Društvo

Radnici NB "Stevan Samardžić" razmatraju dalje aktivnosti nakon odluke SO da podrži Bojanu Đačić za direktoricu ustanove

Štrajkački odbor zaposlenih u pljevaljskoj biblioteci: Odbornici podržali bezakonje

Štrajkački odbor zaposlenih u Narodnoj biblioteci "Stevan Samardžić" u Pljevljima razmatra dalje aktivnosti nakon što je Skupština opštine danas donijela odluku da Bojana Đačić iz v.d. pređe u status direktorice ustanove.

Štrajkački odbor zaposlenih u pljevaljskoj biblioteci: Odbornici podržali bezakonje Foto: Stopkadar
PobjedaIzvor

Šestoro zaposlenih stupili su nedavno u štrajk upozorenja, tvrdeći da je Đačić nezakonito na čelu biblioteke, optužujući je da vrši mobing i da često izdaje "neumjesne radne naloge".

Odbornici vlasti podržali Đačić za direktoricu Biblioteke u Pljevljima
2
Odbornici vlasti podržali Đačić za direktoricu Biblioteke…
25.04.2024 12:46


Uprkos apelu prema lokalnom parlamentu da kosntatuju, kako su rekli, brojne nezakonitosti u radu ustanove u poslednjih devet mjeseci, odbornici vlasti, njih 23, podržali su prijedlog da Đačić nastavi da obavlja funkciju direktorice.

Predsjednik Štajkačkog odbora Darko Radovanović ocijenio je da su odbornici vladajuće koalicije ovim pokazali da podržavaju bezakonje. Podsjetio je da aneks ugovora, kojim je Bojani Đačić 3. januara 2024. godine produžen mandat, nije u skladu sa Zakonom, što je i utvrdila i Inspekcija rada.

Predsjednik Savjeta biblioteke Nemanja Stanimirović nedavno je podnio jostavku, a na podnešene krivične prijave Štrajkačkog odbora ustanove reagovalo je Osnovno tužilaštvo u Pljevljima i formiralo predmet.

“Tadašnji predsjednik Savjeta biblioteke Nemanja Stanimirović i Đačić su ptrotivzakonito potpisali aneks ugovora, bez znanja članova Savjeta. I ja sam član tog Savjeta i za ovaj postupak sam saznao naknadno. Dakle, nije sazvana sjednica, nije definisano da je ugovor zaključen na osnovu odluke Savjeta, niti se isti nalazi u personalnom dosijeu Bojane Đačić i samim tim nije stavljen na uvid inspektorki rada. Mislim da je Đačić nelegitimno i nelegalno obavljala dužnost v.d. direktorice, a sad je izglasana za direktorka. Što znači da odbornici podržavaju bezakonje. Meni ovo liči na hajdučiju i da se ovo radi pod starim matricama”, rekao je Radovanović za portal Pobjeda.

Članica Štrajkačkog odbora Marija Knežević kazala je da, nakon održane sjednice SO Pljevlja i svega što se danas moglo čuti u skupštinskoj salu, ima dosta stvari o kojima treba razmisliti kada su u pitanju njihovi naredni koraci, posebno ljudski i poslovni odnos prema radnicima.

“Niko na sjednici nije pomenuo pod kojim okolnostima je potpisan aneks ugovora o produženju mandata Bojani Đačić. Odbornik Pokreta za Pljevlja Božidar Bajić kao pravnik nije sebi smio dozvoliti izjave koje se kose sa onim što je njegova struka. Ako je aneks potpisan pod ovakvim okolnosti, ako je predsjednik Savjeta podnio ostavku, ako ne postoji odluka koja je zansnovana na glasanju članova Savjeta znači da tu nešto nije u redu”, kazala je Knežević za portal Pobjeda.

Đačić je u fokus javnosti dospjela 2021. godine kada je bila postavljena za v. d. direktorice Osnovne škole „Ristan Pavlović“ u Pljevljima i smijenjena nakon samo dva dana zbog fotografije sa kokardom i objava na društvenim mrežama. Nju je naimenovala i ubrzo razriješila tadašnja ministarka nauke, prosvjete, kulture i sporta Vesna Bratić.

Ministarstvo prosvjete tada nje željelo zvanično da obrazloži odluke za imenovanje i razrješenje Đačić, a medijima je nezvanično rečeno da je smijenjena zbog aktuelnih dešavanja vezanih za njen izbor.

Portal Analitika