Društvo

"Bizarna situacija"

Spajićev kabinet: Rudović od 11. marta upoznat sa amandmanima

Kako bi se, kažu, precizno informisala javnost o medijskim zakonima, Kabinet predsjednika Vlade Milojka Spajića dao je kratak pregled procesa pripreme ovog materijala koji je danas uvršten na tematsku sjednicu Vlade posvećenu IBAR-u.

Spajićev kabinet: Rudović od 11. marta upoznat sa amandmanima Foto: Vlada Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

„Prilikom izrade nacrta medijskih zakona održan je sastanak sa ministarkom Tamarom Vujović i direktorom Direktorata za medije, na kome je ministarka Vujović bila saglasna sa većinom iznijetih predloga, koje u kasnijem postupanju nije uvažila. Nakon predmetnog sastanka komentari Kabineta predsjednika Vlade upućeni su i elektronskim putem na adresu direktora Direktorata za medije Neđeljka Rudovića. (Prilog 1 - email od 11. marta)“, navodi se u saopštenju. 

Spajićeve primjedbe na Nacrt zakona o medijima rađene u kabinetu Raonića?
0
Spajićeve primjedbe na Nacrt zakona o medijima rađene…
29.05.2024 15:09
 
Rudović: Potajno Briselu upućeni amandmani kojima se želi politička kontrola nad Javnim servisom
5
Rudović: Potajno Briselu upućeni amandmani kojima se želi…
29.05.2024 13:18

Iz Spajićevog kabineta podsjećaju da kako njihovi komentari očigledno nijesu prihvaćeni od strane resora, Ministarstvo Evropskoj komisiji upućuje verziju ovih zakona bez istih.

„Dok je na upite upućene ministarki dobijen odgovor daje mišljenje na predlog koji je upućen pozitivno, odnosno “da ne može ništa da mijenja jer to ne dozvoljava Savjet Evrope”. Kako je javnosti poznato, nakon toga su poslati komentari u vidu amandmana Kluba poslanika Pokreta Evropa sad, posredstvom Ministarstva evropskih poslova 30. aprila o.g. U ovu prepisku je od strane EU partnera takođe uključen direktor Direktorata za medije. Što je još jedan dokaz njegove informisanosti o istom“, navodi se u saopštenju.

Jednako je, dodaju oni, predsjednik Vlade tokom jedne od sjednica Vlade obavijestio ministarku kulture i medija da je u Briselu razgovarao sa EU partnerima i tom prilikom, kažu, naveo i ukazao na sve potencijalne izmjene.

„Kako je ministarka Vujović tvrdila da o istom nije upoznata, iz Kabineta predsjednika Vlade su još jednom, na adresu direktora Direktorata za medije, upućeni komentari Kabineta. (Prilog 2 - email od 20. maja). Stav ministarke je bio takav da ne prihvata ništa sto nema zeleno svijetlo Savjeta Evrope i Evropske komsije pa je uvažavajući tu činjenicu ranije zakazana sjednica Vlade odložena do dobijanja zvaničnog pozitivnog mišljenja i na komentare“, navodi se u saopštenju.

Nakon što je, napominju oni, održana sjednica Komisije za politički sistem u čijem se Zapisniku (Prilog 3) pominju neophodne korekcije zakona, a nakon dobijanja zelenog svijetla od EU i sa pozitivnim komentarima Savjeta Evorope, dolazi se, kako su kazali, do ove krajnje bizarne situacije u kojoj se tvrdi ono što ne odgovara istini.

„Shodno navedenom, u prilogu je e-mail korespondencija kojom se stavlja tačka na dvaput iznijete nesitine od strane direktora Direktorata za medije. U potpunosti posvećeni dobijanju IBAR-a Kabinet predsjednika Vlade će se pitanjem iznošenja neistina, dalje baviti u institucionalnoj proceduri“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika