Zdravlje

Šimun sa Milerom: Unapređenje saradnje u oblasti zdravstva biće dio zajedničke agende

Spremnost za unapređenje saradnje u oblasti zdravstva i nastavak kontinuiteta kvalitetnih prijateljskih odnosa dvije zemlje biće i dalje dio zajedničke agende, poručeno je nakon sastanka ministra zdravlja Vojislav Šimun i ambasadora Austrije u Crnoj Gori Karl Milera.

Šimun sa Milerom: Unapređenje saradnje u oblasti zdravstva biće dio zajedničke agende Foto: Ministarstvo zdravlja
Portal AnalitikaIzvor

"Poseban akcenat prilikom razgovora ministar i ambasador stavili su na reformske procese crnogoskog zdravstvenog sistema i pomoć Austrije u njihovom sprovođenju. Pored toga, bilo je riječi i edukaciji i stručnom usavršavanju naših ljekara i razmjeni iskustava zdravstvenih radnika, ali i modelima univerzalne zdravstvene zaštite i najboljim praksama koje austrijski zdravstveni sistem ima i primjenjuje, a Crnoj Gori bi bile značajne", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja. 

Šimun se zahvalio austrijskom ambasadoru na inicijativi za podršku u svim sferama zdravstva naglašavajući važnost realizacije projekata koji su u toku i onih koji predstoje.

"Posebno interesovanje ministar je iskazao za iskustva austrijskog sistema u sferi digitalizacije procesa u zdravstvu, kao i preventivnih programa, koji su u ovoj zemlji izuzteno razvijeni i imaju dugu istoriju uspješnosti", navodi se u saopštenju. 

Miler je iskazao spremnost da pomogne Crnoj Gori na putu pristupanja Evropskoj Uniji posebno u poglavljima koja se tiču zdravstva, kao i da kroz konkretnu saradnju taj put učine bržim i uspješnijim.

Portal Analitika