Politika

"Kako ne bi došlo do bojkota i nepravilnosti"

SD: Odložiti početak popisa, opoziciju uključiti u proces

Popis stanovništva zakazan za period 1. do 15. novembra treba odložiti, te da se predstavnici opozicije, po uzoru na prethodna dva popisa, moraju uključiti u proces, kako bi on bio validan i kako ne bi došlo do bojkota, odnosno prekida popisa i brojnih nepravilnosti na osnovu kojih bi rezultati popisa mogli biti osporavani, smatraju Socijaldemokrate Crne Gore.

SD: Odložiti početak popisa, opoziciju uključiti u proces Foto: sd
Portal AnalitikaIzvor

Predstavnici manje brojnih naroda već su iznijeli stav, sa kojim smo saglasni, da se popis treba odložiti dok popisni materijal ne bude ištampan na svim jezicima u službenoj upotrebi u Crnoj, što je samo jedan od preduslova za uspješno održavanje popisa. Svakako, potrebna je i potpuna institucionalna spremnost za organizaciju i održavanje popisa, a trenutna situacija nas uvjerava da je sta je suprotno”, kazali su oni.

S druge strane, dodaju, namjera aktuelne vlasti je da, suprotno praksi iz 2003. i 2011. godine, iz procesa organizacije i sprovođenja popisa stanovništva u potpunosti izoluje predstavnike opozicionih političkih subjekata.

“Prisjetimo se popisa 2011. godine kada su opozicione partije tražile i dobile sljedeće: po dva predstavnika u popisnim komisijama; učešće u izboru kontrolora i popisivača; postojanje duple popisnice kao kontrolni mehanizam prilikom brojanja; kontrolu unosa podataka; objavu podataka o nacionalnosti, vjeroispovijesti i jeziku najkasnije 90 dana od dana završetka popisa; međunarodni monitoring popisa”, kazali su oni.

Kako ništa od gore navedenog nije predviđeno prilikom održavanja ovogodišnjeg popisa, rekli su da traže njegovo odlaganje do postizanja opšteg konsenzusa u vezi sa popisom.

“U konačnom, s obzirom na dugotrajan proces formiranja nove vlade, a imajući u vidi da tehnička vlada nema legitimitet da sprovede događaj od važnosti kao što je popis stanovništva, potreba odlaganja popisa nameće se kao jedino logično rješenje”, zaključuju iz SD-a u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
I Ispravno_neregistrovani
26.09.2023. 21:23

Odlaganje popisa je nuzno!

1
0
M Mico_neregistrovani
26.09.2023. 14:42

ma kakav popis , sredite vi prvo vasu kucu i napravite vladu kako treba a za popis cemo lako, popis nije zuran.

1
3
R Rade_neregistrovani
26.09.2023. 13:58

Prepale se popisa velike junačine. Da vidimo koliko vas to ima !

2
10
B Boki_neregistrovani
26.09.2023. 21:26

@Rade_neregistrovani A sto ste se toliko dali u " guranje" popisa? Kao da je popis sada najvazniji. Ali vama jeste. A zasto? Da bi ga falsifikovali i proglasili Crbe za vecinu. Bas ste providni.

1
0
P Patriota_neregistrovani
26.09.2023. 13:41

Nece mi se porodica popisivat za ovdasnje manipulatore.

9
2
R Rade_neregistrovani
26.09.2023. 13:57

@Patriota_neregistrovani Ahahaha, šta bi velika junačino ?

2
5
A AjduCrbijadu_neregistrovani
26.09.2023. 21:27

@Rade_neregistrovani U cemu se ogleda tvoja hrabrost?

1
0