Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Šimun: Crna Gora posvećena jačanju pripravnosti i kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama u zemlji i regionu

Ministar zdravlja i regionalni direktor SZO potpisali Sporazum o saradnji na Kipru

Šimun: Crna Gora posvećena jačanju pripravnosti i kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama u zemlji i regionu

Ministar zdravlja dr Vojislav Šimun i regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu dr Hans Kluge, na marginama ministarskog sastanka Inicijative malih zemalja, koji se održava na Kipru, potpisali su danas dvogodišnji Sporazum o saradnji između Ministarstva zdravlja Crne Gore i Regionalne kancelarije SZO za Evropu.

Šimun: Crna Gora posvećena jačanju pripravnosti i kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama u zemlji i regionu Foto: MZD
Portal AnalitikaIzvor

Sporazumom je definisan okvir saradnje i to u oblasti univerzalne pokrivenosti uslugama zdravstvene zaštite, zatim jačanja odgovora zdravstvenog sistema u kriznim i vanrednim situacijama, kao i unapređenja zdravlja na svim nivoima.

„Još jednom potvrđujem opredijeljenost Ministarstva zdravlja da, u saradnji sa SZO, radimo na jačanju zdravstvenih kapaciteta i realizaciji zajedničkih ciljeva, a sve na dobrobit svakog pojedinca i cijelog društva, kako bi dostigli što je moguće veći nivo zdravstvene pokrivenosti i dostupnosti, kao i kvaliteta zdravstvene zaštite”, saopštio je Šimun. 

Na sastanku sa dr Klugeom, Šimun je istakao da je Crna Gora veoma posvećena jačanju pripravnosti i kapaciteta za reagovanje u vanrednim situacijama u zemlji i regionu.

Pozdravio je uspostavljanje Panevropske mreže za pripravnost na vanredne situaciije. 

„Sa COVID-om smo naučili lekciju da moramo biti spremni da odgovorimo prije nego što rizik postane prijetnja našem zdravlju“, saopštio je Šimun i istakao da strateška orijentacija i pristup Vlade Crne Gore ima za cilj da stavi ljude i njihovo zdravlje u centar sektorskih politika i donošenja odluka. 

Šimun i dr Kluge razgovarali su i o narednim koracima u cilju završetka Strategije kontrole kvalitete zdravstvene zaštite, sa jasnim skupom mjerljivih ciljeva i indikatora.

„Naši napori su usmjereni na vraćanje povjerenja u zdravstveni sistem i nacionalne institucije“, istakao je Šimun.

Regionalni direktor SZO dr Kluge čestitao je Šimunu na već vidljivim rezultatima i zahvalio na proaktivnom učešću Crne Gore na sastanku malih zemalja.

Saopštio da će SZO pružiti podršku Crnoj Gori u brojnim aktivnostima na kojima Ministarstvo zdravlja posvećeno radi, kao i da se raduje nastavku dosadašnje veoma dobre saradnje.

"Posebno je izrazio spremnost da podrži plan ministra zdravlja da ojača menadžerske kapacitete za upravljanje zdravstvenim ustanovama, kao važnu pretpostavku unapređenja kvaliteta i racionalne upotrebe sveukupnih resursa. Kluge je kazao i kako vidi Crnu Goru kaoregionalni centar za pripremljneost i odgovor na vanredne javnozdravstvene prijetnje i istakao da je ulaganje u zdravstvenu sigurnost put ostvarivanja univerzalne zdravstvene zaštite. Šimun je istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa SZO, navodeći da ista predstavlja model kako se grade partnerstva koja donose održive i dugoročne benefite za građane Crne Gore", zaključuje se u saopštenju. 

Portal Analitika