Zdravlje

Naučnici kombinuju doze vakcina

Svijet se suočava sa 4.000 sojeva koronavirusa

Svijet se suočava sa oko 4.000 sojeva koronavirusa zbog čega je izuzetno važno poboljšati i unaprijediti vakcine, poručeno je u Velikoj Britanije danas, nakon što su stručnjaci počeli da ispituju efikasnost kombinacije doza vakcina proizvođača Pfizer i AstraZeneca.

Svijet se suočava sa 4.000 sojeva koronavirusa Foto: Fotografija: Shutterstock
Prevod Portal Analitika
Prevod Portal AnalitikaAutor
ReutersIzvor

U prirodi virusa je da mutira, a stručnjaci su dokumentovali na stotine varijacija uključujući i takozvani britanski, južnoafrički i brazilski soj koji se šire brže od drugih.

Hiljade sojeva dokumentovano je dok virus mutira, uključujući takozvane britanske, južnoafričke i brazilske sojeve za koje se smatra da se šire brže od drugih.

Britanski ministar zadužen za razvoj vakcina Nadim Zahavi rekao je da ne postoji velika vjerovatnoća da postojeće vakcine neće funkcionisati protiv novih sojeva.

„Mala je vjerovatnoća da postojeće vakcine neće biti efikasne kada je riječ o drugim sojevima, bilo da je riječ o Kentu ili nekom drugom soju, posebno kada je u pitanju teži oblik obolijevanja ili hospitalizacija“, naveo je Zahavi u izjavi za Sky News. 

„Svi proizvođači, Pfizer/BioNTech, Oxford, AstraZeneca i drugi traže načine da unaprijede svoje vakcine kako bismo bili spremni za bilo koji soj – a u ovom trenutku u svijetu postoji oko 4.000 COVID sojeva“, dodao je on.

Britanski medicinski žurnal navodi da će uprkos velikom broju sojeva koji se pojavljuju, samo mali broj biti značajan i u mogućnosti da značajno da promijeni virus.

Takozvani britanski soj, poznat kao VUI-202013/01 ima mutacije koje podrazumijevaju uvećanje proteina koji virusi koriste da bi se povezali sa ljudskim ACE2 receptorima, zbog čega je zarazniji.

„Imamo najveću industriju genomskog sekvenciranja – skoro 50 odsto svjetske industrije – i imamo katalog svih varijanti na koje možemo da odgovorimo“, kazao je on.

Od koronavirusa je u svijetu umrlo 2,2 miliona ljudi. Izrael je u ovom trenutku ostavio sve za sobom kada je u pitanju vakcinacija stanovništva. U Evropi je na prvom mjestu po broju vakcinisanih Velika Britanija, koja je danas počela da radi procjenu efikasnosti kombinacije Pfizerove i AstraZeneca vakcine. Prvi podaci o imuno odgovoru očekuju se u junu.

Tokom ovog procesa će se ispitivati imuni odgovor početne doze vakcine Pfizer praćen pojačivačem AstraZenece, kao i obrnuto, u intervalima od četiri i 12 sedmica.

Ispitivanje će biti prvi pokušaj kombinovanja mRNK Pfizerove vakcine i vektorske vakcine koju su razvili Univerzitet u Oksfordu i AstraZeneca. AstraZeneca odvojeno testira i kombinovanje sa ruskom, takođe vektorskom Sputnik V vakcinom.

Britanski stručnjaci se nadaju da će kombinacijom vakcina povećati imunitet populacije.

Metju Snejp, vakcinolog sa Oksforda koji je vođa ispitivanja, kaže da se miješanje vakcina pokazalo efikasnim u slučajevima ebole. 

„Na kraju, sve se svodi na istu metu – ćelije koje proizvode protein spike – samo koristeći različite platforme“, rekao je novinarima.

„Iz tog razloga predviđamo da ćemo generisati dobar imunološki odgovor ovim kombinacijama“.

Šef imunizacije za javno zdravstvo Engleske Meri Ramzi rekla je da je bilo puno presedana za takav rad, jer su vakcine protiv hepatitisa A i B bile zamjenljive kod dvaju različitih proizvođača, a sličan posao je preduzet i za humani papiloma virus (HPV).

Portal Analitika