Zanimljivosti

Treći pokušaj: Da li će se stabla kafe ovog puta primiti u Evropi?

Kada je riječ o kafi kao biljci, zasigurno svako zna da ona uspijeva u djelovima Afrike, Južne Amerike, Kariba i Azije – mahom na području gdje temperature rijetko padaju ispod 12 stepeni i ne penju se često iznad 27.

Treći pokušaj: Da li će se stabla kafe ovog puta primiti u Evropi? Foto: ANSA
Portal AnalitikaIzvor

No, u narednom vremenu saznaćemo i da li je Evropa, usred klimatskih promjena, spremna za uzgoj kafe. Preciznije – krajnji jug našeg kontinenta.

U pitanju je Sicilija. Nedavno su u javnoj botaničkoj bašti u Palermu zasadili 21 stablo kafe, kako bi utvrdili da li bi u budućnosti na tom ostrvu mogla da se uzgaja. Ono što će biti naročit izazov, naravno, jeste prva sljedeća zima.

Oni su na površini od 300 kvadrata posadili arabiku, pri čemu su sva stable različita – od starosti, preko države porijekla, do same podvrste kojoj pripadaju. 

Osim toga, u ‘rezervi’ je još 100 mladih sadnica, koje se uzgajaju u vještačkim uslovima, a kada budu spremne biće posađene na otvorenom.

Sa Sicilije, kako prenosi ANSA, poručuju kako je riječ o trećem pokušaju da se u botaničkoj bašti u Palermu ‘primi’ kafa. Prethodna dva bila su neuspješna.

Prvi put to se dogodilo 1905. godine. Bilo je to 25 stabala iz Etiopije i Somalije, pa iako su bila zasađena na osunčanom mjestu sa južne strane, tik uz visoki zid koji ih je štitio od vjetra – već sljedeće zime su uginula. Kako i ne bi – temperature na Siciliji te su godine padale do minus tri.

Drugi pokušaj uslijedio je šest godina kasnije. No, opet je mraz učinio svoje.

Ipak, do danas se klima na Siciliji znatno promijenila, zime su mnogo toplije, te se u botaničkoj bašti nadaju da bi ovog puta ishod mogao biti i drugačiji.

Portal Analitika