Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Šaranović o video nadzoru u gradovima: Jedan odsto kamera ima sistem prepoznavanja lica, ali do sada nije korišćen

Ministar unutrašnjih poslova tvrdi da nije registrovana nijedna zloupotreba od strane MUP-a i da se ne manipuliše podacima građana

Šaranović o video nadzoru u gradovima: Jedan odsto kamera ima sistem prepoznavanja lica, ali do sada nije korišćen

Jedan odsto kamera sa video nadzora javnih površina ima mogućnost prepoznavanja lica, ali taj sistem do sad nije korišćen - saopštio je ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović.

Šaranović o video nadzoru u gradovima: Jedan odsto kamera ima sistem prepoznavanja lica, ali do sada nije korišćen Foto: RTCG
PobjedaIzvor

On je, gostujući na Jutarnjem programu TV Vijesti, kazao da je važno da građani znaju šta znači video nadzor javnih površina i da on ne uključuje stanove i balkone.

- Netačno je nešto što ste mogli čuti u nekim medijima da MUP nekome gleda u stan. Možete misliti kakav nelagodan osjećaj to može izazvati kod građana.Ukoliko se na nekim lokacijama vidi nečiji privatni posjed, on je automatski blurovan - rekao je Šaranović.

Podsjećamo, Agencija za zaštitu ličnih podataka (AZLP) privremeno je zabranila Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore obradu podataka o ličnosti putem sistema video nadzora javnih površina na teritoriji Podgorice, Bara i Budve. Podaci koje je BIRN-u ranije dostavila AZLP pokazali su da je crnogorski MUP nabavio softver za prepoznavanje lica Better Tomorrow koji proizvodi izraelska kompanija Any Vision.

Tvrdi da nije registrovana nijedna zloupotreba od strane MUP-a te da je Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama (AZLP) tri puta vršila nadzor u MUP-u.

- Otvoreni smo za sve preporuke i unaprjeđenja, ali ni u jednom trenutku nije registrovana nijedna zloupotreba od stane MUP-a. Sve preporuke su implementirane, poslednja se odnosila na uklanjanje kamera sa tri lokacije, i po tim preporukama smo postupili. Ponavljam, jedan posto sistema ima mogućnost biometrijskog nadzora ali on do sada nije korišćen, što je kod nas konstatovano od strane AZLP. Ovaj sistem je generalno u testnoj fazi, radi se o klasičnom video nadzoru. Nijedan građanin ne treba da ima bilo kakvu bojazan da li se u MUP-u manipuliše podacima građana - naglašava ministar.

Podsjeća da sistem video nadzora javnih površina nije nešto što ima samo Crna Gora, već da to ima većina zemalja članica EU (Francuska, Njemačka..) te da je to jedan od najsnažnijih alata za prevenciju kriminala.

- Jedan posto znači da jedan posto kamera ima mogućnost prepoznavanja lica. Radi se o 570 lokacija, a Agencija je imala uvid u sve lokacije. Saglasnost AZLP je bila data za sistem prepoznavanja lica. Nakon obavljanja nadzora Agencije u MUP-u postavljena su određena pitanja, međutim određeni dio tehničke specifikacije su označene stepenom tajnosti. Moramo da razumijemo da živimo u eri visoko-tehnološkog kriminala. Tvrdim da smo mi na strani bezbjednosti i građana i najljući protivnici kriminala. Hajde da prestanemo zemlja apsurda. Mi smo zemlja gdje su dva kotorska klana snimala javne površine, imate 10.000 kamera u privatnom posjedu, i tu veliki broj bezbjednosno-interesantih lica - naveo je on.

Dodaje da zahvaljući ovom sistemu, bilježi se rast stope rasvijetljenosti krivičnih djela, sa fokusom na ubistva i teška ubistva.

- Šaljem poruku građanima da se njihovi lični podaci ne zloupotrebljavaju na bilo koji način. MUP i ja pozivamo AZLP da dođe i obavi kontrolu, ukoliko bude bilo kakvih propusta spremni smo da odgovorimo na to - podvukao je Šaranović.

Rekao je i da je korisnik ovog sistema MUP i Uprava policije.

- Koristi se kao sistem za nadzor javnih površina i saobraćajnica. Podsjetio bih da je nabavka sistema pokrenuta 2019, a implementiran je 2020. godine. Nije prethodno rađena analiza, u samu nabavki je bio uključen tadašnji menadžement MUP-a - kazao je on.

Na upit na osnovu čega tvrdi da je zahvaljujući sistemu video nadzora javnih površina došlo do pada kriminaliteta, Šaranović kaže da to govore baze izvještaja i da je vršenje krivičnih djela smanjeno.

- Otvoreni smo za sve sugestije i preporuke Agencije. Dio dokumentacije koji je označen stepenom tajnosti je označen iz razloga bezbjednosne prirode, kako oni koji se bave visokotehnološkim kriminalom ne bi znali specifikacije. Sam proces nabavke ovog sistema nosi sa sobom određene kontroverze zbog čega je formiran predmet prije dvije godine, ali ova oprema služi samo za dobro građana. Došlo je do nedovoljno precizne komunikacije između službenika ALZP i službenika MUP-a. Napominjem da ako bi se ovaj sistem ugasio, pitanje je da li bio on mogao da se stavi ponovo u funkciju. Očekujem da ćemo pokazati odgovornost - poručuje ministar.

Podsjećamo, Šaranović je zatražio od Agencije za zaštitu ličnih podataka da odloži izvršenje Rješenja kojim naređuje Ministarstvu unutrašnjih poslova da u roku od sedam dana stavi van funkcije sistem video nadzora javnih površina.

Šaranović tvrdi da je navedeno rješenje sporno po više osnova, uključujući i materijalno pravni aspekt, zbog čega je podnijeta tužba Upravnom sudu.

Danas sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost

Šaranović je najavio da je za danas zakazana sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost za 10:30 časova.

- Obavijestio sam Vladu o štetnim posljedicama gašenja video nadzora po nacionalnu bezbjednost idanas ćemo raspravljati o ovom pitanju - naveo je on.

Ponovio je da samo jedan odsto kamera ima sistem prepoznavanja lica i on se ne koristi.

Govoreći o IBAR zakonima, Šaranović je kazao da su u Ministarstvu unutrašnjih poslova realizovali sva privremena mjerila i dodao da je bilo primjedbi.

Podsjećamo, evropski eksperti dali su pozitivno mišljenje IBAR zakone, kako su često nazivani zakoni iz EU agende, a juče je održana i tematska sjednica Vlade o ovom pitanju.

- Čuo sam sugestije ministarke kulture i medija, one se tiču nekoliko zakona, između ostalih i Zakona o javnom emiteru, a u odnosu na određene amandmane nas nekoliko kolega smo iznijeli sugestije - rekao je on.

Komentarišući Zakon o borbi protiv korupcije istakao je da je posebno važan životni stil policijskih funkcionera.

- Praksa je pokazala da je to posebno važno, znamo da ima nekih policijskih funkcionera čije je stil odudarao od zvaničnih primanja, a to treba da bude adekvatno normirano u Zakonu, kako bi ASK u budućem vremenu mogao otkrivati korupciju - smatra Šaranović.

Incident u Ulcinju

Govoreći o sjednici ulcinjskog parlamenta koju je sinoć obilježio incident, kada je ispred sale bačen, kako se sumnjalo, suzavac, ministar je saopštio da operativni podaci pokazuju da incident koji se dogodio je bio manji te da će biti sprovedena istraga.

U međuvremenu, Osnovno državno tužiilaštvo (ODT) u Ulcinju saopštilo je da je u toku izviđaj povodom incidenta na sjednici Skupštine opštine. Iz ODT-a su kazali da prilikom pregleda nisu pronađeni tragovi koji ukazuju da je kritičnom prilikom korišćen suzavac.

Portal Analitika