Zdravlje

SZO: Moramo biti spremni za bolest smrtonosniju i od koronavirusa

Šef Svjetske zdravstvene organizacije pozvao je zemlje u ponedjeljak da sprovedu reforme potrebne za pripremu za sljedeću pandemiju, pozdravljajući njihovu istorijsku odluku da prihvate veliko povećanje budžeta na godišnjoj skupštini UN.

SZO: Moramo biti spremni za bolest smrtonosniju i od koronavirusa Foto: Mediabiro
AgencijeIzvor

Govoreći na skupštini nedjeljama nakon završetka globalnog vanrednog statusa za pandemiju koronavirusa, Tedros Adhanom Gebrejesus je rekao da je vrijeme da se postigne napredak u pregovorima kako bi se spriječila sljedeća pandemija.

“Ne možemo to ignorisati“, rekao je generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije u velikom obraćanju državama članicama UN, upozoravajući da će sljedeća pandemija sigurno izaći.

“Ako mi ne izvršimo promjene koje su nam potrebne, ko će? A ako ih sada ne napravimo, kada ćemo“, upitao je on.

194 zemlje članice SZO izrađuju nacrt sporazuma o pandemiji koji će biti usvojen na skupštini sljedeće godine.

“Posvećenost sporazumu o pandemiji je važna jer smo iskusili koliko užasan mali virus može biti“, rekao je Tedros.

Na istom sastanku zemlje su odobrile budžet od 6,83 milijarde dolara za period 2024-25. Budžet uključuje povećanje obaveznih taksi država članica za 20 odsto prema preliminarnom dogovoru postignutom prošle godine.

Istakao je da se treba pripremiti za bolest smrtonosniju od kovida.

"Još postoji prijetnja da će se pojaviti varijanta virusa koja će biti smrtonosnija od svih prethodnih", dodao je on.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N NNXXR100_neregistrovani
24.05.2023. 07:51

čije je sad ovo djelo ,prošli virus i nije donijo toliko ,,koristi,,za one što su to programirali.kao ,,Plan B,, sada će uz pomoć nove tehnologije ,,5G,, pokuštai da ostvare neostvareno,t.j.povećati ulog i smanjiti sv.populaciju koja nije korisna za IMPERIJALISTE I LUMINATE.!!! A.B.U.S.nnxxr100??

1
0