Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • SNP: Popis pobjeda snaga koje su se borile da se on sprovede, građani da se izjasne slobodno i bez nasijedanja na pritiske

SNP: Popis pobjeda snaga koje su se borile da se on sprovede, građani da se izjasne slobodno i bez nasijedanja na pritiske

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova koji konačno poslije više odlaganja i opstrukcija počinje danas predstavlja svojevrsnu pobjedu snaga koje su se već dugo vremena borile da se on sprovede, kazali su iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Ilustracija Foto: SNP
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Posljednji popis, podsjećaju iz SNP-a realizovan je 2011. godine a kako je praksa da se održava svake desete godine isti je trebalo biti sproveden 2021. godine. Više je, poručuju., razloga zbog kojih popis nije održan 2021. godine ali prve naznake i pretpostavke da će do njega ipak doći stvorene su prije gotovo godinu dana kada je na inicijativu SNP, a na predlog 43. Vlade Crne Gore glasovima poslanika parlamentarne većine usvojen Predlog zakona o popisu.

"Razne vrste opstrukcija i najava bojkota popisa od strane parlamentarne opozicije uzrokovali su da svi njihovi zahtjevi budu prihvaćeni za razliku od posljednjeg održanog popisa kada su uslove i pravila diktirali upravo oni, bez namjere da pokažu nivo demokratičnosti koji je danas svima ukazan. Organizacija popisa stanovništva, domaćinstava i stanova bila je visoko na našoj agendi ciljeva i jedan od najvažnijih uslova Socijalističke narodne partije Crne Gore za učešće u 43. Vladi Crne Gore. Danas slobodno i ponosno možemo konstatovati da je ispunjen sa čim se izrazito ponosimo", saopšteno je iz SNP-a.

SNP je pozvao sve građane Crne Gore da se narednih 15 dana slobodno i "bez nasijedanja na eventualne pritiske sa bilo koje strane izjasne na predstojećem popisu".

"Te da on po prvi put bude pobjeda demokratije nad političkim i ideološkim pritiscima koji su karakterisali ovaj proces u ranijim periodima", zaključuju u saopštenju. 

Portal Analitika