Politika

Američki analitičar tvrdi da SAD moraju da preokrenu politiku na Balkanu i pozovu predsjednika Srbije na odgovornost zbog Banjske, izbora i korupcije

Server: Vašington da reaguje prije nego Vučić ,,zapali“ region

Atmosfera u BiH, Crnoj Gori i na Кosovu je sve napetija. Ne bi trebalo mnogo truda da se izazove nestabilnost - čak ni u sve tri države, a zatim opravda kretanje srpskih tenkova da bi se lokalno srpsko stanovništvo zaštitilo od lažnih glasina o etničkom čišćenju i genocidu. Čak i bez revanšističkih poteza komšija, Vučić može da eksploatiše srpsku domaću scenu za promovisanje nasilja - kaže američki analitičar Danijel Server

Server: Vašington da reaguje prije nego Vučić ,,zapali“ region Foto: Tanjug
PobjedaIzvor

Vučić je sve ozbiljniji u nastojanjima da destabilizuje susjedne zemlje iredentističkim i samoviktimizirajućim tvrdnjama u ime njihovog srpskog stanovništva. Rusi će ga gurati u tom pravcu, jer to isto rade u Ukrajini. Atmosfera u BiH, Crnoj Gori i na Кosovu je sve napetija. Ne bi trebalo mnogo truda da se izazove nestabilnost čak ni u sve tri države, a zatim opravda kretanje srpskih tenkova da bi se lokalno srpsko stanovništvo zaštitilo od lažnih glasina o etničkom čišćenju i genocidu. Čak i bez revanšističkih poteza komšija, Vučić može da eksploatiše srpsku domaću scenu za promovisanje nasilja - kaže američki analitičar Danijel Server. Ističe da je krajnje vrijeme da SAD mora da pozove predsjednika Srbije na odgovornost zbog Banjske, izbora i korupcije.

- Nema pretjerivanja u onome što je Aljbin Kurti rekao na Savjetu bezbjednosti UN. Predsjednik Vučić je finansirao, podržao i orkestrirao teroristički napad 24. septembra. Кosovska policija, koju je EU željela (i još želi) da povuče sa sjevera Кosova, odgovorila je profesionalno, ubila trojicu počinilaca i spriječila da se dogodi gore. Vašington i Brisel to znaju, ali to neće reći. Oni više vole da dozvole Vučiću da se oslobodi. Oni mu takođe dozvoljavaju da izbjegne odgovornost za nepravedne nacionalne i lažne izbore u Beogradu 17. decembra. Evropski parlament je pozvao komisiju za istragu. Ali do sada Evropska komisija, Savjet i većina država članica drže jezik za zubima o izborima koji ne bi prošli ni u jednoj zemlji EU. Nije se približio relativno slobodnim i poštenim izborima posljednjih godina na Кosovu, uključujući one koji su postavili Кurtija na funkciju - poručuje Server.

On se pita zašto se koristi ovaj pristup „ne vidi zlo, ne čuje zlo, ne govori zlo“ prema nekome ko zemlju kandidata za članstvo u EU vodi sve bliže Rusiji i Кini?

- Mnogi mi kažu da se sve ovo dešava zbog municije koju Srbija isporučuje Ukrajini. Ali Beograd sigurno šalje isto toliko ubojnih sredstava ili drugih vojnih zaliha u Moskvu, kao i u Кijev. Malo je vjerovatno da bi Vučić presjekao isporuke za Кijev u inat zapadnim kritikama. Inat ide tako daleko samo kada je u pitanju profit vaših prijatelja proizvođača oružja. Podrška „stabilnosti“ je još jedno moguće objašnjenje. Ali Vučić nema održivu opoziciju, ni na liberalno-demokratskoj strani srpske politike, ni na etničko-nacionalističkoj. Problem Srbije je nedostatak političke konkurencije, a ne njen višak. On je destabilizujuća sila kako u politici svoje zemlje, tako i u njenim odnosima sa susjedima - kaže Server.

On ističe da je nedostatak snažnih međunarodnih političkih snaga još jedno objašnjenje. - Pregovarač EU Miroslav Lajčak je iscrpljen i na kraju snaga. Dijalog koji je vodio više od tri i po godine se odužio. Beograd se više puta i glasno odrekao navodnih „pravno obavezujućih“ sporazuma postignutih tamo. On je juče odbio da ih potpiše u Savjetu bezbjednosti. Bez stvarnog napretka u de fakto ako ne i de jure priznanju, Priština odbija da stvori zajednicu opština sa srpskom većinom koju su Lajčak i američki pregovarač Gejb Eskobar nerazumno postavili za svoj glavni prioritet. Mnogi se nadaju da će se stvari poboljšati uz pomoć pomoćnika državnog sekretara O'Brajena. Bio je na odgovarajući način otvoren prema Bosancima. Ali nije jasno da li je spreman da upita Vučića oko srpskih izbora, dijaloga sa Prištinom, terorističkog napada Beograda 24. septembra ili kidnapovanja trojice policajaca na teritoriji Кosova. Džim prepoznaje izazove bilo kakvog političkog rješenja i pokušava da usmjeri svoje napore u ekonomskom pravcu, nadajući se da će zaobići pitanje priznanja. Pa koga briga? Ništa od ovoga nije veliki problem, barem kako se vidi iz Vašingtona ili Brisela. Ali to nije veliki problem dok ne postane - kaže Server i upozorava da je Vučić sve ozbiljniji u nastojanjima da destabilizuje susjedne zemlje iredentističkim i samoviktimizirajućim tvrdnjama u ime njihovog srpskog stanovništva.

- Rusi će ga gurati u tom pravcu, jer oni isto rade u Ukrajini. Atmosfera u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i na Кosovu je sve napetija. Ne bi trebalo mnogo truda da se izazove nestabilnost čak ni u sve tri države, a zatim opravda kretanje srpskih tenkova da bi se lokalno srpsko stanovništvo zaštitilo od lažnih glasina o etničkom čišćenju i genocidu. Čak i bez revanšističkih poteza komšija, Vučić može da eksploatiše srpsku domaću scenu za promovisanje nasilja. Njegove snage bezbjednosti hapse i tuku neistomišljenike koji se usuđuju da se izvine za srpske zločine devedesetih. Čak su položili cvijeće na grob djevojke koju su ubile srpske bezbjednosne snage na Кosovu. Represija zastrašuje srpsku opoziciju i osigurava joj da se neće povući od tvrdokornog srpskog nacionalizma na Кosovu - kaže Server.

Objašnjava da je pravi pristup ovoj situaciji prepoznati neuspjeh i preokrenuti politiku.

- Mislio sam da će, kada je prvi put došao na vlast, Vučić biti onaj momak koji će odvesti Srbiju u demokratskom pravcu. On je izabrao da ne bude. Umjesto toga, odlučio je da se ne sprijatelji sa Zapadom, već da se udruži sa Istokom. Vrijeme je da ga prozovete, glasno i jasno. SAD bi trebalo da insistiraju na prebacivanju počinilaca od 24. septembra na Кosovo radi suđenja. Кako je predložio Evropski parlament, EU bi trebalo da prekine svoje obilno finansiranje napora Srbije da se pripremi za pristupanje do novih izbora, barem u Beogradu. Dijalog bi trebalo ponovo da se fokusira na ekonomska pitanja koja O'Brajen preferira. EU i SAD treba da prozovu korupciju na visokom nivou u Beogradu. EU bi trebalo da ukloni restrikcije koje je nametnula Кosovu i da prizna napore Prištine u borbi protiv korupcije. To bi bila politika na Balkanu dostojna tvrdnji predsjednika Bajdena da podržava demokratiju -poručuje Server.

Portal Analitika