Politika

Susret Radulovića sa ambasadorima Indije i Danske: Unaprjeđenje prijateljskih odnosa

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas sa ambasadorima na nerezidentnoj osnovi – Republike Indije Džajdepom Mazumdarom i Kraljevine Danske Suzan Šine. Radulović je čestitajući Mazumdaru stupanje na dužnost, izrazio uvjerenje da će prijateljski odnosi Crne Gore i Indije biti unaprijeđeni tokom njegovog mandata.

Susret Radulovića sa ambasadorima Indije i Danske: Unaprjeđenje prijateljskih odnosa Foto: pa
Portal AnalitikaIzvor

“Šef crnogorske diplomatije je kazao da još od jugoslovenskih vremena postoje bliske veze sa Indijom, te da je Crna Gora i sada posvećena izgradnji veza sa tom zemljom. Apostrofirajući značaj intenziviranja političkog dijaloga, uputio je poziv ministru vanjskih poslova Indije za prvu zvaničnu posjetu Crnoj Gori. Podsjetio je na uspješno realizovane druge bilateralne konsultacije dva ministarstva, pri čemu je naglasio da bi ovaj mehanizam saradnje trebalo nastaviti sa ciljem definisanja zajedničkih projekata”, saopšteno je iz Ministarstva.

Radulović je kao potencijalne oblasti za saradnju naveo turizam i ekonomiju, u cilju unapređenja imidža Crne Gore kao svjetski poznate turističke destinacije, ocjenjujući takođe da bi bilo važno ostvariti kontakte dvije države u oblastima poljoprivrede i kulture.

Mazumdar se saglasio da dva ministarstva treba da preduzmu potrebne korake u pravcu jačanja saradnje, posebno u oblastima turizma, kulture, energetike, tehnologije i inovacija. Na toj liniji, informisao je da Indija naredne godine obilježava 75 godina nezavisnosti, te da planiraju da organizuju niz događaja u Crnoj Gori sa ciljem približavanja indijske kulture crnogorskom narodu.

“Sagovornici su razgovarali i o mogućnostima nabavke i raspodjele vakcine iz Indije za crnogorski zdravstveni sistem, te dogovorili nastavak intenzivne komunikacije po tom pitanju”, dodaje se u saopštenju.

Tokom sastanka Radulovića sa ambasadorkom Šine, konstatovano je da dvije države njeguju prijateljske i savezničke odnose, uz prostor za intenziviranje sveukupne bilateralne saradnje.

“S tim u vezi, Radulović je ukazao na značaj dinamizacije političkih kontakata i dijaloga sa državom koja se odlikuje visokim stepenom društveno-ekonomskog razvoja i kredibilnošću institucija. Šef crnogorske diplomatije je upoznao sagovornicu sa namjerom crnogorske Vlade da u što skorijem periodu otvori Ambasadu u Kopenhagenu, što bi bio jasan signal našeg vanjskopolitičkog opredjeljenja ka političkom Zapadu Evrope. Ministar je ukazao na važnost podrške Danske i ostalih nordijskih država procesu naše evropske integracije, te poručio da članstvo u EU ostaje naš ultimativni cilj kojem smo u potpunosti predani. On je takođe istakao da bi posebnu pažnju u jačanju bilateralnih kontakata trebalo fokusirati na projekte koji tretiraju pitanja poput obnovljivih izvora energije i klimatskih promjena, poljoprivrede, životne sredine i mogućnosti korišćenja Luke Bar kao čvorišta za uvoz danskih proizvoda za naš region”, navodi se u saopštenju.

Na tom fonu, dodaje se, izrazio interesovanje za organizovanjem svojevrsnog investicionog foruma na kojem bi se danskim preduzetnicima i investitorima prezentovale investicione mogućnosti naše države.

Šine je zahvalila na prijemu te izrazila zadovoljstvo dosadašnjom komunikacijom na institucionalnom nivou.

Kako je naglasila, Danska je posebno zainteresovana za region Zapadnog Balkana, u kojem Crna Gora ima veliki značaj. U tom pogledu, ambasadorka je poručila da njena država percipira Crnu Goru kao pouzdanog NATO saveznika i kredibilnog budućeg partnera u EU. Saglasila se sa konstatacijom Radulovića o potrebi intenziviranja saradnje u raznim oblastima od zajedničkog interesa sa fokusom na životnu sredinu i klimatske promjene, koje utiču na sve aspekte ekonomije i održivog razvoja.

“Na sastanku je takođe bilo riječi o mogućnostima posjete ministra Kopenhagenu, kada uslovi vezano za pandemiju to dozvole”, zaključeno je u saopštenju.

Portal Analitika