Politika

Politička satira

Sestra Jevrosima zaštitnica nove Vlade

Vlada u tehničkom mandatu premijera Dritana Abazovića u znak zahvalnosti i spasenja pripremila zaključak kojim se grb Crne Gore iz službenih prostorija zamjenjuje fotografijom Jevrosime Pejović

Sestra Jevrosima zaštitnica nove Vlade Foto: Foto: Privatna arhiva
Maja Miličković, profesorica, feministička teološka analitičarka i nastojateljica "Bogougodnica"
Maja Miličković, profesorica, feministička teološka analitičarka i nastojateljica "Bogougodnica"Autorka
Portal AnalitikaIzvor

Poslanica, a rodno i duhovno i moja sestra, Jevrosima Pejović snagom svoje molitve i jasnih misli uspjela je da pregovore o novoj Vladi vrati na početak. To su svetosavskoj klasi, sveštenstvu, radnim ljudima, narodima i građanima Crne Gore saopštili Klub poslanika, Glavni odbor i Predsjedništvo Pokreta Evropa sad. 

Jasna poruka zajedničkog proglasa upućenog preko glasila opštenarodne odbrane (RTCG) zabrinutoj javnosti glasi: “Uz pomoć svetog Save moguć novi krug pregovora sa partijama iz koalicije Za budućnost Crne Gore i Građanskim pokretom Ura o formiranju nove Vlade Crne Gore”.

Proglas je naišao na masovno odobravanje širom Crne Gore. Osim narodnih veselja - danas, u svetu nedjelju, je i centralno na Sinjajevini, u stalnom su zasijedanju svi crkvenoopštinski odbori, po parohijama su uvedena vanredna dežurstva, u svakoj ulici (bulevarskog tipa) je instaliran po jedan narodni guslar koji ima blagoslov da do iznemoglosti gusla i priudara o ponovnom ujedinjenju onih koji od 30. avgusta 2020. godine vaspostavljaju neku novu Crnu Goru. Društvenim mrežama i po kafanama rastura se štampani materijal o blagosti u politici.

Čim nepravedne okolnosti koje su nas zadesile to dozvole - narušavanje izborne volje od 30. avgusta 2020. godine - posvetiću se punog libida i srca tome da Crna Gora napokon počne dobijati i guslarke. Učiniću sve što mogu - a mogu puno, to zna i Onaj koji se uznio na nebesa - da žene Crne Gore osjete ljubav i požudu za guslama. 

Vrijeme je da se i mi žene Crne Gore, ne samo pravoslavke, zadovoljimo. Znam da će nam gusle pomoći da zanemarimo razmišljanja o savršenom tijelu. 

Predsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, inače punom razumijevanja prema ženskom rodu i organima koje žene rođenjem nose uputila sam predlog projekta koji se vaspostavlja Ženska guslarska škola “Vesna Bratić”.

Cilj je da se kod (nas) žena osnaži nagon prema guslanju i guslama, ali i podstaknu maštarije a zna se u pravoslavlju i šire šta sve može i koliko je jaka “ženska mašta”.

Nedavno sam pecala na Bojani (idem samo na veće komade - kapitalce, ostale pogladim), a Dritan Abazović mi je sa glisera (punog žena, baj the vej) dobacio “Sestra Majo, nisam zaboravio. Tražimo adekvatan prostor za žensku guslarsku školu”. 

Pozdravio me je, uz vrisku žena sa glisera, sa “Može guslanje! Mogu žene! Može Crna Gora”. Dok je vozio svoju zvijer (gliser, naravno) gledala sam ga, skakala na obali i ne stidim se reći istovremeno doživjela duhovni i politički orgazam. Drago mi je što je 43. Vlada Crne Gore posebnim zaključkom primijetila da će “žene Crne Gore sa guslama biti seksipilinije i privlačnije”.

Ipak, da se vratim temi.

Proteklih sedmica sam u stalnoj molitvi za Evropu sad - mladu, lijepu, raznorodnu partiju koju uznemiravaju zli duhovi. Snagom moje molitve, aktivirale su se, a ko će drugi, do dvije zmaj žene, poslanice Radinka Ćinćur i Jevrosima Pejović. Učinile su ono što su mogle kako bi muške u partiji vratili na podešavanja od 30. avgusta 2020. godine i u onaj zdravi, naprednjački, trans u koji je upao dogođeni narod uz obilje alkohola, kletvi i zaslužene mržnje prema “drugostima”, kako voli reći sestra iz civilnog društva.

Iako je u podužem tehničkom mandatu, Vlada Crne Gore je u znak preokreta i zahvalnosti pripremila odluku da se u svim državnim organima, upravama i javnim ustanovama umjesto prevaziđenog grba Crne Gore postavi primjerena fotografija sestre Jevrosime Pejović. Pitanje o tome je jedino postavila resorno osjetljiva i prezadužena mr Maša Vlaović. 

Premijer Abazović je kazao da je Pejović to zaslužila jer je spasila Uru kao svetosavskotvornu partiju. Nakon Abazovića, piše u zapisniku sa sjednice, mr Maša Vlaović je ustala, prekrstila se desnom rukom i rekla obraćajući se s. Jevrosimi: “Hvala ti što si meni dragu i milu Evropu sad i sve nas spasila od đavolske obmane i što si stala na svaku tamošnju zmiju i škorpiju. Hvala ti što si nas pomilovala i spasila i što ćeš omogućiti da svi mi ovdje prisutni nastavimo živjeti i raditi u Vladi”. Prisutni ministri i ostali narod naglas povikaše: “Amin”. Dežurni ministar za svetosavska i druga manje važna vjerska pitanja, Aleksandar Damjanović, je nakon govora Vlaović ustao i osveštanom vodicom okropio salu u koju se održavaju sjednice Vlade. 

Dok je on to radio, zbog ozbiljnosti i složenosti trenutka, krstili su se i oni koji to nisu htjeli.

Portal Analitika

Komentari (21)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Durmitor_neregistrovani
09.10.2023. 11:08

Ovaj članak sam teško shvatila kao satiru. Žao mi je, tako je. Naime, sve što predlaže i kako ova gospođa razmišlja, slaže se sadašnjim stanjem našeg društva.

2
3
K KaraRadusinović_neregistrovani
08.10.2023. 18:49

Kako je glavni BG mađup rasporedio 14 hiljada mađupa na portalima po okruženju.

9
0
P Pisac_neregistrovani
08.10.2023. 12:58

Čestitam Majo. Gusle i epske pjesme treba u Crnoj Gori zabraniti za sljedećih stotinu godina, pa eto ih Srbima

43
5
M Mina_neregistrovani
08.10.2023. 10:56

Ko je ova intelektualka?

8
66
A Analiza_neregistrovani
08.10.2023. 12:02

@Mina_neregistrovani Maja je Maja !Respekt ! 💋💕

55
4
p penzioner_neregistrovani
08.10.2023. 10:56

Za Vas Majo RESPEKT!!!!!

70
6
Z Zmaj_neregistrovani
08.10.2023. 09:56

Bravo Majo! Klerofašizam ih je sve osnažio da lažu,izdaju i prodaju svoju domovinu. No,do jedne ure i taj civilizacijski sunovrat. Lakše se uz tvoju veličanatvenu satiru podnose "svete"gadosti novosrba i njihovih srbijanskih mentora.

82
3
Z Zorica_neregistrovani
08.10.2023. 09:40

Maja je cisti genije!

79
2
t taša_neregistrovani
08.10.2023. 09:20

kakva je ovo boleština

12
82
P Posmatrac_neregistrovani
08.10.2023. 10:53

@taša_neregistrovani Ne razumijes ti to, treba imati mozak...

34
2
K Kontraš_007_neregistrovani
08.10.2023. 12:28

@taša_neregistrovani gospodi pomiluj našu tašu.

37
2
S Sreten_V_neregistrovani
08.10.2023. 08:54

Bravo, Majo!

91
3
M Marija_neregistrovani
08.10.2023. 08:53

Ako si ti Majo da pobačamo gusle našijeh predaka onda da pređemo na šotu i ćiftelije. Stvarno je dosta stvarati razdor. Sveti Sava je sa Crnogorskih planina,što ti to smeta.

9
107
N Nency_neregistrovani
08.10.2023. 09:06

@Marija_neregistrovani Crna Marija, nije taj izmišljeni lik ni sa jedne planine, kamoli Crnogorske...lebdi Marija,lebdi...🤗😏

78
3
M Mystafa_neregistrovani
08.10.2023. 09:11

@Marija_neregistrovani Laž,kao većina tvoje istorije...

71
2
B Brat_neregistrovani
08.10.2023. 09:17

@Marija_neregistrovani ne budali Marija.

63
6