Društvo

ĆUTANJE INSTITUCIJA: Goran Danilović za duže od dvije godine nije utvrdio metodologiju i obavio rangiranje ustanova visokog obrazovanja, zbog čega je formalno smijenjen njegov prethodnik

Škola visokih marifetluka

Za dvije godine i tri mjeseca koliko Danilović rukovodi Agencijom, osim volšebnog biranja na poziciju čelnog čovjeka bez ispunjenih uslova, te donošenja sistemskog akta mimo standarda, imenujući ga s namjerom pogrešno - internim, AKOKVO nije ispunio zadatak definisan članom 13a Zakona o visokom obrazovanju. Danilović je i time, makar u mjeri u kojoj je to bio i Popović kad je smijenjen, stekao uslove da bude razriješen zbog neizvršenja zakonskih obaveza

Škola visokih marifetluka Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Ministarka prosvjete, nauke i inovacija, prof. dr Anđela Jakšić-Stojanović sama je birala svoj kabinet, i to „ne prema pripadnosti nekoj partiji, već na osnovu njihovih stručnih i profesionalnih referenci“, kako je to nedavno rekla za Pobjedu i dodala da je riječ o modelu koji će i dalje primjenjivati. Bila je decidirana: „Zalagaću se da se on primjenjuje na svim nivoima“.

O zaostavštini ministarke Vesne Bratić i ministra Miomira Vojinovića vezano za politička imenovanja koja su sprovodili, aktuelna ministarka se nije izjašnjavala, pa ni o slučaju direktora Agencije za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO) Gorana Danilovića, jer - nije bila učesnica procesa.

Eksplicitnu tvrdnju dr Branke Bošnjak da je prisustvovala pregovorima u kojima je Agencija za kontrolu i obezbjeđenje kvaliteta visokog obrazovanja (AKOKVO) kao dio političkoga dogovora pripala partiji Gorana Danilovića niko do danas nije demantovao. Bošnjak je to rekla na RTCG u emisiji emisije ,,Okvir“ 24. novembra 2023.

Iz Agencije i resornog ministarstva, kojim rukovodi Jakšić-Stojanović, na pitanje Pobjede o ovoj vrsti „podjele partijskog plijena“ - nijesu odgovorili.

BIJEG OD ODGOVORNOSTI

Ono što javno dostupni podaci pokazuju jeste da je vlada Zdravka Krivokapića, na prijedlog bivše ministarke Bratić, razriješila prethodnog direktora Agencije prof. dr Srđu Popovića formalno zbog toga što ta institucija za vrijeme njegovog mandata nije utvrdila „metodologiju rangiranja ustanova“ i obavila „rangiranje ustanova visokog obrazovanja“.

- Nadležnost Agencije je između ostalog da utvrđuje metodologiju rangiranja ustanova i vrši rangiranje ustanova visokog obrazovanja, što od osnivanja Agencije do sada nije izvršeno. U tom smislu direktor Agencije je pokazao veliku inertnost u postupanju, nije preduzeo aktivnosti koje su neophodne za ostvarivanje funkcije zbog koje je Agencija osnovana. Značaj Agencije je sveden na najmanju moguću mjeru, te kao takva nije prepoznata - piše u rješenju o razrješenju prof. dr Popovića.

Umjesto njega, ministarka Bratić je predložila lidera Ujedinjene Crne Gore za v.d . direktora AKOKVO, a Krivokapićeva vlada ga imenovala 14. oktobra 2021. godine. Vesna Bratić je danas članica Ujedinjene, partijska koleginica Gorana Danilovića.

U v. d. statusu AKOKVO Danilović je bio tri puta, dok ga vlada Dritana Abazovića nije imenovala za direktora 15. juna prošle godine.

S obzirom na dvogodišnje Danilovićevo upravljanje Agencijom, Pobjeda je, nabrajajući formalne razloge iz rješenja o razrješenju prof. dr Popovića, postavila pitanje AKOKVO - da li je to zbog čega je razriješen Popović uspio da uradi Goran Danilović.

Iz Agencije su izbjegli da daju odgovor da li je utvrđena metodologija rangiranja ustanova i da li je obavljeno rangiranje ustanova visokog obrazovanja.

- Nijesmo upoznati sa svim razlozima zbog kojih je smijenjen prethodni direktor – bio je njihov odgovor na postavljeno pitanje.

No, prema zvaničnim dokumentima, dostupnim na sajtu AKOKVO-a, priznaje se ono što nije u odgovorima na pitanja Pobjede - da posao rangiranja ustanova visokog obrazovanja nije ni počet, kamoli završen!

U programu rada za 2023. godinu, iz marta iste godine, na str. 11 se navodi: „Upravo svojevrsni oblik istraživanja može predstavljati alternativu prvobitnoj ideji o sprovođenju rangiranja ustanova visokog obrazovanja u Crnoj Gori. Naime, postavilo se pitanje adekvatnosti sprovođenja rangiranja, a posebno uzimajući u obzir veličinu sistema i mali broj visokoga obrazovanja, što svakako ne umanjuje obavezu AKOKVO da utvrdi metodologiju rangiranja koja još nije utvrđena, a koja je navedena kao zakonska obaveza od osnivanja Agencije.“

Neutvrđivanje metodologije rangiranja ustanova i neobavljanje rangiranja ustanova visokog obrazovanja je povreda Zakona o visokom obrazovanju, član 13a.

Za dvije godine i tri mjeseca, koliko Goran Danilović rukovodi Agencijom, osim volšebnog biranja na poziciju čelnog čovjeka bez ispunjenih uslova, te donošenja sistemskog akta mimo standarda i

imenujući ga s namjerom pogrešno – internim, AKOKVO nije ispunio zadatak definisan članom 13a Zakona o visokom obrazovanju.

Danilović je i time, ne obavljajući svoju zakonsku obavezu, kao i očiglednim zaobilaženjem te obaveze u traženju protivzakonitih alternativa, makar u mjeri u kojoj je to bio i Popović kad je smijenjen, stekao uslove da bude razriješen s dužnosti zbog neizvršenja zakonskih obaveza.

DAMOKLOV MAČ

A ono što je svakako obilježilo rad Danilovića na čelu Agencije su njegove kontinuirane prijetnje Fakultetu za crnogorski jezik i književnost, koje, istini za volju, datiraju i prije njegovog zaposijedanja pozicije direktora AKOKVO - još od 2011. godine.

Svoju borbu protiv imenovanja crnogorskog jezika počeo je 2010. godine, kada je, između ostalog, poručivao da se od Crne Gore ne pravi „jedna velika Cetinjska gimnazija“.

Prošle godine je u statusu v. d. direktora indirektno zaprijetio kako ekspertska komisija koja će odlučivati o reakreditaciji FCJK „neće biti iz novopazarske ustanove“, a prije toga kako „nije trebalo reakreditovati FCJK“.

Ne baveći se konkretnim slučajem, ministarka Jakšić-Stojanović je ocijenila da „u obrazovnom sistemu ne smije biti 'naših' i 'vaših'“, poručujući da „obrazovanje mora biti tačka spajanja i nešto oko čega ćemo sve ujediniti jer jedino tako možemo kreirati adekvatan ambijent za ono najvrednije što Crna Gora ima, a to su naši mladi ljudi“.

Jakšić-Stojanović je, dok nad obrazovim sistemom, kao Damoklov mač, visi nasljeđe ministara Krivokapićeve i Abazovićeve vlade, najavila i da će provjeriti navode Pobjede koji se tiču konkursa za imenovanje Danilovića za direktora Agencije.

Biće, nema sumnje, zanimljivo čitati nalaze te zvanične provjere.


Portal Analitika