Društvo

U toku sjednica Skupštine

Šimun: Izabrani ljekari preopterećeni administracijom

U toku je sjednica Skupštine, a na dnevnom redu su poslanička pitanja. 

Šimun: Izabrani ljekari preopterećeni administracijom Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Prvi na pitanja poslanika odgovara ministar zdravlja Vojislav Šimun. 

On je kazao da se u sistemu zdravstva suočavaju da brojnim problemima te da su izabrani ljekari preopterećeni administracijom. 

Tvrdi da će resor na čijem je čelu uskoro reformisati primarnu zdravstvenu zaštitu.

Šimun je, odgovarajući na pityanje poslanika Mugoše o Montefarmu, kazao da nije niti će biti dio nikakvih lobija.

"Meni je cilj da u sistem dođu ljudi koji su profesionalci, da na taj način vratimo ugled zdravstvenim institucijama. Moral i profesionalizam. Čini mi se da sam do sada postavljenjima dobio pohvale i čini mi se da narod to za sada podržava", kazao je Šimun. 

Kako dodaje, ljude uvijek zna da pohvali vlast, ali nada se 'da ove neće'.

"U doba direktora Martinovića izgleda da su neki lobiji rasli i da su imali veći udio u budžetu same ustanove nego ikada prije. Niti sam bio učesnik u političkom životu, nemam konekcija ni sa kim iz tog svijeta, do sad sam bio i ostaću ljekar, vratiću se na tu poziciju. Insinuacije ovakve su neutemeljene", istakao je Šimun. 

Mugoša je kazao da je došlo vrijeme da se ispravi nepravda prema farmaceutima.

"Oni su dvije godine diskriminisani, samo njima nijesu bile uvećane plate. Ali ne možemo tu da se zaustavimo. Ostaju farmaceutski tehničari, nije normalno da imaju gotovo minimalnu zaradu", kazao je Mugoša. 

Eraković je pitao koliko je transplatacija urašeno u KCCG u periodu od 2020. do 2024.

"U navedenom periodu u KCCG nijesu rađene transplatacije bubrega", pročitao je Eraković odgovor Šimuna. 

Eraković  je poručio da je osnovni problem crnogorske medicine taj što su ljudi, koji su došli na funkcije u zdravstvu pomislili da sa njima sve počinje.

"Asa njima počinje samo propast. Ministre, u vašim rukama je rješenje i što se tiče infreastrukturnih projekata i liste čekanja. Treba zajednički da radimo na ibteresu građana Crne Gore. Mi želimo da vam pomognemo i da građani Crne Gore dobiju nacionalni transplatacioni program", nevaoje Eraković.

Milatović je pitala Šimuna o najavi Joanikija da se crkva uključi u lječenje bolesti zavisnosti. 

Šimun je kazao da je Mitropolija spremna da da donacije kako bi se riješio problem.

"U kontekstu medicinske struke, pripadnici bilo koje vjerske organizacije ne mogu se upustiti u proces liječenja. To je to što se tiče stručnog aspekta", kaže Šimun. 

To je, ističe, i njegov stav i stav ministarstva. 

Time je završeno postavljanje poslaničkih pitanja ministru Šimunu. Sljedeća na pitanja odgovara ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić, a nakon nje ministar javne uprave Maraš Dukaj. 


Portal Analitika