Društvo

"Transrodne osobe u Crnoj Gori očekuju zaštitu institucija i pravdu u slučajevima nasilja"

Spektra: Tri i po godine bez presude za prebijanje transrodnog muškarca

Iz nevladine organizacije Asocijacija “Spektra” poručili su da transrodne osobe u Crnoj Gori očekuju zaštitu institucija i pravdu u slučajevima nasilja.

Spektra: Tri i po godine bez presude za prebijanje transrodnog muškarca Foto: PR Centar
Portal AnalitikaIzvor

Poručuju i da očekuju da će pravda konačno biti zadovoljena u slučaju prebijanja Vuka Adžića, prije više od tri i po godine.

"Povodom brutalnog prebijanja transrodnog muškarca na sjeveru Crne Gore, koji je u vrijeme kritičnog događaja bio u procesu medicinskog prilagođavanja pola, prije više od tri i po godine, Spektra koristi priliku da podsjeti na činjenicu da pravda još uvjek nije zadovoljena, kroz adekvatno okončanje sudskog procesa”, poručuju iz Asocijacije “Spektra”.

Podsjećaju da su Vuka Adžića, na pragu kuće brutalno prebila tri muškarca, te da je u to vrijeme imao svega 19 godina.

“Prateći slučaj pomno, a nakon iscrpljujućeg suđenja, te diskriminatornog odnosa pojedinih predstavnika pravosuđa prema njemu, očekujemo da će pravda biti konačno zadovoljena, te da će sud presuditi u skladu sa zakonom", navodi se u saopštenju.

Kazali su da je ta presuda važna ne samo za pripadnike LGBTIQ zajednice, već i za cjelokupno društvo, posebno zbog činjenice da je u Crnoj Gori zabilježen "značajan porast nasilja i diskriminacije po različitim osnovama" prema ranjivim grupama.

Asocijacija “Spektra”, kako navode, angažovala je advokaticu Marijanu Laković-Drašković, a dali su psihološku podršku Vuku, kako bi prevazišao višestruko nasilje koje je doživio, te nastavio da bude član crnogorskog društva, kojem je doprinosio godinama kao borac za ljudska prava, vladavinu prava i zaštitu životne sredine.

"Ovim putem i obavještavamo javnost, da će nakon pravosnažnog okončanja ovog postupka, a radi suzbijanja diskriminacije i zločina iz mržnje prema trans osobama, stručnjakinja za oblast pravosuđa i ljudskih prava advokatica Laković-Drašković u saradnji sa Asocijacijom “Spektra”, detaljno analizirati postupanje svih aktera u ovom postupku, kao i u još nekoliko postupaka koji su pravosnažno okončani, a u kojima su oštećene trans osobe. Na ovaj način ćemo doprinijeti monitoringu rada pravosudnih organa, koji do sada nijesu davali adekvatno zadovoljenje pravde žrtvama nasilja, a samim tim niti doprinosili povjerenju građana i građanki Crne Gore u institucije sistema, koje postoje kako bi nas sve zaštitile od različitih oblika kršenja, ne samo zakona, već prava svih nas na dostojanstvene i sigurne živote", zaključuje se u saopštenju Asocijacije “Spektra”.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.