Društvo

Studentska unija: Odgodite ispite studentima islamske vjeroispovjesti

Izvor

-Studentski avgustovski rok počinje 20-tog, a dan ranije počinje islamski praznik Bajram koji traje do 21 avgusta.Na većini fakulteta  su studentima Islamske vjere zakazani ispiti za 20 i 21 avgust, tako da bi bili spriječeni da provedu vjerski praznik u radosti i veselju sa svojim porodicama i prijateljima. Apelujemo na nadležne da na vrijeme riješe ovaj problem i spriječe da studenti islamske vjere budu diskriminisani. Vjerujemo da je problem lako rješiv, naročito što će avgustovski rok trajati do 15 septembra, pa se ti ispiti mogu odložiti. Ako se desi da se ovaj problem ne riješi na vrijeme, onda fakulteti, odnosno univerziteti moraju biti svjesni da su prekršili ugovore koji se potpisuju  između studenata i fakulteta a takođe će biti prekršen Statut univerziteta- ističe se u saopštenju Studentske unije.

Naglašava se da Vlada Crne Gore mora biti svjesna da će prekršiti  Ugovor o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore i Islamske zajednice u Crnoj Gori, tačnije član 9 tog ugovora.

-Vjerujemo da će se izaći u susret studentima i ispoštovati njihova prava. Takođe smatramo da institucija koja se bude bavila rješenjem ovog problema treba da obavijesti blagovremeno studente preko svih medija ako ga riješi. Tako će se studenti na najbolji i najbrži način informisati. Ništa se neće postići time što će studentima na dan ispita biti rečeno da mogu da rade neki drugi dan ako žele, naročito što veliki broj studenata studira van svog grada. Takođe vjerujemo da se slične greške neće ponoviti i da studentima bilo koje vjeroispovijesti neće ugroziti prava u budućnosti na ovaj i sličan način- navedeno je u saopštenju.

Portal Analitika