Komentar

Podvlačenje crte

Sprečavanje novog ponora

Što bi značilo da je Miodrag Lekić, bez obzira na očigledno oklijevanje i politikantstvo takozvane izborne većine od 30. avgusta 2020. godine, zaista dobio legitimitet mandatara? Ništa drugo nego novo survavanje u isto blato u kojem Crna Gora pliva više od dvije godine. Bila bi to samo još jedna neuspješna vlada i još jedan odlučan korak ka iznevjeravanju nagoviještenog crnogorskog evropskog puta. Golema je laž da su partije takozvane izborne većine, odnosno folklorni ansambl srpskih igara i „pesama“, kako ga sve češće nazivaju u javnosti, zaista htjele za mandatara gospodina Lekića. Zbog čega su onda držale maratonske neuspjele sjednice?

Sprečavanje novog ponora Foto: Pobjeda/M. Babović
Rajko CEROVIĆ
Rajko CEROVIĆAutor
PobjedaIzvor

Zamislimo opet nedužnog Ćakija kojemu bi Andrija Mandić, odnosno Demokratski front, doslovno diktirao sastav vlade? Sačuvaj bože i Ćakija i Crnu Goru?! Koliko god gospodinu Lekiću laska iznuđeni pokušaj njegovog proglašenja za mandatara, dobitak od spriječene obavezne sramote, koja bi mu na kraju slijedila, predstavlja mu čist ćar.

Partije izborne većine od 30. avgusta 2020. godine, prije svega srpske, posebno po dubokom afinitetu za Crkvu Srbije, i još obožavaoci Vučića i Putina, grčevito se boreći za sve manje i sve više razočarano srpsko biračko tijelo, bukvalno pokazuju da ne umiju vladati, da se međusobno mrze i stalno potkazuju svojim inostranim gazdama, držeći čak da im svima u mogućoj vladi mora pripasti najmanje sektor bezbjednosti, odnosno sama ANB, vojska i policija, a ostalo im i nije važno.

Uostalom, što će im kultura koja je ne samo luksuz, nego i opasnost od mogućeg pokušaja postavljanja u sličnom resoru osoba mrskog crnogorskog kulturnog identiteta? Treba, konačno, sve sačuvati za razne Vučuroviće i Aleksiće, pa i Jokovića koji „učeno“ tvrdi da mu sve odgovara što prija Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Jedino nije prejasno što će mu onda politička partija?

Pogledajte spisak partija i koalicija koje predstavljaju navodne crnogorske Srbe, tačnije sadašnju izbornu većinu u Crnoj Gori: Demokratski front, Demokrate, Jokovićeva Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora Gorana Danilovića i Prava Crna Gora Marka Milačića. Sve guslar do guslara, svi uvjereni da svijet postoji samo zbog toga da Srbi uvijek moraju biti u pravu. Jednom riječju, najveći dio zaista nepismene Crne Gore. Kako da sastave vladu i vladaju kad se međusobno mrze i satiru? Kako da se oslobode prtljaga raznih Srebrenica, Štrbaca, hercegnovskog izručivanja nevoljnika, Bukovica, čak i Kaluđerskih lazova?

Kad se definitivno podvuče crta ispod dvije protekle vlade, to jest dvije izgubljene godine, dolazi se do jednostavnog zaključka: sve što je za DPS i ukupni korpus suverenističkih stranaka, razumije se zajedno sa Crnoj Gori vjernim manjinama, mogla uraditi izborna većina stvorena 30. avgusta 2020. godine – već je uradila. Osim osvjedočene nesposobnosti, neukosti, zlonamjere i primitivnog revanšizma, pomenuta izborna većina nije uspjela da se ni koliko-toliko oslobodi vlastitog šovinističkog prtljaga iz devedesetih godina, posebno ne stereotipa o Hrvatima ili kosovskim Albancima.

Zbiru samih neuspjeha i promašaja dvije protekle vlade treba posebno dodati Dritana i njegovu tehničku vladu, koja će, nažalost, još potrajati, a koja neće propustiti šansu da se u sve još dodatno ne uneredi.

Dritan se doslovno prosuo u Americi, primitivnim i improvizovanim nastupima, čak i u Ujedinjenim nacijama kao da je riječ o mjesnoj zajednici u Ulcinju. Da ne govorimo o njegovom imbecilnom zahtjevu da Džo Bajden pomogne u borbi protivu kriminala i korupcije u Crnoj Gori?! Drži se za skut svoga patrona Aleksandra Vučića, čak i onda kad Vučić potpisuje krajnje kompromitantan ugovor sa Rusijom, i to baš u Njujorku.

Lapandajući. po običaju sve i svašta, bez trunke ozbiljnosti i samokontrole, Dritan olako pristupa navodnom ni sa kim u Crnoj Gori usaglašenom projektu „Otvoreni Balkan“. Vodi za sobom u Ameriku gomilu svojih činovnika koji su mu samo toliko potrebni da im, popularno kazano, guzica vidi put.

Dakle, ako je izborna većina stvorena 30. avgusta 2020. godine, preko svojih dviju vlada i još Dritanove tehničke, išta uspjela, onda je predstojeća predizborna kampanja za blok suverenističkih partija više nego uspješno pripremljena.

Portal Analitika

Komentari (10)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
j jasamovo_neregistrovani
01.10.2022. 20:27

hahaha to je bila spasonosna ideja i preporod CG ali......Lekicu u sledecu deceniju se kandiduj

12
0
c cgwwwww_neregistrovani
01.10.2022. 19:38

3 mrzitelja cg nedaj boze u san da ti dodju

18
0
K Karadag
01.10.2022. 18:58

ako nista a ono otrijeznise se i mnogi srbi koji su do avgusta 20te mislili da se bore za srpsku stvar a onda vidjeli da su iskoristeni.Ostase bez crkava i grobalja koje su "brabili"

20
0
i ipma__neregistrovani
01.10.2022. 17:45

Da prestane muka ,koja nas snadje zadnje dvije godine,moramo zaokruziti one kojima je jedini dom Crna Gora.Respekt gospodine Cerovicu.🇲🇪👍🇲🇪👏🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

35
0
Z Zora_neregistrovani
01.10.2022. 17:44

To se ne smije desiti, četnici da nastave vladati bilo bi toalni jeaj Crne Gore!

33
0
b bidon_neregistrovani
01.10.2022. 17:32

Oni i hoće CG u blatu, da dokazu da je disfunkcionalna država, da je dovedu u bankrot, da prekinu EU, put, da izadju iz NATO saveza, da je dovedu u podanički položaj naspram Srbiji, a Srbija je Ruski vazal. Htjeli bi da Srpski Svet zazivi "da pokazu kako se isplati biti Srbin", i kako srpske pare spašavaju "narod", kako je to "volja naroda", kojeg naroda? Crnogorci su za njih teritorijalna karakteristika, a suverenisti su separatisti. Sutra bi ukinuli sva Državna obilježja, trazili referendum ili u "skupstini" izglasali pripajanje Srbiji. Kroz sve to je u istoriji CG prosla, i onda raspadom SFRJ, raspao se san o drzavi "svih Srba", ali oni se ne mire s tom cinjenicom, EU im je daleka i neprivlacna vole istok i Rusiju, koja takvima kakvi su oni politikanskim liderima nudi mnogo i previse, a obicnom gradjanstvu jadan i bijedan zivot, Tesko je pasti s konja na magarca, ipak neki ljudi zive u iluziji i vjeruju i pitaju se koja su to kola bolja od Moskvica. Odgovor je jednostavan bilo koja.

30
0
L Ljubo_neregistrovani
01.10.2022. 20:00

@bidon_neregistrovani ... Ako se obrati pažnja na to ko je na čelu vlade SRB ( sada tehničke, kao i u CG ) i min. rudarstva i energetike te da u zgradi MO Srbije postoji NATO kancelarija, ne bi se baš moglo reći da je ruski vazal. Pre će biti da je na neki način vazal Zapada?

0
8
M MajkoNasaCrnaGoro__neregistrovani
01.10.2022. 17:25

Nećemo! Nesmijemo! Da te predamo Srpskom Svetu!

34
0
N NenadCt__neregistrovani
01.10.2022. 17:24

Crna Gora mora spriječiti urusavanje!

34
0
B Blato__neregistrovani
01.10.2022. 17:22

Crna Gora je u blatu već 2 god! Moramo dati otpor negatorima Crne Gore!

34
0