Društvo

“Pokazali smo kao društvo da smo lak plijen za sve uticaje sa strane”

Spičanović: Djeca sistemski zanemarena, preventivno djelovanje ključno

“Svi znamo što je pozadina Otvorenog Balkana i da je to sinonim za moderniju verziju onoga što je devedesetih godina bio srpski svijet ili Velika Srbija”, ocijenila je potpredsjednica Opštine Bar Tanja Spičanović.

Spičanović: Djeca sistemski zanemarena, preventivno djelovanje ključno Foto: DPS
Gradski portalIzvor

Ona je za Gradsku TV ocijenila da je riječ o hegemoniji ne samo Srbije, već ispostava ruskog uticaja na Balkanu kako bi se napravila sigurna baza za rusko-srpski uticaj.

“Pokazali smo kao društvo da smo lak plijen za sve uticaje sa strane”, smatra Spičanović.

Prema njenim riječima, kao društvu nam treba više etike u politici i svim drugim segmentima života.

Govoreći o višestrukom ubistvu koje je juče u Beogradu počinio maloljetnik, Spičanović kaže da je riječ o užasnoj tragediji.

“Strašan prizor, strašan zločin. Teško je komentarisati kada su izvršioci maloljetna lica. Svjedočimo kao društvo koliki je stepen porasta nasilja i odložene reakcije na naznake nasilničkog ponašanja”, navodi Spičanović, dodajući da ne treba zanemariti ni emocionalno nasilje.

“Iza svakog nasilnog čina nikada motiv nije jedan, to je najčešće širok spektar različitih faktora koji su doveli do nasilnog čina”, ocjenjuje Spičanović.

Najviše zabrinjavaju, kaže, komentari vršnjaka na društvenim mrežama.

“Odrasli su dužni da prepoznaju nedostatak socijalne odgovornosti, empatije i brige za drugog da može biti povrijeđen, ili da proživljava neke teške trenutke”, poručuje Spičanović.

Ističe da kao društvo nijesmo ni bili svjesni koliko poremećen sistem vrijednosti utiče na mlade naraštaje.

“Nažalost, ovakvi događaji nas upozoravaju da se time moralo temeljno baviti”, upozorava Spičanović, uz ocjenu da su djeca sistemski zanemarena.

Naglašava da nije dobro da djeca u razvojnom periodu budu izložena “uticaju ličnosti koje mediji predstavljaju kao heroje današnjice i poželjne obrasce ponašanja”.

“Osoba sa višegodišnjim robijaškim iskustvom bila je u toj osnovnoj školi i u šaljivom tonu prepričavao ‘zgode’ iz svojih školskih dana. Nije se vodilo računa o pravilnim uticajima u školskom ambijentu, gdje djeca treba da su nam izložena kvalitetnom i edukativnom uticaju”, kaže Spičanović i dodaje da je u ovom slučaju školski sistem dozvolio promociju antivrijednosti.

Poručuje da ovakvi događaji treba da alarmiraju sve da shvate da je ključ u preventivnom djelovanju, pravovremenom prepoznavanju i adekvatnom reagovanju na promjene u ponašanju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.