Komentar

Stav

Skupština urušila sopstveni legitimitet

Parlament je sebe pridružio nefunkcionalnim državnim institucijama u ustavnopravnom sistemu, prije svega Vladi koja je izgubila povjerenje, ali i ustavnosudskoj vlasti koja je u blokadi, takođe, zbog nevršenja ustavnih funkcija od strane parlamenta

Skupština urušila sopstveni legitimitet Foto: Foto: Pobjeda/Ivana Božović
Dragoljub Drašković
Dragoljub DraškovićAutor
PobjedaIzvor

Politička i ustavnopravna kriza u Crnoj Gori juče je dodatno produbljena i to sa nivoa najvišeg državnog organa. Skupština Crne Gore nije našla za shodno da odlučuje o skraćenju sopstvenog mandata.

Skupština je, naime, odbila da uvrsti u dnevni red vanrednog zasijedanja odlučivanje o prijedlogu predsjednika Crne Gore za skraćenje mandata Skupštine. Na taj način je povrijedila Ustav Crne Gore i sebe učinila neustavnim i nelegitimnim organom zakonodavne vlasti u ustavnom sistemu uređenja vlasti u Crnoj Gori.

Predsjednik Crne Gore je jedan od Ustavom ovlašćenih predlagača za skraćenje mandata Skupštine (pored Vlade i najmanje 25 poslanika). Po prijedlogu bilo kog od Ustavom ovlašćenih predlagača za skraćenje mandata Skupštine ista je dužna odlučivati o skraćenju mandata. To je jedno od osnovnih pravila parlamentarizma.

Skupštinu na to obavezuje neposredno i Ustav Crne Gore, da „odlučuje o skraćenju mandata“ (član 91, stav 2 Ustava). Nezavisno, naravno, od ishoda tog odlučivanja i rezultata glasanja.

Nepostupanjem po ustavnoj obavezi da provjeri sopstveni mandat, po prijedlogu Ustavom ovlašćenog državnog organa, Skupština je direktno povrijedila Ustav i nesumnjivo sebe učinila organom koji dalje ne funkcioniše u skladu sa Ustavom.

Time je institucionalna kriza u Crnoj Gori i konačno zaokružena, nelegitimnošću i nosioca zakonodavne vlasti. Parlament je sebe pridružio nefunkcionalnim državnim institucijama u ustavnopravnom sistemu, prije svega Vladi koja je izgubila povjerenje, ali i ustavnosudskoj vlasti koja je u blokadi, takođe, zbog nevršenja ustavnih funkcija od strane parlamenta.

(Autor je raniji predsjednik Ustavnog suda Crne Gore)

Portal Analitika

Komentari (13)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Neobaviješten_neregistrovani
03.10.2022. 17:03

Rekoše li za ovoga bivšeg sudiju da nije imao položen pravosudni ispit a napredovao do predsjednika suda?

0
0
A Anthropos_neregistrovani
01.10.2022. 16:01

"Na predlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika, Skupština može skratiti mandat." (Ustav CG - Član 84.) Nije jasno zašto ovo nije bilo jasno predsjednici Skupštine CG? Oni su morali razmatrati ovaj predlog. Biće da su odlučili da po svaku cijenu zaustave Predsjednika države? Problem je što - kada se Ustav jednom prekrši - prekršiće se i drugi, treći,.... put - ako se to ne odmah ne sankcioniše?

6
0
L LipaLipa_neregistrovani
05.10.2022. 18:55

@Anthropos_neregistrovani ... "Na predlog predsjednika Crne Gore, Vlade ili najmanje 25 poslanika, Skupština može skratiti mandat." (Ustav CG - Član 84.) ... MOZE Skupstina skratiti svoj mandat (na predlog Predsednika CG) ali i ne mora ako nece, tacka. ... ne moze se tako "kreativno" tumaciti Ustav, ... Presjednik CG nema ovlascenja da to ucini (skrati mandat), njegova (sva) ovlastenja su protokolarna. ... presjednik CG samo proglasava odluke skupstine, ... inace se zalazem za presjednicki koncep vlasti u CG, gdje bi to on izricito mogao, ... aj' zdravo, ...

0
0
V Vesna
01.10.2022. 11:26

To znaci da Predsjednik moze raspustiti skupstinu?

17
0
r robert_neregistrovani
01.10.2022. 12:46

@Vesna Naravno da moze. Ne znam sto se ceka.

7
0
J Jole_neregistrovani
01.10.2022. 13:15

@Vesna Predsjednik po Ustavu moze predloziti da se Skupstina raspsti. Skupstina DONOSI odluku po tom predlogu. Skupstina NE MOZE odbiti da odlucuje. To je uprotno Ustavu. Skuostina od juce ima problem legaliteta.

6
0
S Solar_neregistrovani
01.10.2022. 11:03

Problem je sto svi zavise od državnog novca, umjesto da se razvija privatna profesionalna praksa koja bi imala svoj momentum nezavisno od nesposobnih i nekredibilnih političara, koje bi po prirodi stvari trbalo ukinuti. U takvom ambijentu cvjeta kriminal i raste apetit predatora Crne Gore.

17
0
d duduk_neregistrovani
01.10.2022. 10:58

Jos jedan argument da se raspusti skupstina nefunkcionalnih "pobjednika zvanih 30.avgust". Ti neartikulirani i nesuvisli ljudi primaju poslanicke plate i prodavaju muda za bubrege. Jos se nalaze i poslanici koji uslovljavaju predsjednicu skupstine kako ce ona odlucit, i kakva je njena odgovornost. i kakve bi ona poslijedice pravne imala, dok bi se ovi cinicno cerili i nervozno baukali, jer su "ugrozeni i nemaju prava", frustrirani jesu, nefunkcionalni isto, jedina im je "prednost" manjak inteligencije.

21
0
B Blokada__neregistrovani
01.10.2022. 10:49

Drzava ne može ni da funkcioniše BEZ DRŽAVNIH SUDSKIH ORGANA!

13
0
b bjelopavlić_neregistrovani
01.10.2022. 10:47

Vrati stan!

1
13
f fighter_neregistrovani
01.10.2022. 13:42

@bjelopavlić_neregistrovani " stanove i bespovratna sredstva tzv kredita" i kredit od epcg i RAE... inace, dobar pravni stav!

2
0
A Ajmo_neregistrovani
01.10.2022. 10:45

Raspustiti tu ol*š! Na izbore! A mi narod pamet uglavu. U pitanju je budućnost države i potomstva. Recite ne, izdajnicima kojekakvim rusofilima, Vučićevih lešinari a, iKalašima i popovima okupatorima koji nam uništišre đecu. Takođe lopurdama prijašnjim i sadašnjim.

25
0
p partizanskiput_neregistrovani
01.10.2022. 10:43

STA ONI IZ DFa I SNPa i ZLE URE ZNAJU O USTAVU?NISTA! SAMO ZNAJU DA LAZU,KRADU, I MLATE "PRAZNU SLAMU"! JEDNOM IZDAJNIK ,DOVIJEKA IZDAJNIK!

24
0