Muzika

Sea Dance: Podrška festivalu nije pomoć, već jedna od najboljih investicija Crne Gore

Povodom saopštenja Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, koje se oglasilo nakon natpisa u medijima u vezi sa mogućim otkazivanjem Sea Dance festivala usljed izostanka obećane državne podrške, želimo da istaknemo da podrška države festivalu nije pomoć, već jedna od najboljih investicija Crne Gore,i da kao takva može da se realizuje u potpunosti u skladu sa zakonom, kao što je to slučaj u brojnim zemljama u kojima EXIT realizuje festivale, saopštili su organizatori. 

Sea Dance: Podrška festivalu nije pomoć, već jedna od najboljih investicija Crne Gore Foto: SEA DANCE festival
Portal AnalitikaIzvor

"Da je u pitanju poslovna saradnja od velikog interesa za državu Crnu Goru, govori i činjenica da je do sada crnogorskom turizmu donijelapreko 50 miliona eurauz još veću vrijednost promocije destinacije koju su reklamirali neke od najvećih svjetskih zvijezda kao što su David Guetta, Jamiroquai, Skrillex, Prodigyi mnogi drugi. Svaki euro podrške Vlade, crnogorskoj turističkoj privredi se vrati desetostruko, a država samo od naplaćenog PDV-a koje ostvare hoteli, ugostiteljski objekti, taksisti i drugi, prihoduje daleko više u odnosu na podršku koju daje festivalu.Jednostavnim rečnikom rečeno - izostankom Sea Dance festivala država neće uštedjeti, već izgubiti novac, dok će crnogorska turistička privreda biti uskraćena za milionske prihode i promociju", kažu iz festivala.

Podsjećaju i na događaje koji su prethodili najavi ovogodišnjeg izdanja festivala.

"Naime, 5. maja tekuće godine, predsjednik Vlade Dritan Abazović i resorni ministar Goran Đurović održali su sastanak sa organizatorima Sea Dance festivala na kojem je potvrđena dosadašnja podrška Vlade Crne Gore. Tada je najavljeno i potpisivanje dugoročnog ugovora između Vlade i festivala, jer je to jedini način da se garantuje dugoročna stabilnost i održivost festivala, kako bi on mogao da se najavi 9-12 mjeseci ranije, a ne 2-3 mjeseca prije samog događaja, kako je bilo prethodnih godina, što je ispod svakog minimuma potrebnog za privlačenje većeg broja inostranih turista, koji već u decembru i januaru planiraju festivalsko ljeto. Tako je, na primjer, u Srbiji, kada je potpisan dugogodišnji sporazum sa državom oko održavanja Exita, ovaj festival dobio neophodnu stabilnost koja je dovela do dvije titule za najbolji evropski festival, kao i rekordnog broja turista koji u Novom Sadu svake godine ostave 15-20 miliona eura godišnje", kazali su iz Sea Dance.

Kažu da su, nakon što su prije nekoliko sedmica obaviješteni o birokratskim preprekama vezanim za podršku Vlade, informisali nadležne o modelima koji funkcionišu u drugim zemljama u kojima EXIT realizuje festivale.

"Tako smo naveli primjer ATP turnira u Hrvatskoj, zemlji članici EU, koji uprkos evropskom propisu koji MERT navodi da je prepreka za podršku Sea Dance festivalu, dobija redovnu podršku od preko pola miliona eura od nadležnog Ministarstva i Hrvatske turističke zajednice, jerpodrška ovom događaju takođe nije subvencija, već komercijalan poslovni odnoszahvaljujući kom država Hrvatska ostvaruje značajne turističke prihode i veliku promociju.Od nadležnih državnih službi unutar Republike Hrvatske smodobili apsolutno uvjerenje da je navedeni model u potpunosti u skladu sa zakonom i svim propisima Evropske unije.Dali smo na uvid i druge modele u drugim državama, kako bi sesaradnja na projektu Sea Dance festivala mogla realizovati unutar zakonskih okvira. Nažalost, nijedan od navedenih modela koji potpuno zakonito funkcionišu u Hrvatskoj, Srbiji i drugim zemljama nije prihvaćen", navode organizatori.

Poručuju da će odluku o održavanju festivala ove godine donijeti sa partnerima iz Opštine Budva sa kojima su zatražili hitan sastanak.

"Do tada, još jednom molimo premijera Abazovića, u čiju dobru volju ne sumnjamo, da učini dodatni napor i naloži nadležnim državnim službama da nađu adekvatno rešenje nastalog problema, jer smo sigurni da uz snažan i zdrav Sea Dance i Crna Gora mnogo lakše može biti zdrava", zaključuje se u saopštenju.

 

Država limitirana zakonskim mogućnostima: Ove godine bez finansijske podrške festivalu Sea Dance
0
Država limitirana zakonskim mogućnostima: Ove godine bez…
26.07.2022 18:28

 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.