Politika

SNS: Zadatak DF-a eliminacija uticaja Srba koji se ne daju zavoditi i varati

Izvor

- Moćnim medijskim uticajem kroz neskrivenu i nepristojnu podršku dnevnih novina „Dan“ i „Vijesti“, TV Vijesti i logistiku stranih agentura, započeli su svoje prljavo i lažno predstavljanje. Zahvaljujući, pri tom, vladajućoj većini koja uporno radi na asimilaciji Srba u Crnoj Gori, ali i tzv. srpskim političkim predstavnicima koji u predizbornoj kampanji ne biraju sredstva da eliminišu svoje neistomišljenike, srpski narod nema mogućnost da zaštiti svoj nacionalni, kulturni i vjerski identitet – navodi se u saopštenju Predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta Momčila Vuksanovića, dostavljenom Portalu Analitika.

On je naveo da se postupno mijenja zakonska regulativa na štetu Srba i da se njihove potrebe marginalizuju do te mjere da “ne mogu dostići standarde ni mnogo manjih nacionalnih zajednica”.

- Srbi u Crnoj Gori nemaju parlamentarnih političkih partija, koje aktivno brane položaj i prava srpskog naroda. Partije koje su na podršci srpskog naroda zadobile značajan broj mandata, sada pod nekim drugim zastavama brinu sopstvene brige, pa ih neriješena identitetska pitanja i po njihovom sopstvenom priznanju više ne interesuju. Već godinama nema ni jednog konkretnog projekta, zakona ili propisa, kojeg je srpska parlamentarna opozicija uradila na dobrobit i korist srpskog naroda u Crnoj Gori – navodi Vuksanović i ističe da “što je otuđenost srpske političke elite od svog naroda veća, napadi na Srpski nacionalni savjet su učestaliji i postaju sve žešći”. Istovremeno se, kako dodaje, narušavaju propisi i zakonska regulativa na štetu Srba, nerijetko i kroz inicijative tzv. srpskih političara.

- Kao i ranije, kritika rada Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava, usmjerena je isključivo na srpsku nacionalnu zajednicu i njene projekte. Da nije uspješnih i ozbiljnih projekata Srpskog nacionalnog savjeta, koje po mjeri kritičara treba ugasiti kako ne bi svjedočili da se ipak može makar nešto uraditi i pomoći Srbima u Crnoj Gori, rad Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava bio bi primjer multietničnosti i multikulturalnosti ne samo u Crnoj Gori nego i šire. Nije dovoljno to što jedino Srbi sa učešćem od skoro 30 odsto u ukupnom stanovništvu nemaju riješen ustavno-pravni status, i što su stavljeni u podređeni položaj u odnosu na druge nacionalne zajednice, već im se po svaku cijenu želi uskratiti i ono što im nedvosmisleno pripada kroz važeću zakonsku regulative – rekao je Vuksanović.

On naovdi da su svi napadi usmjereni na Srpski nacionalni savjet proizvod predizborne kampanje, nedovršene i sakrivene političke stranke, koja kroz formiranje tzv. Demokratskog fronta pokušava da ponovo obezglavi srpski narod.

- Bez želje da Srpski nacionalni savjet komentariše nezadovoljstvo pojedinih organizacija, čiji projekti po odlukama Upravnog odbora Fonda za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava nijesu dobili podršku, naša organizacija pokazuje iskreno žaljenje što glasnogovornik tzv. Demokratskog fronta, Koča Pavlović pokazuje toliki stepen netrpeljivosti prema srpskom narodu, pri tom agresivno tražeći njihovu političku podršku. Umjesto da to bude obrnuto i po zaslugama za njega i njemu bliske parlamentarce. Srbi nijesu oprostili Pokretu za promjene njihov dogovor sa aktuelnim režimom prilikom donošenja Ustava Crne Gore, i eliminaciju srpskog jezika iz službene upotrebe, i više nikada ni jedan častan Srbin neće podržati inicijativu koju nam ta stranka sa svojim trabantima nudi, pa makar to bio i lažni Demokratski front – navodi se u Vuksanovićevom saopštenju.

Portal Analitika