Komentar

Stav

Tradicija

Možete li zamisliti nekog od Petrovića kako kleči na kukuruzu u kutu srpskog dvora? 

Tradicija Foto: Tanjug
Đorđe Šćepović
Đorđe ŠćepovićAutor
Gradski portalIzvor

U svome čuvenom eseju Tradicija i individualni talenat Tomas Sterns Eliot piše o tradiciji, i, gle čuda, individualnom talentu! Naravno, Eliotov esej se odnosi na književnost te se u istom bavi odnosom prema književnoj tradiciji. No, ako bismo Eliota preveli na jezik crnogorske stvarnosti dakako da bi u njegov esej bez i trunke grizodušja mogli ugurati gomilu likova, koji su 2020. pristigli niotkuda. 

Zapravo, neki su već bili tu, ali su se te mitske godine naprasno preobrazili i objavili svijetu u posve drugačijem obliku. Oni drugi, kao da su Nenadićevi “pjesnici, porijeklom niotkuda”. Iznebuha su se obreli u crnogorskome političkom životu, i to kao novi vlastodršci. Elem, vratimo se početku teksta i eliotovskom razumijevanju tradicije. 

Za Eliota je tradicija važna, i nipošto je se ne smijemo odreći. Znate, tradicionalno plivanje za krst časni, tradicionalni praznik srpskog jedinstva i zastave, tradicionalno naricanje Danice Crnogorčević ispred tradicionalnog podgoričkog Hrama, a povodom tradicionalne tzv. Srpske nove godine, pa sve do tradicionalnog lelekanja Matije Bećkovića na nekom od tradicionalnih svetosavskih posijela. 

Uglavnom, za razliku od Eliota, tradicija u našem prijevodu stara je koliko i tradicionalna ugroženost Srba u Crnoj Gori. Dakle, nekih desetak godina, kad su oni, kako je Ljuba Tadić jednom takve odredio – “Srbi po zanimanju” – odlučili da svoje političke programe i ciljeve zidaju na lažima o nacionalnoj ugroženosti. Podrazumijeva se, uz mentorstvo i pokroviteljstvo Crkve Srbije, bez kojih bi naši martiri i dalje izvodili jeftine ulične performanse i na ražnju okretali prase ispred Skupštine. 

Ali, o njima znamo sve. Oni su od onih koji su već bili tu. Takoreći starośedioci na političkoj pozornici. Aktuelni premijer i aktuelni predśednik su pak od onih pristiglih niotkuda. Dobro, ako njih pitate reći će vam da su živote proveli u rovovima, boreći se protiv diktature bivšeg režima. Ali i Zdravko Krivokapić je tvrdio da je u stanju pomjeriti brdo pa ga ipak nije pomjerio? Laž je nešto na što smo odavno navikli, i možda jedina tradicija koja zaista jeste tradicija. 

Nažalost, kao i već pomenute tradicije vaskolikog srpstva u Crnoj Gori 2020. uspostavljena je još jedna važna tradicija. Tradicija sluganstva Aleksandru Vučiću. Tradicija razaranja Crne Gore. Tradicija klečanja na koljenima pred Aleksandrom Vučićem i njegovim Sinodom. Jer to nije Sinod Porfirija Perića, već Aleksandra Vučića. Stvarnog patrijarha Crkve Srbije. Kao što rekoh, tradicija stara skoro pa četiri godine. 

I moramo biti pravedni pa reći da je Zdravko Krivokapić rodonačelnik te i takve tradicije, ali istovremeno i neko ko očito nije dovoljno dobro i dovoljno pokorno služio Aleksandru Vučiću te je stoga svoju političku karijeru završio maltene izopšten iz srpstva. Prokazan kao izdajnik velikosrpskih interesa i plaćenik kojekakvih tajnih i javnih antisrpskih organizacija. 

Ali, kao nastavljač tradicije sluganstva u obličju novog premijera javlja se Dritan Abazović i njegova Ura. Tradicija živi punim plućima i tu individualni talenat daje svoj doprinos. Nije moguće gradirati stepen Abazovićevog sluganstva i pokornosti Aleksandru Vučiću, jer nauci nije poznat metod kojim bi se takva količina snishodljivosti i poslušnosti mogla izmjeriti. 

Ipak, Abazović je prošlost. Politička, naravno. Prošlost pred kojom je ne baš vesela budućnost ako tužilaštvo i sudstvo budu radili svoj posao. Sadašnjost je Jakov Milatović. Nedovršeni čovjek i igrom slučaja predśednik Crne Gore. One Crne Gore koja ga je birala. One Crne Gore koja svoje porijeklo i svoj identitet sebi samoj mora predočavati bilbordima. Bilbordima laži, i bilbordima koje plaća Aleksandar Vučić. Vjerujem da je Milatovićeva pośeta Beogradu već opšte mjesto i da je svako u Crnoj Gori i regionu, htio ne htio, imao priliku svjedočiti tradiciji i individualnom talentu. Ličio je Milatović na predratnog đaka kog učitelj Vučić svakog časa može kazniti i poslati da kleči na kukuruzu. 

Dok je u rukama držao čašu biranog srpskog vina i ushićeno gibao tijelom uz “Kralja Petra barku”, fasciniran Aleksandrom Vučićem, njegov nesuđeni ministar poljoprivrede izgledao je toliko jadno i izgubljeno da je sve nas obuzeo stid. 

Stid od glave do pete. Stid zbog tuđeg odsustva stida. Stid zbog čovjeka lišenog dostojanstva. Čovjeka, koji se u svijetu predstavlja kao predśednik Crne Gore, a ponaša kao predśednik neke mjesne zajednice u Srbiji i nižerazredni SNS činovnik. 

E, to su vam, dobri moji, tradicija i individualni talenat u svoj svojoj raskoši. Nek se vidi raskoš sluganstva, jer, valjda je to ta “petrovićevska Crna Gora” koje su im puna usta.

Možete li zamisliti nekog od Petrovića kako kleči na kukuruzu u kutu srpskog dvora? Uz nadljudski napor i borhesovsku imaginaciju ne mogu ni ja.

Portal Analitika

Komentari (71)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
A Anthropos_neregistrovani
19.11.2023. 18:48

To što se mi stidimo ovog čovjeka koji nas "predstavlja" je znak naše zrelosti i ljudskosti. Međutim, iluzorno je očekivati osjećaj stida od osobe toliko zaljubljene u sebe?

5
0
D Drobnjak_neregistrovani
19.11.2023. 17:37

Mnogijem crnogorskijem oponentima se nogice tresu na samu pomisao da Milo i danas postoji i da će se jope vrnuti.

5
0
L Ljubo_neregistrovani
19.11.2023. 20:11

@Drobnjak_neregistrovani ....Novi, osvjženi,preplanuli, rebrendirani Milo&DPS će se vrnuti. A Živković neobavješteni reče kako će se kandidovati za šefa DPS.

0
0
d dušan_neregistrovani
19.11.2023. 17:20

A đe je Dritan tu?

6
0
D Drobnjak_neregistrovani
19.11.2023. 17:10

Milatovljeva Tinjalica u blejaniju pred Pastirom Acom Lažljivicom...

8
0
r rašo_neregistrovani
19.11.2023. 16:15

Ovakvo zastiđe i sramotu Crna Gora u svojoj istoriji do danas nije doživjela. Ako ima ikakve mogućnosti dajte narode crnogorski skidajte ovu budalu nezrelu sa vlasti. Krivokapić je za njega bio veličina. Krivokapić je klečao pred srbijanskim okupatorskim popovima, ova budala blene i divi se i ponizno ponaša pred srbijanskim preśednikom , koji kao prase jede parizer. piiiiiiiiiiiii

11
0
N Nina_neregistrovani
19.11.2023. 13:31

Interesantno, nidje riječi o ovome zastidju ?! Ni jedna televizija ni novinski text?! Sem ,,Pobjede", iako nedovoljno. Da nije ovih društvenih mreža nebi se ništa znalo! A treba da se zna! Da narod vidi, kako su zastupljeni u zemlji ,a naročito susjedstvu!

30
1
A Anthropos_neregistrovani
19.11.2023. 14:56

@Nina_neregistrovani - Ne čudite se. "Trebalo bi da se zna"! U pravu ste. No, mediji su već odavno u rukama neprijatelja CG. Onih koji uporno brišu svaku kritičku misao koja je uperena protiv "svete krave" - srpstva? I ova poruka će biti ubrzo izbrisana - kao i sve moje kritike u posljednje vrijeme - i na ovom "najcrnogorskijem" portalu?

20
1
L Ljubo_neregistrovani
19.11.2023. 16:34

@Anthropos_neregistrovani .....Ja već jednom napisah - Poruke se brišu i sa jedne i sa druge strane barikade. Ko provali algoritam po kone se brišu poruke zaslužio je Nobela.

7
0
B BabaJane_neregistrovani
19.11.2023. 12:52

Šteta što nije bilo društvenih mreža, twittera i youtuba u vrijeme Milovog sluganstva Miloševiću, možda bi naša mladež znala da tradicija nije nastala kad i Vučko i Jadov. I šteta što ne znamo je li Milo ikad više odigrao neku partiju šaha nakon onog gambita.

6
24
N Nina_neregistrovani
19.11.2023. 13:35

@BabaJane_neregistrovani Ima, ali ne Milovog, već Momirovog! Tako poučeni tim primjerom, sluge Vučićeve ne silaze s kanapea!

24
1
S Snovi_neregistrovani
19.11.2023. 14:47

@BabaJane_neregistrovani babajajane bilo je novina TV video i mnogo drugog tehničkog pa ajde pokaži te papazjane o kojima pišeš Ali vidim ne znate vi živjeti bez Mile

11
2
N Nency_neregistrovani
19.11.2023. 14:48

@BabaJane_neregistrovani "Ko o čemu,baba o uptipcima"..tako i ti o Milu🤭🤗🤗... Još ponavljate naučeno: Milo,Milo,Milo....imate ,evo plejadu momirovaca mrčenih🤗. Opsesija se da liječiti..😉🤔

11
1
v vjeracrnegore_neregistrovani
19.11.2023. 12:35

Iz dana u dan po naredbi sve je vise smrdba na nasim portalima... Ne primjecuje se to nikako,nije providno...ali njihov,tamo njihov obraz trpi sto nijedan ne moze na ovom dunjaluku sto bi rekla nasa braca druge vjere a iste duse kao sto je nasa .

28
1
P Posteno_neregistrovani
19.11.2023. 12:23

NAROD CRNE GORE JE GLASAJUCI ZA OVOG PIONA POKAZAO DA MU NIJE DO OBRAZA I CASTI. ZIVJELI SERDARI I VOJVODE, JE LI VAS BAR MALO STID KO NAS PREDSTAVLJA PO SVIJETU???? IZ INATA......

29
1
N NovakRamov_neregistrovani
19.11.2023. 10:01

Bašibozluk, bagra i brabonjci ustali da obnove Dušanovo carstvo. Srbi su samo protiv onoga ko bi hteo da ih makar malo opameti, a oduševljeno kliču svakome ko ih još više zaglupljuje, unazađuje i unesrećuje. Žalosno je što su Srbi u civilizacijskom i kulturnom pogledu ostali na nivou na kome su bili pre sto godina. Oni nisu u sukobu sa svetom, već sa samima sobom, vraćajući se na šajkaču i opanak iz kojih su jedva izašli. Bio sam i ostao Srbin, ali nisam bolesna zadribanda i Srbenda. Takvi su izdali i osramotili srpski narod i narugali se njegovoj slavnoj istoriji", Ovako je Koca Popovic pisao o srbima po profesiji.

35
5
L Ljubo_neregistrovani
19.11.2023. 11:05

@NovakRamov_neregistrovani ....Ko to želi da opameti Srbe a oni su protiv njega? Da li je to takođe Srbin ( Srbi ) ili neki stranac ( stranci )?

6
21
S Sovereign_neregistrovani
19.11.2023. 12:00

@NovakRamov_neregistrovani Ах, титов генерал, духовни оцеубица (дијете буржоаске елите, који је издао сопствену породицу и постао комуњара, додуше на црвеном двору). Слободно цитирајте такве. Можете да нам традиционално пљунете под прозор, са таквим цитатима.

4
25
R Relno_neregistrovani
19.11.2023. 12:16

@NovakRamov_neregistrovani Pogledaj koliko si Srbija ekonomski i vojno razvila a koliko si ti još uvek nerazvijen.

2
25
S Sekula_neregistrovani
19.11.2023. 09:18

Najlakše je reći "ovo niđe nema". Ima Šćepoviću ali treba više čitati. Vidiš kako se Njegoš uvlači Garašaninu. Težak posao, posebno vikendom kad igraju Premier liga i Kalčo, ne opravdava te za manjak čitanja. Pogledaj dokle je stigla ministarka Nišić a i ona je radila u kladionici.

9
20
i istina_neregistrovani
19.11.2023. 14:11

@Sekula_neregistrovani njegoš nikad nogom nije kročio na tlo srbije, polupismeni spc botu, tako da nikad nije mogao klečati pred njima, klečao je obrenović pred njim, na ct, ali treba čitati, i znati, dušane, obrade, ili nemanja, svejedno, sportski pozdrav, i manje safre, nije dobro za zdravlje

11
0
S Sekula_neregistrovani
19.11.2023. 09:11

Ajde da vidimo kako se Njegoš obraćao svom vršnjaku iz Srbije Iliji Garašaninu u pismu 11.11.1850. :"Mi se ni u čem ne puštamo bez Vašega soglasija, a s Vašim soglasijem svagda smo gotovi. Vi najbolje prilike vidite, Vi ste najveći prijatelj srpskoga naroda, a drugo je sve trice i kučine. Ta i novci ne mogu sve učiniti, dajbudi đe se opšte nesreće i sramote tiče. Najviši je amanet i svetinja maša posle imena Dušanova ime Karađorđijevo. Koje ovome imenu protivnik taj nije Srbin, no gubavi izrod srpski.Zbogom, diko roda. Budi mi zdrav i veseo. To Vam iz sveg srca želi Vaš najveći počitatelj i pokorni sluga vladika crnogorski P. P. NJEGOŠ

7
32
M MonteNegro_neregistrovani
19.11.2023. 10:26

@Sekula_neregistrovani Crnogorac Njegoš nekim povodom piše Srbinu Garašaninu da su on (Garašanin), Dušan i Karađorđe dike srpskog roda. I, što se htjelo reći?

22
0
S Sovereign_neregistrovani
19.11.2023. 12:02

@Sekula_neregistrovani Евива Секуле!)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

3
13
L Ljubo_neregistrovani
19.11.2023. 16:45

@MonteNegro_neregistrovani ....Htjelo se reći da je i sam Njegoš, crnogorski vladar srpskoga roda.

1
3
Ć Ćalasan_neregistrovani
19.11.2023. 09:04

Jasno je da se anticrnogorci neće ponašati kao Petrovići a zašto se onda istinski patriote crnogorsi ne ponašaju i ne čine onako kao Petrovići?!

17
1
D Dragoš_neregistrovani
19.11.2023. 08:52

Posle potpunog razotkrivanja pokušaja okupacije i uništenja Crnogoraca i Crne Gore, potrebno je ako se obezbedi potpuna kontrola ispravnost, sprovesti popis, da se vidi koliko ima Crnogoraca a koliko ima izdajnika

18
3
P Poenam_Dei
19.11.2023. 08:25

Đojleni u punom sjaju...

23
1
J JOVOZ
19.11.2023. 13:00

@Poenam_Dei Ahahaha, pravo u centar.

11
0