Abiznis

Politička nestabilnost i složenost glavni domaći rizici

Svjetska banka: Vlada Crne Gore da se pozabavi smanjenjem duga

Crnogorska Vlada mora da pokaže posvećenost putu smanjenja duga, saopštili su iz Svjetske banke (SB) i dodali da su politička nestabilnost i složenost glavni domaći rizici.

Svjetska banka: Vlada Crne Gore da se pozabavi smanjenjem duga Foto: UGC
Mina businessIzvor

"Ozbiljnost izazova, međutim, zahtijeva snažnu političku posvećenost i akcije za ublažavanje ovih rizika", navodi se u redovnom ekonomskom izvještaju SB za Zapadni Balkan, koji je objavljen krajem prošlog mjeseca.

U tom dokumentu, u posebnom odjeljku za Crnu Goru, konstatovano je da nepovoljni globalni ekonomski izgledi i visoka domaća neizvjesnost opterećuju inače pozitivne izglede Crne Gore.

"Tokom 2023–2025 predviđa se da će rast u prosjeku iznositi 3,1 odsto, jer rast privatne potrošnje usporava, dok se očekuje da će investicije dati marginalno pozitivan doprinos rastu",  navodi se u dokumentu.

Turizam će vjerovatno nastaviti da se oporavlja u ovoj godini, kako bi dostigao nivo iz 2019, iako pogoršanje izgleda za rast u Evropskoj uniji (EU) i regiji može imati negativan učinak kako na turizam, tako i na šire izglede rasta.

Predviđa se da će se inflacija usporiti na 7,9 odsto u ovoj godini i četiri odsto u narednoj. Iako više cijene energije nesrazmjerno utiču na siromašne, one takođe podržavaju izvoz električne energije Crne Gore, podržane povećanjem proizvodnih kapaciteta u srednjem roku.

"Predviđa se da će ovi faktori, zajedno sa izvozom turističkih i transportnih usluga i solidnim doznakama, podržati skromno smanjenje deficita tekućeg računa na 11,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) do 2025. godine", smatraju u SB.

Iako se očekuje smanjenje fiskalnog deficita u srednjem roku, ostaće povišen.

S obzirom na veće izdatke na zarade i socijalnu i kapitalnu potrošnju, fiskalni deficit će ostati visok na 4,9 odsto BDP-a u ovoj godini, prije nego što se postepeno smanji na 4,2 odsto u narednoj, osim ako se ne preduzmu dodatne mjere na prihodnoj i/ili rashodnoj strani, kao što su nedavna povećanja akciza.

Kao rezultat toga, kako procjenjuju u SB, očekuje se da će javni dug ostati visok na oko 70 osto BDP-a tokom 2023-2025.

"Imajući u vidu zaoštravanje globalnih finansijskih uslova, značajne finansijske potrebe Crne Gore od oko deset odsto BDP-a u ovoj godini i potrebu da otplati tri velike euroobveznice koje dospijevaju u periodu od 2025. do 2029. godine, počevši od euroobveznice od 500 miliona EUR 2025, Vlada mora da pokaže posvećenost putu smanjenja duga", poručili su iz SB.

Ovo zahtijeva pažljivo odmjeravanje troškova i koristi svake nove politike potrošnje i koordinaciju aktivnosti za povećanje poreske discipline, proširenje poreske osnovice i smanjenje sive ekonomije.

Izglede, kako su saopštili iz SB, zamagljuju višestruki negativni rizici.

"Visoke geopolitičke neizvjesnosti koje proizilaze iz ruske invazije na Ukrajinu i globalne inflacije mogu oslabiti izglede za rast glavnih trgovinskih partnera Crne Gore. Premije rizika rastu za većinu zajmoprimaca, a apetit za apsorpcijom kreditnog rizika se smanjuje. Ovi uslovi mogu dovesti do većih poteškoća u mobilizaciji velikih količina kapitala po povoljnim uslovima, posebno ako fiskalni ciljevi nijesu učvršćeni fiskalnom opreznošću", zaključuje se u dokumentu.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Karadag
08.05.2023. 09:01

crkve ste dali srbiji pa onda pola miliona za ristovu biblioteku pa milion za crkvene skole srbije pa plac i ko zna koliko ce biti donacije za novi hram u pg( i ovaj je ruglo kao i onaj u bar sto je kic) .Onda kukate da se nema.Ko nema on ne moze dati.

4
0
L Ljubo_neregistrovani
07.05.2023. 20:14

...Kao rezultat toga, kako procjenjuju u SB, očekuje se da će javni dug ostati visok na oko 70 osto BDP-a tokom 2023-2025.....To i nije tako strašno ako se uzme u obzir da je recimo Najzaduženija Holandija 380,5 odsto BDP-a, Velika Britanija 287 odsto, a Švajcarska 280,5 odsto. Četvrta je Francuska gde je spoljni dug 249 odsto BDP-a, a na petom Belgija (242 odsto). S druge strane zemlje sa najmanjim dugom - Kina 13,7%, Rusija 16,6 %, Indija 19,1%. Podaci nacionalnih centralnih banaka i statističkih službi.

0
6
E Enormno_neregistrovani
08.05.2023. 04:31

@Ljubo_neregistrovani Potpuno suprotno si pričao prošlih godina. Nego da te pitam ... koja je velika ivesticija ugovorena u zadnje tri godine????

4
0
L Litijaškom_ekonomisti_neregistrovani
08.05.2023. 10:25

@Ljubo_neregistrovani Ljubo vam daje podstke iz Svetigore. Pogledajte sami na Google: Japan, Sudan, Grcka, Eritrea, Singapur…. Ekonomija je komplikovanija od cetnickog populizma pa dug treba tumaciti u kompletnoj ekonomskoj slici

3
0
d drobnjak_neregistrovani
07.05.2023. 16:07

nadaju se da ce turizam og. ostvariti dobit iz 2019god. toliko o turistickoj zaradi prošlje god koji je vlada prestavi boljom no ikad ranije . Pihh

12
0
K Kojo_neregistrovani
07.05.2023. 14:38

Kako da smanji kad samo sipaju njima,ko je taj smanji dzabolebarosima ,dodje ti muka kad vidis privatni i drzavni sektor ,u privatni samo se podiga minimalac,ovim po 43%

15
0
E Emina_J
07.05.2023. 14:30

Pranje - bankrot - pumpanje ....!!

15
0