Fudbal

Borba za trofej ovog puta nosi još veći značaj nego u nekoliko minulih sezona

Sjutra finale Kupa: Budućnost za spas sezone, Jezero za najveći uspjeh u klupskoj istoriji

Stadion pod Goricom sjutra veče će, 17. put od obnove nezavisnosti, biti poprište borbe za naslov pobjednika Kupa Crne Gore.

Sjutra finale Kupa: Budućnost za spas sezone, Jezero za najveći uspjeh u klupskoj istoriji Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

U velikom finalu osmi put će nastupiti ekipa Budućnosti, a prvi put će u najvećem meču crnogorskog klupskog fudbala igrati Jezero. Pritom, sastav iz Plava ni ranije, u doba bivših država, nije bio u prilici da nastupi u finalu Republičkog kupa, tako da će sjutrašnja noć za njih biti sasvim posebna.

U međuvremenu, rasplet prvoligaške sezone učinio je da finale Kupa dobije još veći značaj nego tokom prethodnih sezona. Jer, ko slavi – ići će u Evropu.

Istini za volju, Plavljani nijesu u prvostepenom postupku dobili licencu za nastup u UEFA takmičenja, ali nije nerealno da do nje stignu u drugostepenom – naravno, ako se prethodno trofej nađe u njihovim rukama. To bi ujedno značilo da bismo predstojećeg ljeta imali situaciju kakva se nije dogodila od 2006 – da ni Budućnost ni Sutjeska ne nastupaju u evropskim takmičenjima.

Podgoričani su, sa druge strane, slabim izdanjima tokom proljeća sebe doveli u jako nezavidnu situaciju. Jer, prvo su se oprostili od titule, zatim su ostali i bez drugog mjesta, pa su došli do toga da hvataju ‘posljednji voz’ za plasman u Ligu konferencija.

Uz to, Jezero je sve osim lak protivnik – naročito ako govorimo o Budućnosti.

Jer, Plavljani su trijumfovali u oba proljećna prvoligaška okršaja – pod Goricom je bilo 0:1, a u Beranama su slavili 3:1.

Da li bi stadion pod Goricom mogao biti prednost Budućnosti?

Činjenica je da su Podgoričani u novijem periodu trijumfovali u sva tri finala u kojima su igrali, ali to ne mora mnogo da znači.

Brnović: Pritisak postoji ali igrači su navikli; Bulić: Svima je san da izađu u Evropu
0
Brnović: Pritisak postoji ali igrači su navikli; Bulić:…
29.05.2024 16:13
 
'Varvari' pozivaju na finale Kupa; U Plavu već vlada velika euforija
1
'Varvari' pozivaju na finale Kupa; U Plavu već vlada velika…
28.05.2024 21:57

Uz to, iako nema sumnje da će pristalice Budućnosti dobro popuniti tribine, poznato je i koliko ljudi u Plavu vole Jezero.

Zbog toga, pod Goricom će biti mnogo navijača sastava sa sjevera, koji su najavili da će biti stacionirani na južnoj tribini, uz poruku da je sjutrašnje finale najvažniji meč u devedesetogodišnjoj istoriji njihovog kluba.

Sjutrašnja utakmica počeće u 20:30 časova, a ulaz će biti slobodan.

Portal Analitika