Zdravlje

Cilj je da roditelji budu upoznati sa istinitim i provjerenim činjenicama

Suprotstavljanje dezinformacijama: U funkciji Call centar za podršku imunizaciji i zaštiti djece od zaraznih bolesti

Iz Ministarstva zdravlja saopštili su da je počeo sa radom Call centar za podršku imunizaciji i zaštiti djece od zaraznih bolesti. Projekat „Podrška unapređenju sistema rutinske imunizacije i povećanju obuhvata vakcinacijom u Crnoj Gori“, kako kažu, pokrenut je da bismo se suočili sa niskim stopama vakcinacije djece.

Suprotstavljanje dezinformacijama: U funkciji Call centar za podršku imunizaciji i zaštiti djece od zaraznih bolesti Foto: MZ
Portal AnalitikaIzvor

U okviru ovog projekta, koji finansira Evropska unija, Call centar će se naučno zasnovanim i ispravnim informacijama suprotstaviti godinama dezinformacija i zloupotrebe društvenih mreža. Cilj je, kako kažu, da roditelji budu upoznati sa istinitim i provjerenim činjenicama, i da njihovi strahovi i pitanja dobiju adekvatan odgovor. 

„Nizak procenat djece koja su zaštićena vakcinom protivmorbila, zauški i rubele (tzv. MMR) veoma je zabrinjavajući, a posebno u svijetluaktuelnih epidemioloških dešavanja u svijetu, regionu, i u susjednim zemljama. Crna Gora je i kao turistička destinacija izložena povećanom riziku. Zato je Ministarstvo zdravlja, uz podršku UNICEF-a i stručnu podršku Instituta za javno zdravlje Crne Gore, odlučilo da pokrene Call centar, dostupan na broju 020/20-70-80, putem kojeg će ljekari pozivati roditelje predškolske djece koja nijesu zaštićena ovom vakcinom“, pojašnjavaju iz MZ.

Oni će, kažu, informisati roditelje o rizicima koje nosi izostanak vakcinacije i opasnostima od bolesti kao što su morbili, zauške i rubela. Istovremeno će prezentovati benefite zaštite putem vakcinacije. Odgovaraće i na pitanja i nedoumice roditelja, na stručan ali razumljiv način. 

Timovi izabranih doktora za djecu, kako dodaju, u domovima zdravlja u cijeloj Crnoj Gori u narednom periodu obavljaće i vanrednu vakcinaciju vikendima (u Podgorici vakcinacija će biti organizovana na punktu Stara Varoš/Pobrežje), kako bi djeci, koja nijesu vakcinisana vakcinom protiv morbila, zauški i rubele, omogućili da se u što kraćem roku vakcinišu. 

Portal Analitika