Abiznis

Sjednica trebala da počne u podne

Skupština akcionara EPCG odložena: Imenovanje Odbora direktora pretvorilo se u cirkus

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore trebala je danas da počne u podne, a na njoj je trebalo da budu izabrani novi članovi Odbora direktora. Međutim, manjinski akcionari i novinari su čekali satima u Nikšićkom pozorištu, čekajući obrazloženje zbog čega kasni cijeli proces i da li će se uopšte odlučivati u planiranom roku.

Skupština akcionara EPCG odložena: Imenovanje Odbora direktora pretvorilo se u cirkus Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Peđa Krivokapić kao v.d, sekretara izašao je nakon određenog vremena i saopštio da se početak sjednice odlaže za pola sata, zbog tejničko-administrativnih razloga, a znatno kasnije, tek malo prije 16.časova došao je sa njim i izvršmi direktor nacionalne elektroenergetske kompanije Ivan Bulatović i pozvao na strpljenje obrazlažući da su u toku konsultacije iz čega se moglo zaključiti da Vlada kao većinski vlasnik tek „vijeća“ koga će biti imenvan u odboru direktora EPCG.

Negodovali su manjinski akcionari, tvrdili su da je to nedopustivo, neozbiljno...

Vidno izrevoltiran Golub Bojanić, jedan od manjinskih akcionara, ustvrdio je da je EPCG neodgovorna, da ne vodi računa o manjinskim akcionarima, jer oni se nigdje ne pominju, a kazao je i da žali nedavno izabranog izvršnog direktora zbog toga što se našao u „neobranom grožđu“ dolaskom na tu funkciju.

Bojanić je mišljenja da maninski akcionari, aiko im pripada nepuno dva odsto ukupnog kapitala, posjeduju imovinu vrijedno desetinama miliona eura, kao i da zbog toga treba malo više da se pitaju ili makar da znaju šta se dešava u tom preduzećeu, a da za eventualno mjesto u odboru direktora ne bi tražili nikakve naknade ni privilegije.

"Ovo je akcionarsko društvo, a podatak da početak sjednice kasni četiri sata i da niko ne zna kad će i hoće li biti održana govori najbolje kako nam sve funkcioniše. Ovo govori i kako nam funkcioniše Vlada, jer EPCG je u većinskom vlasništvu države, pa me interesuje i kako ćemo se pohvalti strateškim partnerima, kakav nam je imidž privrede. Mi smo i sa tako malim udjelom Sorbona za sve one koji treba da odlučuju o važnm stvarima, kazao je manjinski akcionar Bojanić.

I ostali predstavnici akcionara, a bilo je ih je svega nekoliko negodovali su. Kažu da nijesu dobili ni materijal za Skupštinu, a zanonski je predviđeno 20 dana ranije, da nijesu imali vremena da se pripreme za zasijedanje, a onda su u Nikšićkom pozorištu satima sjeđeli i čekali da se neko smiluje i kaže im šta se dešava.

Tvrde manjinski akcionari i da ih ne interesuje politika, već samo kako funkcioniše i kakave je budućnost kompanije u kojoj imaju udjela,a da je očigledno da su po srijedi razne političke trgovine, pa i s foteljama u Odboru direktora.

U Nikšićkom pozorištu, dok se čekala informacija da li će se uopšte i održati sjednica Skupštine akcionara, pripremana je scena za pozorišni komad namijenjen najmlađim sugrađanima, a on je na repertoaru sjtra. Komad se zove „Tarzan u džungli“.

Možda još i ne podsjećamo baš na džunglu, ali to što se dešava sa izborom i reizborom članova odbora direktora EPCG prilično liči makar na dobar cirkus.

Novi članovi odbora direktora Elektroprivrede ispred političkih stranaka, bar je najavljeno bilo, treba da su Milutin Đukanović iz Nove srpske demokratije, Neven Gošović iz Demokrata, Bojana Savić iz Evrope sad i Tahir Đonbaljaj iz Albanske Alternative. Planirano je i da budu imaneovana još tri nezavisna kandidata koja je ranije predložio ministar energetika Saša Mujović - Jovicom Milanovićem, Vladimirom Katićem i Zoranom Miljanićem.

Problem s organizovanjem Skupštine izgleda je u tome što su odgovorni iz Evropa sad prethodno planirali bili u Odboru direktora EPCG privrednika Radovana Bijelića iz Nikšića, a Valad ej dolučila da to bude Bojana Savić. To je bilo dovoljno i da se neki funkcioneri PES-a pobune, pa su, navodno, najavili i press konferenciju na kojoj će objelodaniti šta se sve dešava, a sve atmosferu su, očigledno, “podgrijali” i neki mediji, društvene mreže, lažne ili stvarne privatne prepiske…

Vlada je 22. februara 2024. godine na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova odredila Luku Prodanovića za punomoćnika – predstavnika državnog kapitala na XXVIII vanrednoj Skupštini akcionara „Elektroprivreda Crne Gore“ AD Nikšić.

Đukanović i Savić su diplomirani inženjeri elektrotehnike, Đonbaljaj je građevinski inženjer, a Gošović diplomirani pravnik.

 

Manjinski akcionari EPCG ogorčeni: Skupština ne počinje već satima, navodno traju konsultacije u Vladi
1
Manjinski akcionari EPCG ogorčeni: Skupština ne počinje već…
23.02.2024 16:06

 

Portal Analitika