Region

"Rezolucija ne pominje nijednu državu ili bilo koju grupu posebno"

Saracin: Rezolucija o Srebrenici nije protiv Srbije i Republike Srpske

Specijalni predstavnik vlade Njemačke za Zapadni Balkan Manuel Saracin poručio je da rezolucija o Srebrenici nije protiv Srbije, Republike Srpske ili bilo koje druge države, entiteta ili grupe, već sa počinjenim zločinima i genocidom, objavio je portal EWB.

Saracin: Rezolucija o Srebrenici nije protiv Srbije i Republike Srpske Foto: DW
AgencijeIzvor

Saracin je za taj portal naglasio da je tekst rezolucije uperen protiv radnji kao što su negiranje i veličanje genocida.

Rezolucija ne pominje nijednu državu ili bilo koju grupu posebno, dodao je on.

Njemačka je bila kosponzor ove rezolucije zajedno sa Ruandom i nizom drugih država članica UN. Mi smo globalno i u svakom trenutku posvećeni sprečavanju genocida, rekao je Saracin.

„Za nas je od velikog značaja da očuvamo sjećanje na užase holokausta. Zato smo takođe posvećeni izoštravanju sjećanja na druge međunarodno priznate genocide u novijoj istoriji“, rekao je Saracin, navodeći da se 11. jula 2025. godine navršava 30 godina od genocida u Srebrenici 1995. godine.

Genocid je istorijski i pravno dokazan i klasifikovan kao genocid od nezavisnih međunarodnih sudova i osuđeni su pojedinačni počinioci. Ovom komemoracijom, takođe, odali bismo počast procesuiranju genocida, poručio je Saracin.

Portal Analitika