Društvo

"Nemoguće iskorijeniti krivolov na Skadarskom jezeru, moguće svesti ga na minimum"

Saičić: Goloruki idemo na ljude koji krše zakon

Nedavni napad na nadzorna lica i službu zaštite na Skadarskom jezeru napad je na cijelo društvo, odnosno na državu, kazao je šef Službe zaštite u NP “Skadarsko jezero” Vuk Saičić.

Saičić: Goloruki idemo na ljude koji krše zakon Foto: Printscreen
GradskiIzvor

Govoreći o nedavnom incidentu, kada su fizički napadnuti prilikom obavljanja službene dužnosti u sprječavanju krivolova, Saičić je istakao da se to ne dešava prvi put, te da kao služba nijesu adekvatno opremljeni.

“Mi nemamo sredstva prinude koja su nam prijeko potrebna, već goloruki idemo na ljude koji krše zakon, a koji u rukama drže osti ili sondu na struju (alat za izlov ribe). Da bi u tom slučaju sproveli službenu radnju moramo biti jako odlučni i hrabri. Stoga smo pokrenuli proceduru da nam se sredstva prinude što prije obezbijede”, objašnjava Saičić u emisiji “Referat” Gradske RTV.

Saičić naglašava da su uslovi u kojima rade jako teški, posao veoma rizičan, te da nedostaju kadrovi, plovila ali i kamere.

“U Službi zaštite su zapošljeni uglavnom starije starosne dobi zato što nema beneficiranog radnog staža. U prethodnih godinu dana primljeno je nekoliko mladih ljudi i bilo bi jako dobro ukoliko bismo dobili beneficirani radni staž, koji svakako zaslužujemo, jer bi onda moglo da dođe do neophodne smjene generacija”, ocjenjuje Saičić.

Smatra da bi mladi ljudi, entuzijazam i adekvatna oprema mogli da promijene stvari i naglašava da je krivolov na Skadarskom jezeru nemoguće iskorijeniti ali ga je, kako zaključuje, moguće svesti na minimum.

Portal Analitika