Svijet

Pozvao na jedinstvo Republikanske stranke

Tramp negirao da osniva partiju

Doskorašnji američki predsjednik Donald Tramp izjavio je u Orlandu da ne planira da osnuje partiju i pozvao na jedinstvo njegove Republikanske stranke.


Tramp negirao da osniva partiju Foto: Foto: Reuters/Jonathan Ernst
agencijeIzvor

Na godišnjoj konferenciji Republikanske stranke, sinoć održanoj u saveznoj državi Florida, Tramp je kao "lažne vijesti" okarakterisao navode da dogovara osnivanje treće velike američke stranke.

"Nastaviću da se borim zajedno sa vama. Ne osnivamo nove stranke. Imamo Republikansku stranku. Ona će biti jaka i ujedinjena kao nikada prije", kazao je Tramp na Konferenciji konzervativne političke akcije (CPAC).

Tramp je na CPAC pokušao da učvrsti status nespornog lidera republikanaca uprkos porazu na izborima, jasno pokazujući da namjerava da ostane dominantan politički faktor, navodi Asošiejted pres.

"Da li vam već nedostajem? Evo me pred vama danas kako bih objavio da je nevjerovatno putovanje koje smo zajedno započeli daleko od završenog", rekao je Tramp po izlasku na binu.

Nagovestio je da je spreman da se ponovo kandiduje za predsjednika SAD na izborima 2024. godine i ponovio neistinite tvrdnje da je pokraden na izborima 3. novembra prošle godine.

U prvom javnom nastupu otkako je 20. januara napustio Bijelu kuću, Tramp je oštro kritikovao novog predsjednika SAD, demokratu Džozefa Bajdena.

"Džo Bajden je imao najkatastrofalniji prvi mjesec (u Bijeloj kući), računajući svije predsjednike u modernoj istoriji", rekao je Tramp.

Taj potez Trampa je krajnje neuobičajen, pošto bivši američki predsjednici po pravilu nikada javno ne kritikuju nasljednika nedugo po njegovom ulasku u Bijelu kuću, navodi AP.

CPAC je jedno od najvažnijih okupljanja američkih konzervativaca, a održana je u trenutku kada je neizvjesno da li će se partija distancirati od Trampa ili ostati uz njega.

Podjele unutar stanke postale su vidljivije sredinom februara, kada je sedam republikanskih senatora glasalo za opoziv Trampa, po optužbi da je podsticao na pobunu pristalice koje su 6. januara upale u Kongres SAD.

Za opoziv Trampa glasalo je ideset republikanaca iz Predstavničkog doma, 13. januara.

Portal Analitika