Politika

"Poražavajuća količina neznanja i nestručnosti"

Šabović: Šaranović i njegov pravni tim da odmore - vikend je

Član glavnog odbora SDP-a Crne Gore Mirza Šabović nazvao je uvodom u dalju blamažu namjeru ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića da pokrene postupak pred Vrhovnim sudom radi vandrednog preispitivanja rješenja Upravnog suda.

Šabović: Šaranović i njegov pravni tim da odmore - vikend je Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

„Najava ministra Šaranovića da će pred Vrhovnim sudom pokrenti postupak vandrednog preispitivanja rješenja Upravnog suda, kojim je kao nedozvoljena odbijena njegova tužba na odluku Vlade Crne Gore je samo nastavak blamaže i javnog hvalisanja neznanjem“, kazao je Šabović. 

Šaranović pokreće postupak pred Vrhovnim sudom
1
Šaranović pokreće postupak pred Vrhovnim sudom
11.05.2024 10:42


Misli da bi nakon jučerašnje odluke Upravnog suda pametnije bilo da, kazao je on, Šaranović poligrafski testira pravne savjetnike koji su mu pisali tužbu na odluku Vlade Crne Gore, i to samo sa sa jednim pitanjem ''Ko je od njih kupio diplomu''?

„Nedostatak aktivne legitimacije na strani Ministarstva unutrašnjih poslova odnosno Danila Šaranovića za podnošenje tužbe Upravnom sudu, protiv odluke Vlade Crne Gore kojom je za vršioca dužnosti direktora Uprave policijeimenovan mr. Aleksandar Radović, bio je jasan od samog početka, pa se time sa sigurnošću i znao epilog odluke nadležnog suda“, kazao je Šabović.

On dodaje da ne želi na bilo koji način uticati ili prejudicirati odluku Vrhovnog suda u postupku vandrednog preispitivanja rješenja Upravnog suda.

„Ali meni kao pravniku je jasno da se u konkretnom slučaju sa pravom problematizuje nedostatak aktivne legitimacije na strani MUP-a, tako da ne očekujem da će doći do ukidanja ili preinačavanja rješenja Upravnog suda“, rekao je Šabović.

Ističe da mu zaista nije jasno kako je neko od Šaranovićevih pravnika mogao da napiše tužbu a da, ističe Šabović, prethodno ne procijeni da li uopšte Ministarstvo unutrašnjih poslova odnosno Danilo Šaranović mogu biti stranke u konkretnom sporu, odnosno da li na na strani tužioca postoji aktivna legitimacija.

„Ukoliko nije riječ o nekoj političkoj predstavi za javnost, količina neznanja i nestručnosti koja vlada u pravnom timu ministra unutrašnjih poslova je zaista poražavajuća. Ono što je takođe zabrinjavajuće je to da smo imali nekoliko javnih saopštenja kojima je bio cilj da ukažu ministru Šaranoviću konkretno na nedostatak aktivne legitimacije u konkretnom upravnom sporu, kao i na niz pravno neutemeljnih radnji kada je izbor vršioca dužnosti Uprave policije u pitanju, neka od tih saopštenja ili dozvolićete stručnih sugestija upućivao sam lično u prethodnom periodu“, rekao je on.

Nije sporna činjenica da se, kaže on, protiv svakog konačnog akta u upravnom postupku može tužbom pokrenuti upravni spor, međutim u konkretnom slučaju je i više nego jasno da odlukom Vlade nije odlučivano o pravu Danila Šaranovića odnosno o nekom na zakonu zasnovanom interesu Ministarstva unutrašnjijh poslova, pa je pravni ''šamar'' koji je Šaranović dobio od strane Upravnog suda svojevrsna blamaža. 

„U konkretnom slučaju legitimni pravni interes, odnosno aktivnu legitimaciju za podnošenje tužbe protiv odluke Vlade Crne Gore imao bi gospodin Lazar Šćepanović, ili eventualno ostali kandidati o čijem pravu se odlučivalo u postupku imenovanja vršioca dužnosti direktora Uprave policije“, zaključuje Šabović.

Portal Analitika