Politika

„DF se drži sa strane dok ulaskom u rekonstruisanu Vladu ne preuzmu ono što očekuju“

Savić: Vlast iznutra podrivaju Demokrate, a tu je i sukob između Spajića i Milovića

Vlast u Crnoj Gori, kroz pitanja bezjednosti i bezbjednosnog sektora, Demokrate podrivaju iznutra, tu je i sukob unutar samog PES-a, ali sada ne između predsjednika Jakova Milatovića i premijera Milojka Spajića već između ministra pravde Andreja Milovića i predsjednika Vlade, ocijenio je Marko Savić, saradnik na Fakultetu političkih nauka, gostujući u centralnoj informativnoj emisiji 24 Sata na TV E.

Savić: Vlast iznutra podrivaju Demokrate, a tu je i sukob između Spajića i Milovića Foto: Gradski portal
Portal AnalitikaIzvor

“Na trećem mjestu da uzdrma sadašnju vlast je Demokratski front koji se drži sa strane, dok se ne dese unutrašnja trvenja, da bi ulaskom u rekonstruisanu Vladu konačno preuzeli ono što očekuju. U tom smjeru prepoznajemo konkretne poteze u kom smjeru ova Vlada ide. A od strane Andrije Mandića to će se još bolje vidjeti kroz rekonstrukciju Vlade, a nama donijeti još jedan mučan politički period koji će vrlo vjerovatno da se prelije i na društvene prilike, a svakako i na proces evropskih integracija”, kazao je Savić

Dodaje da je u odnosu na prethodne, 44. crnogorska Vlada zatvorenija, što se vidjelo i tokom konferencije za novinare organizovane povodom 100 dana Vlade, kroz talas populizma i odgovorena pitanja “to me ne zanima, to ćemo da uradimo brzo”.

“Takvom “paf paf” metodologijom prema podacima Instituta Alternativa 17 zakona je prošlo procedure po hitnom postupku, neki od njih su zapravo I trebali da prođu takvu procedure, no većina njih nije. Takođe, retroaktivno ukidanje povjerenja našoj predstavnici u Sudu za ljudska prava u Strazburu je nešto što govori da nemaju konkretnog plana. A kada govorimo o konkretnom planu mi koji pratimo reformu javne uprave I rad vlade znamo koliko je važno da jedna Vlada donese godišnji program rada kako bi znali što da očekujemo, što za ovih 100 dana nijesmo vidjeli”, kazao je on.

Ono što je urađeno u deblokadi pravosudnog Sistema tokom 100 prvih dana Vlade može biti tačka o kojoj se može govoriti o pozitivnom učinku.

“Iako je to formalno nadležnost Parlamenta, vidjeli smo i u pregovorima da je tu dosta izvršna vlast učinila da do toga dođe. Ostaje pitanje Vrhovnog suda, koje je otvoreno i dalje, koje je značajno za proces evropskih integracija“, kazao je Savić.

Evropska unija, navodi on, poslije narušenih odnosa u prethodne dvije Vlade, gleda na Crnu Goru drugačijim očima.

Komentarišući najave premijera Milojka Spajića da će ukoliko do kraja godine prosječne plate biti 1.000 a minimalne 700 eura dati ostavku, Savić kaže da je riječ o nastavku populizma.

„Bez da ulazim u oblast ekonomske analize, rekao bih da je istina da su mnogi imali rezerve prema programu Evropa sad 1, i da su oni uspjeli promjenom velikog broja Zakona, dođu do tog programa. Evropa sad 2 je velika nepoznanica, i sumnjam kao građanin da može doći do toga, jer nemamo nijedan pisani trag da to možemo da izvedemo“, vjeruje on.

Sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu, je kaže, bilo mučno gledati. 

“Mislim da građani sa žaljenjem gledaju na svoje predstavnike“, zaključio je Savić.

Portal Analitika