Region

Spasovdanska litija u Beogradu: Gardisti čuvali Nikolajeve mošti

Patrijarh SPC Porfirije pozvao je na večerašnjoj spasovdanskoj litiji na sabornost cijelog naroda i mir i poručio da su svi odgovorni za ono što se desilo prethodnih dana, ali i da opasnost za narod dolazi spolja.

Spasovdanska litija u Beogradu: Gardisti čuvali Nikolajeve mošti Foto: Pobjeda/Violeta Cvejić
PobjedaIzvor

– Litija nije miting sa političkim ciljevima, nikoga ne dijeli nego sve poziva, crkva se ne poistovjećuje ni sa jednom stranom i strankom, crkva je cjelina, a litija nas budi na pokajanje i poziva na lično preispitivanje. Litija je molitveni hod za mir u nama i među nama za našu postradalu djecu i sve žrtve svakog nasilja - poručio je patrijarh SPC Porfirije ispred Hrama Svetog Save gdje je završena spasovdanska litija upriličena u slavu grada Beograda.

Nekoliko stotina građana, koje je predvodio patrijarh SPC Porfirije, hodalo je od Vaznesenjske crkve preko Slavije do Hrama Svetog Save kuda su nošene mošti vladike Nikolaja kojeg je SPC 2003. godine proglasila za sveca.

Iza kovčega, koji je sa obje strane čuvala Garda Vojske Srbije, koračali su gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, ministri Vlade Srbije, predstavnici vojske, žandarmerije, policije i komunalne policije... Litija je zastala u blizini Osnovne škole ,,Vladislav Ribnikar“ i odala počast tragično stradalim učenicima 3. maja.

Mošti su u Beograd stigle u srijedu uveče iz Manastira Lelić kod Valjeva, a u Vaznesenjsku crkvu kovčeg su unijeli gardisti, a zatim su vjernici cjelivali mošti.

Pokušaj uvlačenja djece

Radi omasovljenja litije, patrijarh Porfirije je direktorima škola u Beogradu uputio poziv da sa učenicima i roditeljima izađu na litiju, ali, prema riječima profesorice Ane Dimitrijević iz Foruma beogradskih gimnazija, nijedna škola se nije odazvala tom pozivu.

Ocjenjujući da se poziv patrijarha može smatrati „uvlačenjem djece u politiku, jer mnogi direktori škola nijesu samostalni u odlučivanju i crkva nije odvojena od države“, Dimitrijević je zaključila: „Iako živimo u sekularnoj državi, crkva dosta utiče na neke odluke, a vlast se konsultuje sa crkvom“.

Ko je bio Nikolaj

Nikolaj je bio episkop i teolog koji je bio blizak sa kvislingom Dimitrijem Ljotićem, na čijoj je sahrani održao govor, blagosiljao je četnike, u jednom govoru na Kolarcu 1934. godine hvalio je i Hitlera. Citira se i njegova rečenica da će se do kraja života moliti za tri srpska mučenika: Milana Nedića, Dimitrija Ljotića i Dražu Mihailovića.

Za vlasti SFRJ Nikolaj je bio saradnik fašista i izdajnik, oduzeto mu je državljanstvo i njegove mnogobrojne knjige nijesu se mogle kupiti u zemlji. Umro je u Americi, a postao je popularan 90-ih godina kada buja nacionalizam i mošti su mu 1991. prenijete u Srbiju.

Sjutra Vučićev miting „Srbija nade“, brojne prijetnje građanima da dođu

Isprovociran protestima građana, koji su u tri prethodna petka punili ulice Beograda, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je za 26. maj zakazao miting „Srbija nade“ u želji da, kako je rekao, ujedini Srbiju. Tvrdeći da će to biti najveći miting do sada održan u Srbiji, Vučić kaže da je to „dan uoči velikih i važnih odluka“ (jer se 27. maja bira novo rukovodstvo SNS-a).

Međutim, svakodnevno cure informacije da to „ujedinjenje“ prate brojne prijetnje građanima koje po unutrašnjosti ucjenjuju direktori javnih preduzeća da dođu na miting. Iako se hvale članstvom od 700.000 ljudi, SNS je budžetskim korisnicima podijelio kvote ko koliko ljudi treba da dovede na miting.

Zbog priprema za miting, Srbija će u petak stati sa uobičajenim radom. Iz unutrašnjosti su otkazani gotovo svi polasci za Beograd u drumskom i željezničkom saobraćaju. Pominje se broj od 2.000 autobusa koji će prevoziti ljude na miting koji počinje u 19 sati ispred Skupštine Srbije, a redovne karte za voz se ne mogu kupiti.

Pokazujući sabornost na djelu, nekolicina Srba sa Kosova su pješke krenuli za Beograd, a najavljen je i dolazak Srba iz regiona. Ti putnici govore da idu da podrže predsjednika Srbije.

Miting već tri dana prati veoma oštra polemika u parlamentu - premijerka Ana Brnabić i poslanici SNS-a optužuju opoziciju koja traži smjene čelnika policije, BIA i REM-a da politizuje tragične događaje od 3. i 4. maja.

 

Forum beogradskih gimnazija: Sve škole odbile poziv na litije
3
Forum beogradskih gimnazija: Sve škole odbile poziv…
25.05.2023 18:20
Srbija: Ugašena služba u Nišu, rukovodioci odbili da idu na miting SNS
3
Srbija: Ugašena služba u Nišu, rukovodioci odbili da idu…
25.05.2023 21:58

 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
R REKOS_neregistrovani
25.05.2023. 21:47

Zamislite za koga sve ovo za jednog KleroFasista isti kao ovi danasnji Teroristi Srbijanske crkve predvodzeni BinLadenom .

7
0
o opabato_neregistrovani
25.05.2023. 21:43

evo prilike da naši velikani Dritan,Pipun,Vojvoda Mandić i ostala bratija pruže podršku bratu po obrazu i časti!

7
1