Region

Srbija: Ugašena služba u Nišu, rukovodioci odbili da idu na miting SNS

Više od 20 zaposlenih u službi Grada Niša za informatičko-komunikacione tehnologije prebačeno je na druga radna mjesta, a ta stručna služba nakon 26 godina ugašena, jer su rukovodioci odbili da idu na sjutrašnji miting koji organizuje vlast.

Srbija: Ugašena služba u Nišu, rukovodioci odbili da idu na miting SNS Foto: UGC
N1Izvor

Načelnica službe Jelena Cvetković za N1 kaže da je situacija već dugo napeta, da su se držali profesionalno i sklanjali od politike jer ne rade za stranke nego za poreske obveznike i da je ovo vid kazne jer su uprkos pritiscima koji traju rekli – ne.

Danas, pred kraj radnog vremena, u službu koja u Gradu Nišu održava sistem u kom je više od hiljadu računara, na više od 40 lokacija, i koji razvijaju više od 20 godina, stigla su rješenja po kojima u toj službi više ne radi niko. Dakle, prestaje da postoji.

„Bio je pritisak na mene, šefove i koordinatore da se ide na miting uz blagu dozu prijetnji da će biti posljedica, da nas mole „zbog nas“… Mi smo zdušno odbili, jasno i glasno smo rekli – ne. To je izazvalo ovu reakciju, da nas ugase“, navodi Cvetkovićeva.

Cvetkovićeva kaže da je sramota da se u 21. vijeku gasi nešto što je IT, da o sistemu razvijanom više od dvije decenije mogu da brinu samo stručni kadrovi, a da su rijetki stručnjaci iz ove oblasti koji će umjesto IT kompanija izabrati javnu službu i mnogo manje plate, pa u tome vidi opasnost.

Zaposleni kažu da su razgovori i pritisci obavljani sa sedam rukovodilaca, ali da su do kraja ostali jedinstveni. Svi su potpisali i zvaničan dopis gradonačelnici Niša Dragani Sotirovski u kome se pozivaju na njene riječi – da joj se jave svi koji trpe pritiske zbog mitinga.

Cvetkovićeva se poziva i na riječi Aleksandra Vučića.

„Predsjednika Srbije Aleksandra Vučića želim samo da obavujestim, pošto je javno rekao da se jave svi koji su bili izloženi nekoj vrsti pritiska da idu na miting 26.5.2023. godine, da sam bila izložena pritisku i da sam odlazak odbila“, navela je Cvetkovićeva.

Odgovor na pismo gradonačelnici i obraćanje Vučiću nisu stigli.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Miki_neregistrovani
25.05.2023. 20:41

Cek ne zurite da vidimo sta slijedi dalje,ovo postaje interesantno

4
0
K Karadag
25.05.2023. 20:13

zalosno ili ne ali mi treba da ucimo od srbijanaca sto se tice protesta.Mi cutimo li cutimo .Reko bi Djordje Balasevic " tacno vidim pametno cutimo".

10
0
R Rikošet_neregistrovani
25.05.2023. 20:03

Izreka kaže: ,, Karma je kučka."

11
0