Komentar

STAV: Ranko Đonović

Sa apostolima u zagrljaju đavola

Postoji stotinu ideja kojima bi se mogao započeti ovaj tekst. Nažalost, čini mi se nijedna dovoljno dobra kojom bi se on mogao završiti. Preciznije rečeno, dobra ideja za dobro u Crnoj Gori postoji, no u ovako podijeljenoj Crnoj Gori ne i moguća, a da je opšte prihvatljiva.

Sa apostolima u zagrljaju đavola Foto: arhiva
Ranko Đonović
Ranko ĐonovićAutor
Dnevne novineIzvor

Pa ko to izaziva i podstrekava crnogorske podjele? Kako i sa kojim ciljem? Građani Crne Gore moraju konačno poslije 30 godina prepoznati uzroke političkih procesa i nazvati ih pravim imenom. U protivnom, nastavićemo da se vrtimo ukrug i da se bavimo posljedicama. Krajnja posljedica bila bi nestanak države Crne Gore iz svjetske porodice država, ukidanje njene slavne krvlju očuvane zastave sa Ist Rivera, te izvrgnuta ruglu crnogorska nacija, a Crnogorce i Crnogorke proglasiti personama non grate u toj državi.

Sve je to već viđeno prije 100 godina prema državi Crnoj Gori: na prevaru izvedeno krvlju uspostavljeno i održavano od te iste države, a da se do danas ona ni ne izvini državi Crnoj Gori. Ta viševjekovna sramna politika prema Crnoj Gori je politika države Srbije. Nije loše na ovom mjestu podsjetiti se misli engleskog političara, državnika i pisca ser Vinstona Čerčila, koji kaže (parafraziram) da se jednom narodu ne može oprostiti ako dozvoli da dva puta bude prevaren i padne u ropstvo, već je krivica tog naroda evidentna. Nama u Crnoj Gori nije oprošteno nijedan put, već smo platili skupo cijenu, a hoće li biti i drugog puta i hoćemo li to preživjeti dobro bi bilo da ne probamo.

Navešću samo nekoliko karakterističnih primjera u posljednjih 30 godina u Crnoj Gori koji su smišljeni i inicirani iz tog srpskog nacionalšovinističkog centra u Beogradu. Prije toga moram sebi i vama postaviti pitanje na koje ne znam ili možda neću da znam odgovor: kako to ako je srpski narod jedan častan stari napaćeni narod, kako ga ja doživljavam, pa kako je moguće da on takvim beščasnim ogavnim šovinistima daje vlast na svoju štetu i štetu svih nas oko njih toliko dugo vremena?

Poslije Memoranduma 1986. godine iz SANU, koji je nasljednik Načertanija iz 1844. godine Ilije Garašanina, prvi pokušaj za ukidanje države Crne Gore desio se 1989. godine AB revolucijom u Crnoj Gori. Drugi pokušaj bio je 1997. godine kod podjele vladajuće partije države Crne Gore na one koji su koliko-toliko tada bili za Crnu Goru i one koji su izričito bili protiv države Crne Gore, đe je država Srbija pomogla ove druge.

Zatim 2006. godine, kada je Srbija tajno i javno pomagala one koji su bili protiv crnogorske nezavisnosti, zatim Srbija pomognuta Rusijom toliko očigledno pomogla 2015. i 2016. terorizam u pokušaju (nasilna promjena vlasti). Dalje izborima avgusta 2020. godine pobjeda anticrnogorske opozicije ostvarena je uz neviđeno otvoreno miješanje Srbije u unutrašnje pitanje Crne Gore. Sada je to ponovo u predizbornoj kampanji za održavanje lokalnih izbora u Nikšiću, dok se već duže vrijeme prijeti popisom u Crnoj Gori za koji je Srbija veoma zainteresovana (više nego za popis u Srbiji), po riječima predsjednika Aleksandra Vučića. Zar ovo nije toliko očigledno da bi trebalo biti školski primjer za termin hegemonizma.

Sve prethodno rečeno može da ne vidi samo onaj koji to neće ili onaj koji od svih vijuga na mozgu ima samo jednu, no nažalost i ona mu se nalazi na nekom drugom mjestu. Ima i takvih. Ako je to tako, a jeste, pa da li je Crna Gora imala permanentno vjekovima kao država, a crnogorska nacija kao nacija većeg neprijatelja od Srbije. Ko nama osporava državu i naciju sem zvanična i opoziciona Srbija? Pored toga što nam po mnogo čemu treba biti najbliža, što smo mi njoj uvijek bili, ona i protiv nas i protiv svog okruženja radi koliko umije i može navodno braneći sebe, a zapravo nanoseći štetu i zlo Srbima u Srbiji i Srbima van Srbije i boreći se isključivo za veću Srbiju, a ona im je sve manja i manja. Neka podvuču crtu svi srpski velikosrbi i vide što im je učinak samo za posljednjih 30 godina.

Politička dešavanja i procesi u Crnoj Gori mogu se predstaviti vrlo komplikovano, ali i vrlo jednostavno.

Ako stvari govorimo na jednostavan i razumljiv način, znači da dobrim stilom opišemo komplikovane stvari da budu jednostavne. Sva podjela u Crnoj Gori može se svesti na one koji znaju i one koji ne znaju, a vrlo konkretno i na podjelu onih koji hoće i vole nazavisnu državu Crnu Goru i one koji ne vole i neće državu Crnu Goru. To jeste suština dešavanja u Crnoj Gori već 30 godina, a sva druga priča je muljanje, laganje, manipulisanje, glumatanje itd.

Periferni problem je sva druga priča koju neprijatelji Crne Gore stavljaju u prvi plan kako bi prikrili suštinu. Ako im dozvolimo da nam periferno i mnogo manje bitno namatnu kao najbitnije ili čak da pomiješaju jedno s drugim, može nam se desiti da izgubimo ono što je nenadoknadivo i neprocjenljivo važno za DRŽAVU, pa da mi kao crnogorske patriote posao završimo medicinskim rječnikom rečeno: operacija je uspjela, pacijent umro.

RATNI I ANTIRATNI PROFITERI

Moramo da znamo da oni koji redovno govore da nam država nije ugrožena razvijajući svoje lukave licemjerne teze do savršenstva, ti ratni i antiratni profiteri to rade iz samo jednog za njih vrlo važnog razloga, da im prevara lakše prođe. Nikad njima ljubav prema građanima Crne Gore i državi Crnoj Gori nije se približila liniji njihovog samoljublja.

Da se razumijemo odmah, nikad pronevjera, korupcija, kriminal od jednog eura ili 10 miliona eura, prisluškivanja, ugrožavanje ljudskih sloboda jednog čovjeka ili nacionalne, vjerske zajednice itd. ne da mogu ostati neprimijećene, nego ne smiju biti nesankcionisane. Ali oni koji su najglasniji na ove vrlo štetne društvene pojave bilo direktno ili preko svojih unajmljenih glasnogovornika prvo bi trebali objasniti otkud njima desetine i desetine miliona.

Zatim pošto je jasno da to vide da li su zainteresovani da pomognu da zaštitimo stotine i stotine i hiljade milijardi, koliko već vrijedi Crna Gora. Pošto je po njihovoj računici kvadratni metar naših rijeka, jezera, mora, planina, mjere li i kulturu i grobove naših predaka takođe u metrima kvadratnim ili su možda i grobne crkve već prepisali na Beogradsku patrijaršiju, odnosno nijesu primijetili da je to već urađeno? Jesu li to oni odredili Dritana da nas štiti pa da sa čobanicama brani Crnu Goru od crnogorske vojske, hapsi i prijeti hapšenjem na Berijevski način, a za sada je naš, a tuđi Dritan omiljena ličnost kod vodećih velikosrpskih šovinista, koji u njega polažu nadu jednako kao i u svoje četničke vojvode, ako ne i više, jer vojvode znaju i da izdaju.

Pa da li stvarno neki vaš dodatni milion EURA vrijedi svih ovih nepočinstava?Ne pišem ja ovo vama zbog vas, već onima koji vas slijede, odnosno onima koje ste prevarili, ne prozivam vas računajući na vašu savjest, jer da ste toga imali, to ne biste ni dosad radili. Ipak sam uvjeren da oni koje ste prevarili savjesti imaju da bi oni mogli pomoći državi Crnoj Gori. Pomoći tako da ako ne mogu zbog višegodišnje mržnje prema nekim partijama i pojedincima, da glasaju za njih, a oni mogu da ne glasaju za ove druge jer kad-tad njihovi potomci, a i oni ako to dožive, neće moći oprostiti od saznanja što su sami sebe učinjeli protiv države Crne Gore. I neka ne zaborave na Balkanu pa i u svijetu Crnogorac i Crnogorka nije sramno biti. Time nećete obrukati pretke, a za drugačij e izjašnjenje ako imate crnogorske korijene ne bih bio tako siguran pogotovo ako pripadate pravoslavnoj konfesiji.

CRNA GORA NAŠA JEDINA KUĆA

Ima nas puno kojima je Crna Gora naša jedina kuća i spremni smo za nju dati i posljednju kap svoje krvi. Uvjeren sam da do toga neće doći i ne treba da na to računamo i da se za to spremamo. Pa već dvije trećine građana Crne Gore jesu za takvu našu ideju, ideju našeg LSCG iz 1990. godine i treba sačekati da se prevareni dozovu pameti. Nije lako, dugo traje, ali znamo zašto to radimo i za koga. A pogotovo znamo da je za Crnu Goru bolje živjeti nego umirati. Nije najnovije ni jedno ni drugo, ali prvo daj e neuporedivo više šansi i za nas i za Crnu Goru.

Ostatke pameti koja je započela rat 1990. godine srijećemo po ulicama, a vidimo ih i u nekim partijama. Naša poruka je, bez obzira što smo danas znatno brojniji, jasna: Hoćemo poslije 30 godina da započnemo mir.

Vi jeste prevareni, u to možete biti sigurni, a takvo vaše stanje jeste vrsta mentalne bolesti. Čudna je to bolest u kojoj ste vi bolesni, a nas boli. Hajde počnite da se mijenjate, nije fer da tako bude i dalje. To vas ne boli, a dobro je naročito za vas.

Sveukupno stanje u Crnoj Gori nije dobro. Odrednica da je stanje dramatično u gotovo svim oblastima je bliže istini. Ovaj sud može se osloniti na najmanje tri uporedna parametra: 1) U odnosu na prije 100 dana kada je naša nova vlast počela da vrši vlast 2) U odnosu na naše uže i šire i najšire okruženje i 3) u odnosu na političke negativne trendove koji nas očekuju.

Bez obzira što nam je vlast poprilično (ili potpuno) svetosavska, ne možemo se nadati u Božju pomoć znajući za njegov stav da on hoće da pomogne ako se i sam malo potrudiš. On vjerovatno ne uzima u obzir ako je neko zatupast, nesposoban, vlastoljubiv, samoljubiv i slično. On gleda rezultate i nema što viđet dobro. No naša Vlada demantuje i neke mudre stare izreke. Recimo onu kako svaka nova metla mete dobro. Ova Vlada mete dobro ono što je dobro, a ono što nije dobro čini još gorim tako što ga ne uklanja. Istina bi mogla potvrditi staru izreku demantujući moj stav; Prvo ovo je naša Vlada, a ipak tuđa, a drugo ne radi se o novoj metli, već metli starijoj od jednog vijeka kojoj je rok upotrebe istekao mnogo prije XXI vijeka.

VLAST KVARI VLAST

Sve mi se čini da će ova vlast pokazati ne samo kako vlast kvari ljude, već i kako vlast kvari vlast. Sasvim iskreno volio bih da se varam, pa da im uputim izvinjenje, ali već su toliko lošeg uradili da se to vrlo teško može desiti.

Završavam time što ću kratko pobrojati sve ono što ne bi uradili ni crkveni đakoni, a jesu uradili Zdravkovi apostoli i apostolke, ovo apostolke da ne budem optužen za rodnu diskriminaciju.

Za 100 dana uspjeli ste:

Da naše zdravlje ugrozite drastično više puta, naše istorijsko-kulturno nasljeđe prenesete u vlasništvo druge države, uskratite poligon za osposobljavanje vojske Crne Gore, zamijenite najiskusnije i najbolje ambasadore Crne Gore, tajno zadužite Crnu Goru blizu milijardu, tajno kupujete dva aviona, ugasite nacionalnu crnogorsku avio-kompaniju, a otvorite novu, gubeći privilegije stare kompanije, pripremate zatvaranje najuspješnije firme u Crnoj Gori Uniprom, najavili ste rušenje Mauzoleja, vaš ekspert najavljuje moguće zatvaranje Fakulteta za crnogorski jezik, a vi ste prestali da Fakultetu za crnogorski jezik uplaćujete novčane obaveze koje pripadaju fakultetu, dva puta se pišu krivične prijave od vaših podržavalaca protiv jednog od najboljih crnogorskih intelektualaca mlađe generacije, prof. dr Adnana Čirgića, dekana FCJK. đ

Hapsite i privodite ljude na način kako je to ne samo Berije radio, već i neodoljivo podsjeća na hapšenja koja su uslijedila dolaskom Aleksandra Vučića na čelo Srbije.

Na kraju ste epidemiju COVID-19 i mjere koje ste donijeli podredili nikšićkim izborima ostavljajući otvorene granice Bosne, Kosova i Srbije, a priključili ste Albaniju samo eto „da se Vlasi ne dosjete”.

Dakle i bolest i umiranje je podređeno svetom političkom cilju o dvij e srpske države, kao i promjena Zakona o državljanstvu. I bilo bi toga još, a vi spremajte krivične prijave. Malo li je Zdravko sa apostolima i apostolkama BRE!

Vlast, podrazumijeva se, mora da vlada na osnovu moralnih normi, Ustava i zakona i u skladu sa istinom. Dosadašnjih 100 dana čini se nije u saglasnosti makar sa ovim posljednjim, ali i prvo su promašili jer se ne misli na njihov moral, već opšte poznate i prihvaćene moralne norme. O Ustavu i zakonu nekom drugom prilikom i nadam se neko drugi.

Vlast zakonodavna i izvršna hoće da izbriše našu prošlost koju niti razumiju niti poznaju. Ne znaju da je svakako iza nas prošlost istorija i da ona ne može biti prepreka i barikada budućnosti, već jedino vjetar u leđa Crnoj Gori. Ona jeste naš ponos bez obzira što smo nekad mogli biti i bolji, a pogotovo pametniji. Samo oni koji hoće da varaju hoće prošlost da zaboravljaju.

Prošlost nas uči kako u budućnosti, ne ponavljajući je, jer je to i dijalektički nemoguće, ali kad se ona nađe na putu ne može se zaobići kao smeće i kao da je to nečija tuđa prćija, već se mora objasniti. Ako nije tako, onda će tu našu prošlost neko rado pokupiti, što se i sada u priličnoj mjeri dešava i uvijek među nama zapodijevati svađu. Moramo pravilno poznavati prošlost da bi dobro trasirali budućnost.

Možda je 100 dana ipak kratak period da bi se mogli uočiti dobri rezultati ove Vlade. Ali 100 dana ne može bit kratak period da bi se prepoznale namjere ili kakav plan i program ove Vlade. I tu nastaje problem jer Vlada je ipak nešto radila nažalost skoro ništa dobro pokazujući loše namjere i stavljajući nam do znanja da nam sa njima neće biti lako. Njima sa njima takođe neće biti lako, a vrhunac njihove muke i sveopšte konfuzije nastupiće kad sami shvate da ne vladaju ni sami sobom, pa time ni bilo kim drugo.

Čudna je to bolest u kojoj ste vi bolesni, a nas boli. Hajde počnite da se mijenjate, nije fer da tako bude i dalje. To vas ne boli, a dobro je naročito za vas.

Portal Analitika