Zanimljivosti

Što ćemo jesti za 20 godina: Hamburgeri od skakavaca

Izvor

Što ćemo jesti za 20 godina - mozgali su britanski prehrambeni futurolozi, a prenio ”Bi-Bi-Si”. U britanskom kraljevstvu su, na primjer, zaključili da cijene mesa imaju značajan uticaj na jelovnik prosječnog podanika. Pojedinci iz tamošnje industrije procjenjuju da bi u narednih pet do sedam godina ono moglo da poskupi duplo, što bi šniclu moglo da učini luksuznom robom.

- Na Zapadu smo odrasli sa mnogo jeftinog mesa u izobilju. U budućnosti, međutim, zbog rasta cijena, moraćemo mesu da tražimo zamjenu - kaže futurolog Morgejn Gej.

Evo i njenih predloga za zamjenu:

INSEKTI. S njima je situacija potpuno čista. Gejova ih naziva ”mini-stokom” (!). Ova bića obezbjeđuju jednako nutritivne vrijednosti kao i crveno meso i veliki su izvor proteina, tvrde holandski naučnici sa Univerziteta Vageningen. Jeftiniji su za uzgoj od ”obične” stoke, piju manje vode i manje zagađuju. Čak 1.400 vrsta insekata ljudi mogu da se jedu! I ne misli se na užasne prizore sa čudnim stvorenjima koja vire iz tanjira: umjesto toga, hamburgeri i kobasice od skakavaca postaće realnost, kaže gospođa Gej.

U velikom dijelu svijeta insekti su odavno popularna hrana (Tajland, Japan, Afrika), ali - kako natjerati ”razmažene” zapadnjake (Evropljane i Severnoamerikance) da ih prihvate u svojim tanjirima? Postaće popularni kada se ”odmaknemo” od riječi ”insekt” i počnemo da koristimo termin poput ”mini stoka”, smatra Morgejn Gej.

ZVUČNO POBOLjŠANA HRANA. Dobro je poznato da izgled i miris utiču na naš izabor obroka, ali sada na Oksfordu istražuju i efekte zvuka na ukus! Već su stigli da ustanove kako određeni tonovi čine hranu slađom ili gorčom...

Nauka se već dokazuje i u praksi: restoran ”Debela patka” kuvara Hestona Blumentala nudi jelo ”Zvuci mora”, koje se servira sa ”ajpodom”, a on reprodukuje - morske zvuke. Navodno to čini ukus hrane svježijim.

Istinski cilj eksperimentatora je da, koristeći muziku, uklone nezdrave sastojke iz jela (poput šećera), a da konzumenti to i ne primijete.

MESO IZ EPRUVETE. Ove godine, holandski naučnici uspješno su u laboratoriji stvorili vještačko meso - lignjoliko mišićno tkivo iz kravljih matičnih ćelija. Nadaju se da će do Nove godine pripremiti prvi hamburger.

Nedavnom studijom na Oksfordu ustanovljeno je da bi ”uzgajanje” mesa u laboratorijama umjesto klanja životinja, značajno smanjilo efekat staklene bašte, potrošnju energije i vode... A biće moguće stvoriti takvo meso u kojem će biti manje masti a više hranljivih materija.

ALGE. Iako na dnu lanca ishrane, upravo bi one mogle da riješe problem nedostatka hrane na našoj planeti. S obzirom na to da su zemljište i svježa voda veoma deficitarni, velika prednost algi je to što ih je moguće gajiti - u okeanima. Pojedinci već predviđaju da bi to moglo da postane vodeća poljoprivredna grana. Japanci već imaju velike farme algi.

Portal Analitika