Region

Pokrenuta izrada nacrta zakona

Srbija napravila prvi korak ka legalizovanju istopolnih zajednica

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije objavilo je juče polazne osnove za izradu nacrta zakona o istopolnim zajednicama.

Srbija napravila prvi korak ka legalizovanju istopolnih zajednica Foto: Ilustracija
BlicIzvor

Time je načinjen prvi korak ka legalizovanju brakova pripadnika LGBT zajednice.

Javna rasprava trajaće do 20. februara, a najave su da bi zakon trebalo da bude usvojen u Skupštini već do ljeta, prenosi Blic.

Gordana Čomić kaže da bi prijedlog zakona trebalo da se nađe u Skupštini do kraja proljećnog zasjedanja.

"Predlog će se naći u SKupštini Srbije do kraja prolećnog sazedanja. U petak će biti objavljene polazne osnove, na eUpravi, po Zakonu o planskom sistemu, i to je sam početak procesa", najavljuje Čomić.

Zakon o istopolnim zajednicama bio je jedan od najvećih zahtjeva na prethodnim paradama ponosa u Srbiji. U nacrtu koji se našao u javnosti, istopolna zajednica se definiše već u članu 2.

U tom članu piše da je istopolna zajednica zajednica porodičnog života dva punoljetna lica istog pola koja je registrovana pred nadležnim organom javne vlasti u skladu s odredbama ovog zakona. Izrazi koji se koriste u ovome zakonu i propisima koji se donose na temelju njega, a koji imaju rodno značenje, bez obzira na to jesu li navedeni u muškom ili ženskom rodu, obuhvataju bez diskriminacije lica ženskog i muškog pola.
Portal Analitika