Literatura

Tanja Bakić na međunarodnom festivalu Glasovi Mediterana u Francuskoj

Izvor

Kako su istakli iz podgoričke izdavačke kuće Nova knjiga, za koju Bakić piše, 15. izdanje ovog festival će se održati od 16. do 22. jula, a mlada pjesnikinja biće jedina učesnica iz Crne Gore. Prema najavama organizatora, festival će okupiti 50 vodećih pjesnika iz više od 25 zemalja Mediterana, kao i stotinu likovnih umjetnika, muzičara i koreografa. Programom je obuhvaćeno više od 200 jedinstvenih umjetničkih događaja, koji podrazumijevaju pjesničke marševe, čitanja, razgovore, perfomanse, prezentacije vizuelne poezije i diskusije na okruglim stolovima. Specijalni gost festivala je francuski pjesnik Žak Rubo (Jacques Roubaud), član uticajne pjesničke grupe Ulipo (Oulipo). Takođe će biti promovisana i antologija poezije učesnika festivala na francuskom jeziku.

Programom je predviđeno da Bakićeva 18. jula, sa grčkim pjesnikom Dimitrisem Angelisom, prvi put predstavi svoja djela na javnom čitanju. Dan kasnije, kako kažu iz Nove knjige, čitaće ih u društvu alžirskog pjesnika Brahima Tazagartija, a da 22. jula će učestvovati u radu okruglog stola na temu „Biti pjesnik danas“.

Tanja Bakić je magistar nauka književnosti, profesor engleske književnosti i jezika i nastavnik francuskog jezika. Potpisuje četiri knjige poezije. Stihovi su joj prevođeni na engleski, francuski, njemački, ruski, bugarski, albanski i makedonski jezik, i uvršteni u nekoliko internacionalnih antologija. Sa engleskog jezika prevodila je pjesnike metafizičare i romantičare, kao i pet knjiga savremenih proznih autora. Kao priređivač potpisuje dvije knjige. Saradnica je brojnih časopisa u regionu. Član je Savjeta Ratkovićevih večeri poezije i Podgoričkog sajma knjiga. Za veliku londonsku izdavačku kuću Pickering & Chatto trenutno je angažovana na projektu „Vilijam Blejk u Evropi“.

Portal Analitika