupljenih u aktuelnoj skupštinskoj većini. Zamislimo takvo svetogrđe da se jedna mlada, fašizmom iz devedesetih neopterećena stranka poput novonastalih Demokrata, javno suprotstavi zahtjevu za uklanjanje morinjske ploče i time nagovijesti moguću pozitivnu pukotinu u jedinstvenom i od devedesetih netaknutom frontu srpske folklorne skalamerije? Možda bi takav kopernikanski obrt u slučaju Demokrata čak bio i moguć da nije njihove prejake vjernosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi u čiju su šovinističku prirodu Demokrate bukvalno zaljubljeni.

No, vratimo se fenomenu crnogorske, u prvom redu političke nepismenosti kojom se gotovo ponosi aktuelna skupštinska, odnosno izborna većina od 30. avgusta 2020. godine. Malo čega su tipični predstavnici Demokratskog fronta, baška Demokrata, ili Jokovićeve već na ovim lokalnim izborima propale stranke, da ne pominjemo srpsku partijsku nedonoščad tipa Ujedinjene ili Prave Crne Gore, malo čega su, dakle, vrli srpski vitezovi svjesni da se od devedesetih godina nešto na Balkanu, ili u Evropi za proteklih 30 godina promijenilo. Još je Kosovo lažna, još Hrvatska ustaška i Srbima, pa dakle i Crnogorcima neprijateljska država, još su Srbi (zamislite?) krivi za Srebrenicu, još u Morinju nije bilo koncentracionog logora nego samo Sabirnog centra za mirnu i komfornu edukaciju stanovništva? Još su otuda odjekivali krici zadovoljnih pitomaca, još su bjegunci od bosanske klanice iz Herceg Novog izručivani sa propisnim brašnjenikom i dobrim željama Karadžićevom humanom sjemeništu?

Danas, primjera radi, nije jasno jednom Jokoviću da može izgubiti izbore i pored toga što je sa svoje strane ključno doprinio potpisivanju Temeljnog ugovora, koji uskoro, konstituisanjem Ustavnog suda, kao neustavan neće ništa predstavljati do bezvrijedni papir.

Treba biti baš politički nepismen pa potrčati u zagrljaj Evropi sad čiji su osnivači svojevremeno populistički neodgovorno podigli plate i penzije da bi se otvorila zjapijuća rupa u Fondu zdravstva, ili nepovratno raspadale dvije nekad ugledne zdravstvene ustanove u Novome koji, i pored silne poltronerije patrijarhu SPC Porfiriju, ostaje bez ikakve bolnice i, nažalost, očekivane državne pomoći.

Uostalom, teško se jedna država može pozivati na pismenost ukoliko joj vladu postavlja crkva ili ima premijera koji očigledno, umjesto svojoj, služi tuđoj državi.

Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Durmitor_neregistrovani
06.11.2022. 17:32

Gospodin Rajko Cerović je i ovoga puta u pravu. U vladajućoj većini po mom mišljenju nema pravih intelektualaca. Fakultetski obrazovanih ima. Ali za mene ne može biti intelektualac osoba koja izdaje svoju zemlju i to pokriva neistinama o njoj. On tu izdaju ne čini pod nekakvom torturom ili prisilom, već jednostavno drage volje. Pravi intelektualac morao je, naprimjer, svoj glas dići javno, u parlamentu protiv tzv. Temeljnog ugovora zaključenog sa Crkvom druge države. Ali ne, svi ti poslanici su jasno i glasno u parlamentu rekli DA ugovoru kojim se naše vjekovno postojanje, naša vjera i crkva, naša duhovnost a i materijalna i kulturna dobra poklanjaju drugoj državi. Upravo su " intelektualci" bili dužni dići svoj glas protiv. Zato mislim da ni jedan od poslanika vladajuće koalicije nije zaslužio ovaj atribut.

12
1
s sonja_neregistrovani
06.11.2022. 17:09

To je Srbska nepismenist

9
1
G Gusinje_neregistrovani
06.11.2022. 17:26

@sonja_neregistrovani zalosno-21 vijek a srpski narod nece u civilizaciju hoce sa Vracevima u buducnost e jadna vam majka kid ste krenuli viditeli sto god svojim ocima ,niko sa vama nece niti vas postuje,pitajte se zbog cega-sjetite se drugog svjetskog rata kad ste bili u vecinu na suprotnojstrani istorije i bili sluge Adolfa Hitlera napravili velike zlocine po Bosni i Sandzaku kao I devedesetih godina ponovo na suprotnoj strani na strani zlocina I mrznje prema svemu Sto je ljudsko I civilizacijsko

8
0
P Passion_neregistrovani
06.11.2022. 15:04

Sve je ovo TACHNO!

16
0
S Sreten_Vujovic
06.11.2022. 10:13

Dragi Rajko, samo mi bude još teže kad čitam Tvoje tekstove! Ipak, svaka ti je na mjestu! Čestitke!

47
1
C CrnaGora_neregistrovani
06.11.2022. 10:12

Bravo,kapa dolje.Bravo,genijalni gospodine Cerovicu!!

47
3
i ipma__neregistrovani
06.11.2022. 10:09

Respekt,za svaku rijec,gospodine Cerovicu!!!

47
2
P Podgoričanka_neregistrovani
06.11.2022. 10:04

Brani Evropa sad jedan njihov glasač. Rekoh - znaš li da nam je sljedeće zaduženje sa MMF-om koje povlači smanjenje plata i penzija i otkaze? Pita me što je MMF. E takvi glasaju eksperte, navodno ih ne interesuje politika, treba momcima dati šansu. Śedi doma i ne gladaj, daj Crnoj Gori šansu

43
2