Zdravlje

Simptomi celijakije kod djece na koje bi trebalo obratiti pažnju

Celijakija je bolest prouzrokovana imunološkom reakcijom na unos glutena, proteina koji se nalazi u hrani koja sadrži pšenicu, ječam ili raž.

Ilustracija Foto: Shutterstock
Ilustracija
Index.hrIzvor

Ako dijete ima celijakiju, konzumiranje glutena izaziva imuni odgovor na protein gluten u njihovom tankom crijevu. Vremenom, ova reakcija oštećuje sluznicu tankog crijeva i sprječava ga da apsorbuje hranljive materije. To stanje se zove malapsorpcija, navodi klinika Mejo.

Celijakiju je ponekad teško prepoznati, posebno kada je riječ o maloj djeci koja ne znaju da se žale roditeljima na određene neprijatnosti koje ova bolest izaziva. Međutim, pedijatri ukazuju da određeni znaci koji ukazuju na celijakiju kod djece postoje, a to su: mučnina, povraćanje, hronična dijareja, nadutost, zatvor igrčevi u stomaku.

Nemogućnost apsorpcije hranljivih materija usljed celijakije može dovesti i do nekih drugih simptoma koji nemaju veze sa varenjem.

To su uglavnom zastoji u razvoju, oštećenje zubne gleđi, neobjašnjivi gubitak težine, anemija, razdražljivost, odložen pubertet, glavobolja i epileptični napadi.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.