Politika

Pripremili analizu svih zemalja kontinenta

SDP: Evropska praksa je da predsjednik ne može bit član partije

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) pripremila je analizu svih evropskih zemalja u kojima se, kao i u našoj državi, predsjednici država biraju direktno na izborima. 

SDP: Evropska praksa je da predsjednik ne može bit član partije Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

Navode da je analiza pokazala da je u gotovo svim evropskim državama predsjedniku zabranjeno da obnaša partijske funkcije ili čak da bude običan član partije. Tako je, kažu oni, u Finskoj, Austriji, Irskoj, Hrvatskoj, Rumuniji, Bugarskoj i Litvaniji.

„U Sloveniji to nije stvar zakona, već demokratske prakse i pristojnosti. Slične zakone imaju i zemlje koje ne biraju direktno predsjednika na izborima, već u skupštini, poput Njemačke i Italije. Od zemalja regiona, samo Srbija ima suprotnu praksu i tamo predsjednik ima partijsku funkciju i moć“, kazali su iz SDP-a. 

IMG-3161

Oni ističu kako poštuju predsjednika, njegovu funkciju i činjenicu da je za većinu građana Crne Gore on dobar izbor. 

„On možda i ima dobre namjere, ali za našu kuću su od dobrih namjera važniji dobri zakoni. Evropa nam pokazuje šta je dobar zakon i praksa. Ne postoji zemlja koja ovako bira predsjednika, a da mu poslije dopušta da ostane član partije“, podvukli su iz SDP-a.

IMG-3160

Moć, ističu oni, jako brzo otkrije kakav je čovjek. 

„Eto, već u prvoj nedjelji naš predsjednik se uključio u kampanju, a sjutra mu možda partijski šef sugeriše i mandatara. Nagledali smo se takvih petljanja zadnjih 30 godina i zato je vrijeme da velike riječi zamjene djela. Građanima je puna kapa partijskih poslušnika u javnoj upravi, a kamoli na mjestu predsjednika. Predsjednik mora biti nezavisan od partijske politike i izaći iz članstva“, naglasili su iz SDP-a. 

Eto mu, kako su kazali, prilike da uvede evropsku praksu sad i odmah.

„Ako to predsjednik ne prepozna sam, odmah na početku zasijedanja nove Skupštine ćemo predložiti izmjene Zakona o Predsjedniku. Time bi se malim, ali simbolički važnim korakom, Crna Gora približila Evropskoj uniji“, zaključili su iz SDP-a.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.