Region

Sjutra kreće popis u Albaniji: Građanima našeg porijekla upućen poziv da se izjasne kao Crnogorci

U Albaniji će sjutra početi popis stanovništva, a predstavnik Crnogorske nacionalne manjine u Vladi te države Marinko Ćulafić pozvao je građane crnogorskog porijekla da se izjasne kao Crnogorci.

Sjutra kreće popis u Albaniji: Građanima našeg porijekla upućen poziv da se izjasne kao Crnogorci Foto: Arhiva / Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

On je, zajedno sa predsjednikom Crnogorskog udruženja "Montenegro" Banetom Seknićem i potpredsjednicom te organizacije Nersadom Mandić u Skadru održao više sastanaka sa Crnogorcima iz tog grada i okoline.

"Pored susreta sa crnogorskim porodicama koje žive u gradu Skadru, išli su i blisko se upoznali sa crnogorcima koji žive u selima Novi Štoj, Stari Štoj, Vrake, Mali Borič, Veliki Borić itd. Jedan od mještana se požalio da je prvi put u 32 godine demokratije neko zainteresovan za crnogorsku manjinu koja živi na ovim prostorima", istakli su oni.

Ćulafić je kazao tamošnjim Crnogorcima "da se od sada više neće osjećati sami i da se kontinuirano radi na reorganizaciji Crnogorske manjine širom Albanije u cilju očuvanja nacionalnog identiteta, razvoj kulturno-umjetničkih i sportskih aktivnosti i mogućnost što skorijeg otvaranja vrtića i osnovnih odjeljenja za nastavu crnogorskog maternjeg jezika".

Popis će trajati do 30. oktobra, a Ćulafić je večeras pozvao sve albanske građane crnogorskog porijekla "da se bez straha i ponosa izjasne o svom crnogorskom nacionalnom identitetu".

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Skadar_neregistrovani
17.09.2023. 17:46

U albaniji ima najmanje 30% Crnogoraca ,koje je enver hodža ćerao u islam.

3
1
B Bizmark_neregistrovani
17.09.2023. 18:36

@Skadar_neregistrovani Enver Hodža, zakleti ateista, koji je hrišćanske i islamske vjerske objekte koristio kao magacine i skladišta, ćerao nekoga u neku religiju? Stvarno? Što se tiče stanovnika zapadne Albanije ... da, dio sranovnika su Crnogorci koji su se vjekovima lingvistički asimilovali pod uticajem kulture Gega. I da, od 1912. je bila sistematska asimilacija i ostalih dijelova indetiteta.

2
0