Region

Stejt department: SAD s ponosom sponzorišu rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Sjedinjene američke Države s ponosom sponzorišu predlog rezolucije o genocidu u Srebrenici, koji su predstavile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, saopšteno je iz Stejt departmenta.

Stejt department: SAD s ponosom sponzorišu rezoluciju o genocidu u Srebrenici Foto: Independent Balkan News Agency
Portal AnalitikaIzvor

"Prigodna komemoracija tog zločina, kao i sjećanje na hiljade onih koji su tada izgubili živote, u skladu su sa ranijim nastojanjima Ujedinjenih nacija da priznaju i obilježe i druge slučajeve genocida", saopštio je sinoć Stejt department u odgovoru na pitanje Glasa Amerike.

U saopštenju je ukazano da su Međunarodni krivični sud, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, potvrdili činjenicu da je u Srebrenici u julu 95. počinjen genocid.

Takođe, navedeno je i da su Sjedinjene Države podržavale i ranije rezolucije kojima se potvrđuje genocid na drugim mjestima u svijetu - koje su potvrdili međunarodni sudovi.

"Komemoracija istorijskih istina i prihvatanje činjenica region pokreće na stazi pomirenja. Imajući u vidu nova negiranja genocida koja su se čula u zemljama Zapadnog Balkana, Sjedinjene Države vjeruju da je važno na ovaj način obilježiti sjećanje na genocid u Srebrenici", piše u odgovoru Stejt departmenta.

Ukazuje se i da rezolucija nije usmjerena ni protiv jedne države, niti se njome nameće kolektivna odgovornost nekoj konkretnoj etničkoj grupi.

U sjedištu UN u Njujorku održavaju se neformalne konsultacije o nacrtu rezolucije kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Kako je objavljeno na zvaničnoj stranici UN, konsultacije o nacrtu nazvanom "Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995" sazvale su stalne misije Njemačke i Ruande, zajedno sa misijama Albanije, Bosne i Hercegovine, Čilea, Finske, Francuske, Irske, Italije, Jordana, Holandije, Lihtenštajna, Malezije, Novog Zelanda, Slovenije, Turske i Sjedinjenih Država, prenosi Glas Amerike.

Predlog rezolucije bi na dnevnom redu trebalo da se nađe početkom maja.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nalazi se u Njujorku gdje nastavlja razgovore sa predstavnicima raznih zemalja uoči glasanja Generalne skupštine o rezoluciji o danu sjećanja na genocid o Srebrenici, ukazujući, kako je rekao, na sve opasnosti koje takva jednostrana i iznuđena rezolucija može da donese regionu, međunarodnom pravnom poretku i samim UN".

Portal Analitika